跳至

首頁

尾頁

洋房

有無中日混血B?

大宅

你想問野定想chat先?XD

原文章由 butabubu 於 08-6-5 12:21 發表
有無中日混血B?

洋房

両様都想!

大宅

咁有咩可以隨便問呀~睇下幫唔幫到你啦~

原文章由 butabubu 於 08-6-6 20:08 發表
両様都想!

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 doll 於 08-6-10 14:28 發表
咁有咩可以隨便問呀~睇下幫唔幫到你啦~

唔好意思, 我都想問, 你會唔會教你小朋友講日文?
如果會的話, 用咩教材呀?
可否指教...

大宅

原文章由 Doraemon_ng 於 08-7-30 13:24 發表

唔好意思, 我都想問, 你會唔會教你小朋友講日文?
如果會的話, 用咩教材呀?
可否指教...

hi~
我個仔其實由bb時開始響屋企都係日文,所以無好特別去教架
都係睇一般日本小朋友睇0既anpanman dvd呀之類,
同埋我地d兒童圖書都係日文架囉...
而家就來3歲,都可以一般咁communication
同埋都識唱好多日文兒歌0既

不過佢一路都係返local 0既育嬰園,所以佢中文其實都幾ok
遲d就會返返有日文0既kinder,我估佢又會少左廣東話咁囉

btw, 佢悄悄話果時成日都會用返日文...好似知人地唔識聽咁XD

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 doll 於 08-8-12 11:28 發表

hi~
我個仔其實由bb時開始響屋企都係日文,所以無好特別去教架
都係睇一般日本小朋友睇0既anpanman dvd呀之類,
同埋我地d兒童圖書都係日文架囉...
而家就來3歲,都可以一般咁communication
同埋都識唱好多日文兒歌0既

...

謝謝分享. 咁你個d dvd 係邊度有得買?

大宅

原文章由 Doraemon_ng 於 08-8-18 13:56 發表

謝謝分享. 咁你個d dvd 係邊度有得買?

響日本買0既...

仲有個方法,就係響amazon之類果d site度訂

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 doll 於 08-8-19 16:21 發表

響日本買0既...

仲有個方法,就係響amazon之類果d site度訂

可唔可以俾個website我,或者俾你套 碟既名我, 等我搵朋友去買. 請問你套碟約幾錢架?

大宅

原文章由 Doraemon_ng 於 08-8-20 15:23 發表

可唔可以俾個website我,或者俾你套 碟既名我, 等我搵朋友去買. 請問你套碟約幾錢架?

一係你上來我個blog望一望呀~
我post左d上去
http://hk.myblog.yahoo.com/ami-ami/article?mid=3305

同埋上amazon就可以search下"アンパンマン"之類

http://www.amazon.co.jp/

或者一d kids tv programme囉~

侯爵府

我個仔是中日男孩, 今年6歲, 爸爸無教佢日文, 所以唔識, 我個心勁想佢識講日文, 有冇計? 出面邊度學好呢? 有冇私人日本人老師上門教呢?

大宅

原文章由 心心 於 08-8-27 13:13 發表
我個仔是中日男孩, 今年6歲, 爸爸無教佢日文, 所以唔識, 我個心勁想佢識講日文, 有冇計? 出面邊度學好呢? 有冇私人日本人老師上門教呢?

其實最好係daddy教呀~由你地create一個日本語環境比佢係最好架~^^

不過我見兒童日語0既話,ekimae同shin都有~'
好唔好就唔知了...

子爵府

好媽媽勳章

我個bb仲未出世....唔知得唔得呢?
2009年6月3日這天....我失去肚裡的愛女。

マリン媽媽永遠愛妳!!

複式洋房

由細同個B講日文~得閑就睇日文繪本同聽下歌仔
或者可以訂日本嘅SHIMAJIRO(中文好似叫巧虎/巧連智)
日本七田真、家庭保育園之類好多都可以買黎教BB日文
YOUTUBE仲有教50音同歌仔嘅VIDEO你可以睇下

http://www.youtube.com/user/atorietton
http://www.youtube.com/user/LetsLearnJapanese

首頁

尾頁

跳至