少年成長

跳至

首頁

尾頁

民房

我個小朋友而家都8歲, 佢有少少過度活躍症, 小學之前都有去check 過係Marginal 果隻, 所以冇食藥
咁佢不嬲情緒控制都有d 差, 如果比人話果陣, 就會好嬲

紅哂面, 揸實拳頭, 好激動咁...

咁今日開學啦, (佢成日都比老師投訴上堂傾計)
佢尋晚入房訓, 隔左陣, 我聽到喊聲
我開門就見到佢眼紅紅
問佢咩事, 佢初初都唔講, tum 左好耐, 佢就話驚忍唔住講野比老師投訴
之後又比大人話...

我唔知咁佢算唔算情緒有問題
如果係, 要點check, 搵咩醫生? 點睇政府果d?

大宅

回覆 kevincheng118 的帖子

其實,任何人有時都會有情緒的,我不知道你的孩子是否經過測試,知道他有過度活躍。你見到的,就是情緒不大好的反應了,應該立即給予安慰,無論如何,也應該先站在孩子角度去想。孩子就算之前做錯事,也先要先安慰後才做教訓的。孩子對你產生了信任,才可以有信心地向你告知的。如果有定時見醫生,也請在事後做記錄。必要時,找專業人士協助你如何應付。

民房

有測試過架, 健康院轉介左去做評估, 之後話佢marginal, 醫生話食唔食藥都得, 所以先冇食藥.而果度因為睇到before 小學, 佢升左小學就冇睇, 因為到左小學要睇就要睇兒童科(全名我唔記得係咪兒童咩青少年精神科)
我就係想問問應該點搵專業人士, 有咩渠道
搵私家好似好貴

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:咁算唔算情緒有問題

試下打比老師,同老師講小朋友既問題所在,叫老師幫手,如果上堂有3講野可以鼓勵下,如果小朋友口多多,請老師唔好堂著全班同學責罵小朋友,可以私底下同佢講

小朋友識哭,代表佢知道上堂唔應該講野,
但佢控制唔到,比d時間同佢一齊改

珍珠宮

引用:有測試過架, 健康院轉介左去做評估, 之後話

原帖由 kevincheng118 於 15-02-27 發表
有測試過架, 健康院轉介左去做評估, 之後話佢marginal, 醫生話食唔食藥都得, 所以先冇食藥.而果度因為睇到b ...
我相信你應該係CAC評估,你可以試下打返去check 返你囝囝個 file, 講返情況佢知,問下可否轉介去兒童精神科,但精神科現時要排成兩年!另外你同學童保健講都得。
另外學校知唔知你小朋友評估過,讓學校知道你囝囝會有時唔識控制自己,傾下用什麼方法幫佢,再唔得搵學校社工或學校負責學生輔導的老師。
一次半次有心情,唔等於情緒有問題,大人比老板鬧完都會心情低落,呢D係正常反應!聽佢講多D認同佢嘅感受,等第日佢心情平服可再傾下點樣處理上堂的問題,佢有返咁大,試下叫佢諗諗有什麼方法可幫助自己,佢諗唔到先提供意見比佢。

男爵府

引用:我個小朋友而家都8歲,+佢有少少過度活躍症,

原帖由 kevincheng118 於 15-02-26 發表
我個小朋友而家都8歲, 佢有少少過度活躍症, 小學之前都有去check 過係Marginal 果隻, 所以冇食藥
咁佢不嬲 ...
有冇找學校社工傾下

大宅

識喊都應該真係知自已唔啱,唔食藥即可以加強訓練?我女8,佢成日話好驚,但轉頭又笑,都唔知佢驚乜

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至