少年成長

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我有兩個小朋友,9歲和4歲,大女近年開始反叛,有時我哋都會打下佢,大女怕,會聽話,呢年來都打小左,可能因為咁,細女覺得,曳就要打,而家我唔比佢做某d野,佢就覺得我曳,所以打我,我叫佢罰企,佢唔肯,繼續打我,一路打一路話我曳,佢打打下就會爆喊,跟住同我講對唔住,第一次我原諒佢,第二次我決定一晚唔埋佢,唔陪佢訓,今日佢再打,我已經警告過佢我會唔埋佢,但係都依然照打,仲越打越大力,我都唔知可以用咩方法。我哋都明白佢係模仿我哋,所以我哋已經冇打大女,但係要點先令佢明白唔可以打人,唔係打完人講對唔住就冇事。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我細仔都係咁, 有時佢攰果陣發脾氣就會打人, 亦試過打我. 佢打我之後, 我要佢道歉之餘, 亦會去罰佢, 罰企罰冇茶點等等, 暫時算收斂少少, 遲d 唔知...

別墅

唔可以全部怪囡, 因為佢都係學你, 我一向唔主張打小朋友, 我都重來未打過佢地, 所以唔會有呢個問題. 如果我係你, 我會同2個囡承諾, 以后媽媽都唔會用打呢個方法去罰你地, 因為打係解決唔到問題, 亦承認自己做錯了, 要小朋友都跟你一樣承諾以后都唔會打人.

水晶宮

你唔理會個細女, 但係有冇解釋比佢知佢係唔可以打媽媽?

你要解釋比佢知, 有好多野, 小朋友係唔可以做.

大人做了, 雖然未必o岩, 但係小朋友唔可以因為大人做了就跟住做.

男爵府

引用:唔可以全部怪囡,+因為佢都係學你,+我一向唔

原帖由 miujoey 於 15-02-27 發表
唔可以全部怪囡, 因為佢都係學你, 我一向唔主張打小朋友, 我都重來未打過佢地, 所以唔會有呢個問題. 如果我 ...
認同!做錯了唔係用打來罰,家長要以身作則,打人呢個行為係唔啱,唔係用打來迫人改好,打只係發洩自己情緒在別人身上。要糾正她正確的態度

大宅

引用:你唔理會個細女, 但係有冇解釋比佢知佢係唔

原帖由 birdbird 於 15-02-28 發表

你唔理會個細女, 但係有冇解釋比佢知佢係唔可以打媽媽?
咁樣其實會唔會令小朋友confuse? 究竟大人做咩可以模仿? 又做啲咩唔可以學? 要明白小朋友唔識分是非同價值觀

大宅

我都係大女8,細女3,我一打駡家姐,會兩個一齊訓話,細既反而會話媽咪閙我地呀,大既要打先知痛知錯,我同佢兩個講,媽咪兩個都鍚,老師教知識,媽咪教禮貌,學校做錯,罰企罰抄,係屋企我就係駡,因為我要教好你地,話比佢地知,愛你但要教好仔,錯要認,打要企定,細既都明架

水晶宮

Myfavourpink 發表於 15-3-3 18:01
咁樣其實會唔會令小朋友confuse? 究竟大人做咩可以模仿? 又做啲咩唔可以學? 要明白小朋友唔識分是非同價值 ...

我同我仔講, 大人同小朋友的言行係有分別的.
有d事, 大人可以做; 小朋友不可.
當然要解釋原因

大宅

回覆 ckfamily 的帖子

嗯……我之前有睇過一編文章,話小朋友2歲左右,就有自己既一套思想,亦知道醜,所以家長在教育小朋友既同時,都要先考慮環境,如果在大庭廣從打鬧小朋友,不但會傷害小朋友既自尊,梗會令小朋友更加反抗/抗拒……所以最好單獨或隱秘地方先進行管教,你大女都大了,最好入房單獨教,等細女見唔到聽唔到,甘一來傷唔到大女自尊,更唔會令細女有樣學樣,雖然知易行難,但我相信大家都會努力,我…都學習當中……

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:4歲女,兩星期內打左我3次

老實我有間吾中打小朋友既
但好少打
兩歲前從來無打過既
但我仔無咁情況
4歲都大
可以講下道理
同埋我覺得女仔吾好打

伯爵府

專家教落, 打, 只限2-6歲小朋友, 雖然唔知點解...

至於囡囡, 4歲都可以講道理...
你都識講, 佢覺得唔啱先打你, 咁你係咪真係唔啱先?唔係丫麻...
咁就要話佢知, 你做緊啱的事, 所以唔打得...

當然, 如果真係好容易模仿咁打人, 我諗家長都要收手...
打你事小, 自己問題, 打人事大, 有排煩...

琥珀宮

回覆:4歲女,兩星期內打左我3次

打真係無咩用,佢都唔知發生咩事,真係要同佢講道理

首頁

尾頁

跳至