自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我個女因感冒流鼻水至右耳有中耳炎,我應點處理,我媽叫我唔好同佢洗頭住?今天e生開左抗生素比佢食,但女冇燒,其實中耳炎係咪一定會有燒?????有冇人可以解答我?tks!

大宅

中耳炎係肺炎鏈球菌既其中一種~~係會發燒架~~我宜生仔 2歲幾時都中過招~~要係醫院度打抗生素囉~~

應該同洗頭無關係~~唔係因為入水而令到耳仔發炎囉

子爵府

會發燒 係細菌入耳 唔關洗頭
一定要吃抗生素 同要吃曬
上次我仔都試過 醫生話搞得唔好會聾
得意事來,處之以淡。失意事來,處之以忍!

伯爵府

咁我要睇得佢緊d,many tks!
原文章由 lok^^b 於 08-6-6 15:22 發表
會發燒 係細菌入耳 唔關洗頭
一定要吃抗生素 同要吃曬
上次我仔都試過 醫生話搞得唔好會聾

大宅

原文章由 mancon 於 08-6-6 15:04 發表
我個女因感冒流鼻水至右耳有中耳炎,我應點處理,我媽叫我唔好同佢洗頭住?今天e生開左抗生素比佢食,但女冇燒,其實中耳炎係咪一定會有燒?????有冇人可以解答我?tks! ...

唔關洗頭事~~
是因為耳仔受到感染,
是會發燒的,因為有發燒才會知道有細菌感染,
如有過中耳炎便要小心,因為好用易會再反發,
例如傷風感冒處理得唔好,d菌就會走入去耳仔到,
不小心處理真係會耳聾.
我阿囡1歲多時因發燒,細菌入左耳所以有中耳炎,
每次佢傷風感冒睇醫生,醫生必定會check清楚耳仔

大宅

咁你地d醫生有無叫你地間中洗下耳仔同鼻呢??

我睇紅磡 吳x柱~~佢經常叫家長同小朋友滴鼻 (生理鹽水)~~

有次bb發燒睇法國既馬x康~~佢就叫我同bb洗耳仔

咁我就叫印印隔2~3星期同佢滴下耳仔~~

1~2星期就同 bb 滴下鼻咁啦~~尤其最近開始開冷氣~~間房比較乾

伯爵府

e生又冇叫喎???
原文章由 平安 於 08-6-6 16:05 發表
咁你地d醫生有無叫你地間中洗下耳仔同鼻呢??

我睇紅磡 吳x柱~~佢經常叫家長同小朋友滴鼻 (生理鹽水)~~

有次bb發燒睇法國既馬x康~~佢就叫我同bb洗耳仔

咁我就叫印印隔2~3星期同佢滴下耳仔~~

1~2星期就同 bb 滴下 ...

首頁

尾頁

跳至