少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

點先可以令小朋友可帶眼罩或用眼貼,我小朋友差不到五歲,改善黄金時間不多,軟方法用過,我要返工,對住我肯带,但我一返左工連眼鏡都唔帶。佢右眼有八百度遠視同弱視,所以真係好心急,妳們是用什麼方法令小朋友肯遮眼。。要惡命令嗎?

大宅

回覆:弱視眼求指教

我女歲半已帶眼罩、5歲你可以同她講叫她帶!!

大宅

我女8,左右差200度,剛開始要遮眼,做功課用,我上網比佢睇最壞情況,換眼或盲,但佢都會話唔想比新朋友知,課外活動唔想用,多古勵,送禮,軟硬都用

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女K3(6歲)之前只係肯放學後在家遮4小時,我覺得作用不大,想佢返學遮,氹佢一星期遮一日試吓先,又買D卡通KT眼罩氹佢戴,之後再同班主任講,麻煩佢讚吓女叻女,好靚之類,之後老師同我講番話女女應承肯每日戴,如果學校有咩活動要影相,老師比佢除咗之後戴番,so far戴咗幾個月習慣咗,連落街去圖書館都無話要除。

大宅

佢對住我都肯帶,因為我要返工,放工都好夜,平時公公婆婆凑,我一不在佢就唔肯帶,老人家話都無佢辦法。。好難湊佢,話佢係雙面人。

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

我個陣只有用獎勵, 因為阿女鍾意食朱古力, 所以每日遮到夠鐘就獎佢食一粒. 不過我阿女唔駛返學個陣遮眼, 放學就開始, 直至我放工.

不過佢當然有扭計, 扭計唔會迫佢, 因為初初開始帶眼鏡, 個頭唔習慣係會痛. 但會同佢講點解要O甘做, 唔做有咩後果

幸好個時老人家同工人都好配合我, 阿女遮左半年左右就唔駛再遮了

樓主加油

大宅

陪月勳章

我囡係返學貼,買有公仔的,日日唔同款,再同老師講左先,老師好有辦法,請老師同佢講一句好過自己講十句。

大宅

你們的眼貼是那個牌子?那裡買?

大宅

回覆:poohpooh36 的帖子

係poly u 買,經老師協助下,终於肯用眼貼了

別墅

回覆:memehayleybb 的帖子

收藏先

大宅

點解要用眼貼,我女都有同樣問題,但醫生只叫佢keep住帶眼鏡,再覆診觀察

男爵府

引用:點解要用眼貼,我女都有同樣問題,但醫生只叫

原帖由 fungyee0126 於 15-06-16 發表
點解要用眼貼,我女都有同樣問題,但醫生只叫佢keep住帶眼鏡,再覆診觀察
你個女係甚麼事情?我個仔右眼O度,左眼12O度,只係叫佢帶岩度数的眼鏡就得,keep住覆診就得!

大宅

回覆:fanny2014 的帖子

遠視同散光

別墅

想問下BB 幾時開始驗眼 ?
在健康院驗 定係 私家 驗 ?

首頁

尾頁

跳至