嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

亞仔4個月次次訓的時候都不停哭,''r''眼,頭等等....次次都''r''到流血,點好?

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我既bb細個時都係咁
d睡袋成日都有血

mouth:

伯爵府

我個bb7wk幾, 又係晚晚訓覺都會咁, 仲要郁手郁腳, 跟住就cry, 都唔知點解, 乜原來4個月都會架????

伯爵府

畀面勳章

我呀b都係,有時重會將隻手指插入眼到,攪到隻眼白紅晒,都唔知點好.

大宅

成日都係咁架la, 不過就冇流血咁誇張.

別墅

唉...我而家唯有24hours睇住佢,我好辛苦!

複式洋房

my baby started to rub her eyes, ears and head since 3 months until now is 5 months. we have to trim her nails smooth otherwise she will get hurt and bleeding. she will also do this when she wake up at night.

that's the reason she can't fall asleep herself and we need to carry her until she sleep tight.

男爵府

我個女細個個時都係咁, 你試下同佢帶手套仔啦, 不過我既經驗就係失敗, 佢會r r 下除左落黎, 你唯有同佢勤d剪手甲, 等佢無咁易ry親!

原文章由 kennixma 於 08-6-9 13:26 發表
亞仔4個月次次訓的時候都不停哭,''r''眼,頭等等....次次都''r''到流血,點好?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 #8 060905 的文章

我b女都係咁, 佢會加多樣野, 就係mit自己ears, 頸d肉 , 攪到d肉紅晒, 又有時會損...我都無辨法........有無人知佢地幾時會唔scratch??

複式洋房

會呀...我覺得佢係唔俾自己訓..
多數原因係唔夠飽
試下訓著都俾奶佢飲...飲2-3安
之後掃下背..俾返個奶咀佢..

別墅

會....會不停咁擦隻眼仔....

男爵府

好媽媽勳章

我囡囡己前都係咁同佢帶手套同剪指甲,同埋見到就拎開佢隻手唔好比佢習慣左,我都係咁成日一見到佢就拎開,同睇吓佢咩事啦可能佢有時乾燥癢都會係咁咁我會同佢擦啲潤膚露,擦完佢就唔會再rr

大宅

我個女o個陣時都係咁, 後來我阿媽俾條紗巾仔俾佢攞住玩, 佢玩玩下, 捽捽下塊面, 吮吮下條紗巾, 慢慢就自己就會瞓著, 到宜家佢十三個月大, 呢招都仲work!! 大家不妨試下! 得ge話, 話番俾我知喎! 記住要用bb專用洗衣粉洗紗巾, 免得有毒!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個b拎住條毛巾/ 公仔搓搓下就會訓著, 最後加埋我o地拍拍下啦

大宅

呢D都係BB臨瞓前的小動作,似乎冇得變。。。拎毛巾同埋公仔瞓係一個好的解決方法,起碼唔會整傷,不過習慣咗,可能第時佢哋一定要毛巾同公仔先瞓到覺。。。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我隻女都會~自從佢而家三個月大開始就成日R頭,捽眼

別墅

my son is 7 months now, he always use hand '搓' eyes
before he want sleep.

別墅

勤力d剪手甲la!我BB會不停咁擦隻眼,係咁哭,俾個奶咀佢就ok,咁冇流血咁誇張lor

別墅

我bb會不停咁擦隻眼仔、頭、耳仔都會

複式洋房

嘩!原來咁多bb都會r頭,我個bb都不例外,之前見佢r時,立即抱他就唔r,但抱慣了我就好累,所以現在忍心de,放他在床仔,等他r累了才比奶咀佢,即訓.
當然之前要sure剪乾淨指甲啦!
都幾work

首頁

尾頁

跳至