論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日剛炒咗個懶工人 ..
呢個工人係我陀住 bb 時請返來的 ..
因為 bb 未出世 .. 家中只有狗仔要佢照顧 ..
所以佢的工作量不多 ..

到我生完 bb 放產假時 ..
佢因為已經熟習屋企的情況就開始懶 ..
- 在工作時間於天台傾電話 .. 以為我唔去 check 佢 ..
- 無做家務又話做咗
- 成日講大話
- 煮早餐時煮多 d .. 之後偷食 ..
- 開奶比 bb 飲之前 .. 次次都唔洗手 ..

已經日日話佢 .. 再比機會佢 .. 但都無改善 ..
尋晚夜麻麻 .. 佢都唔瞓 .. 仲開洗衣機洗我地 d 衫 ..
所以老公去睇吓佢做乜咁落力 ..
一開洗衣機就見到佢條長褲 .. 2 條手巾 ..
同埋我地 d 衫一起洗 ..
呢機已經係第 2 機衫 .. 都唔知第 1 機衫有無內衣褲 ..
( 工人第 1 日來到時已同佢講唔可以用洗衣機 ..
工人衫要用手洗 )

此工人雖然係我請佢返來湊 bb ..
但佢係 1 d 都唔識湊 bb 的 .. 毫無經驗 ..
如想請工人 .. 請大家小心 ..
因為我唔想佢又講大話 ..
話自己有湊 bb 經驗而令到下一個 bb/家庭 有事

工人名 : Sxi Waxyuni ( underline 為改咗個英文字 )

大宅

咦,個名咁似我上年炒左個工人,係唔係斷約?

10月14日生日? 5尺高左右,曲髮,3+2星加坡經驗? 湊過2個初生(計埋我個囡就3個啦)+自己個仔? 28-9歲?

別墅

佢上一個僱主都係斷約的 .. 話小主人唔跟佢喎 ..

不過我個工人後生 D .. 得 23 歲 ..

原文章由 CYK 於 08-6-10 17:26 發表
咦,個名咁似我上年炒左個工人,係唔係斷約?

10月14日生日? 5尺高左右,曲髮,3+2星加坡經驗? 湊過2個初生(計埋我個囡就3個啦)+自己個仔? 28-9歲?

大宅

原文章由 bobo-ma 於 08-6-10 16:29 發表
今日剛炒咗個懶工人 ..
呢個工人係我陀住 bb 時請返來的 ..
因為 bb 未出世 .. 家中只有狗仔要佢照顧 ..
所以佢的工作量不多 ..

到我生完 bb 放產假時 ..
佢因為已經熟習屋企的情況就開始懶 ..
- 在工作時間 ...

炒得好呀! 我先前果個工人都係咁, 叫佢唔好做, 佢就越係咁做, 最慘佢以為自己好醒, 當我地係豬頭丙, 之後用左一個月就炒左佢了...

複式洋房

你個好似係我之前個衰工人, 你係邊到請?

複式洋房

佢結咗婚有4歲既仔?

大宅

我個工人同你果個差吾多...我都糸未生前請既..now 生佐佢就開始惰 !成日開機洗衫...佢放完假第二日實洗佢自己對波鞋..着1次就洗1次...佢仲富貴過我! 明知落雨都開機洗衫,朝早我未起身佢就洗自己d衫.水費由佢未黎$1xx 变佐$5xx~我明白有BB水費會貴d~但都無理由貴佐5倍:;pppp: 今日又比我發現佢開機洗自己d衫...我忍吾住話佢la~睇吓佢有無改善...無就炒

[ 本文章最後由 misschowchow 於 08-6-11 16:16 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至