樓市動向

跳至

首頁

尾頁

子爵府

之前成日話租得俾我太平, 又話佢有朋友可以俾到多過我哋, 上年年尾竟毫冇通知有agent帶人上嚟睇樓(嗰次好hard feeling, 好似被人趕咁 ), 又煩我哋話想放出去, 咁我同老公咪搵屋搬囉. 到我哋買左樓話佢聽唔租佢又話自己忙想我哋繼續租, 又問我識唔識人租, 咁我咪好心話幫佢問下朋友囉, 佢同我講叫我放$9000(我冇俾意見), 我呢幾日都幫佢做半個agent咁覆啲媽咪的留言, 點知佢尋日又話佢搵agent可以幫佢租$12000-$14000, 簡直浪費我時間同好心, 仲成日俾老公話左我多餘 , 既然你有人租就唔駛搵我幫啦, 真係好嬲同埋對唔住所有有興趣的媽咪, 駛左佢哋心機. 仲有一樣嘢激c我就係佢話後日有人上嚟睇屋, 其實我同老公(特別係我老公)竟反感有陌生人入我哋屋企, 但我哋都俾一段時間,下星期六1pm-4pm佢, 因為我其他時間唔得閒, 佢竟然話我理由多多, 我即刻話佢知我都有私人時間, 我唔一定付出我的時間我的私人生活俾佢, 搞到佢冇聲出 .真係想話佢知係我的生活裹面有工作, 家庭, 子女但冇業主呢樣嘢, 同埋呢個世界唔係得佢一個忙.

我想問下各位媽咪,如果係你,會唔會未完租都肯幫業主俾人入屋?我有冇唔啱

侯爵府

好媽媽勳章

If I was you, I won't open the door for them 上嚟睇屋.
You don't need to worry again as you already 買左樓 and will move out soon!

原文章由 yingying媽咪 於 08-6-11 11:05 發表
之前成日話租得俾我太平, 又話佢有朋友可以俾到多過我哋, 上年年尾竟毫冇通知有agent帶人上嚟睇樓(嗰次好hard feeling, 好似被人趕咁 ), 又煩我哋話想放出去, 咁我同老公咪搵屋搬囉. 到我哋買左樓話佢聽唔租 ...

男爵府

原文章由 yingying媽咪 於 08-6-11 11:05 發表
之前成日話租得俾我太平, 又話佢有朋友可以俾到多過我哋, 上年年尾竟毫冇通知有agent帶人上嚟睇樓(嗰次好hard feeling, 好似被人趕咁 ), 又煩我哋話想放出去, 咁我同老公咪搵屋搬囉. 到我哋買左樓話佢聽唔租 ...

比係人情,唔比你都無唔o岩o窩!

男爵府

你無唔o岩, 係好好人, 不過你個業主唔抵幫lor...
我都唔鍾意d陌生人入我間屋, 好似之前裝修就完, c fu 帶左個人黎睇'示範單位', 都唔係咁高興, 不過 c fu 都幾好人 and我地未搬入去住, 所以無出聲....

仲有我見好多有租約o既盤, 都係無得睇樓囉, 我比較衰,好大可能都唔俾佢搵人上黎睇!除非個業主係好好人做到朋友果隻lor...

[ 本文章最後由 Steplau 於 08-6-11 11:43 編輯 ]

禁止訪問

大宅

俾我就一定唔俾佢入屋, 佢點對你, 你咪點對番佢, 索性唔好聽佢電話, 唔好開門俾佢, 叫佢等你搬走先叫人上黎睇屋.

伯爵府

親子王國15週年勳章

個業主好唔好人我都唔俾佢睇, 我同老公都好重視呢啲難得o既假期同時間去相處, 絕對容不下將呢啲時間送俾陌生人

複式洋房

好似租客係有權可以唔俾人睇樓架, 你可以問吓 agent

民房

俾我就一定唔會俾業主約人嚟睇樓,因為你係有權唔俾業主入屋,同埋租約裡面寫明業主就算有你屋鎖匙都無權入你屋,如果唔係你可以報警,鬼叫佢對你咁衰呀,成日係到玩你,你唔好聽佢電話,咪叫佢等租約滿先俾人睇屋囉!其實佢想完咗你嘅租約,即刻有下一個租客入住,咁佢咪唔洗蝕咁多免租期囉!佢諗縮數啫!!

其實你可以睇翻你份租約係有寫明架!

男爵府

如果個業主nice既話
我都會方便下佢
但係如果好似樓主個業主咁
我真係睬佢都傻:;pppp:

子爵府

我都知我有權唔俾佢入屋, 但我見係我唔績租, 所以咪幫下佢, 早知佢咁講我連嗰個時間都唔俾佢 , 不過而家應承左就算啦.

男爵府

佢夠口多多叫你幫手搵人$9000租, 結果, 佢自己又話agent搵人租到, 有時間都係咪鬼理佢!
搬新屋都好忙, 有時間休息下好過, 更何況你好心幫佢仲話你理由多多&你老公都唔鍾意有陌生人入屋, 都係唔抵幫呢d人啦!!!

原文章由 yingying媽咪 於 08-6-11 14:50 發表
我都知我有權唔俾佢入屋, 但我見係我唔績租, 所以咪幫下佢, 早知佢咁講我連嗰個時間都唔俾佢 , 不過而家應承左就算啦.

男爵府

只要你地住緊係個度,你就有權唔俾人入屋睇樓,我地之前都係咁,業主話想比人黎睇樓,我老公話唔係咁方便,同埋話一屋都係私人野如果係睇樓期間唔見野都唔知怪邊個好,所以就TURN DOWN左佢,不過我地唔想阻人賣樓(我地知業主個層樓係負資產),都識做儘快搬,我地搬左第二日就有人去睇樓啦。

大宅

yingying 媽媽,

唔駛為左個業主唔開心, 其實你只幫人, 但而家佢咁衰, 你是無責任及義務因為方便佢快D租出, 由得一D陌生人入你的家, 一日你住那裡, 你是給他租的, 都是你自己先地方啦, 如果佢真系租得出要你就佢快D搬, 辛苦都是你自己啦

子爵府

patpatzhu,

真係唔好意思,幫你唔到.

我決定由今日開始唔執屋

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我覺得俾就人情, 唔俾就道理

禁止訪問

子爵府

唔我又唔會STANDBY, 佢係打電話俾我約, 咁我就幫下佢, 俾一個時間佢, 但佢竟然仲話我唔就佢時間, x#y*#z*@, 真係彿都有火. 而家d電話都等老公同佢講, 因為老公惡過我好多

子爵府

repeat 左.

[ 本文章最後由 yingying媽咪 於 08-6-16 14:49 編輯 ]

子爵府

唔我又唔會STANDBY, 佢係打電話俾我約, 咁我就幫下佢, 俾一個時間佢, 但佢竟然仲話我唔就佢時間, x#y*#z*@, 真係彿都有火. 而家d電話都等老公同佢講, 因為老公惡過我好多

首頁

尾頁

跳至