夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

雖然社署已經開左file會跟進...但至今仍未有社工聯絡我...所以好期待快d 處理!

另外我又有諗...好想搵個傳道人或者牧師傾偈...因為佢地俾到一個安靜既心...讓我能平靜地過活...

複式洋房

樓主,人要活得開心才會精彩,要放鬆d呀!
要走ga人留唔住,有時唔需要問點解,如果你老公要出去滾,就同佢講,番黎食飯或過夜唔該早d通知,唔好咁浪費d米,d米係用黎養人唔係用黎養豬ga!

子爵府

樓主,佢已經一次又一次背叛你,而且仲打你....
人地成家唔尊重你唔緊要~最重要自己尊重自己~
好好諗下你以後條路...可能分開比依家更開心更有尊嚴~果個賤女人,你就唔好再打俾佢~打俾佢盞俾位去踐踏你,食住你,破壞你GE尊嚴!
係我就SEND個短信俾佢:"呢D 垃圾真多謝你呢個垃圾婆接收WOR~你唔收,我都諗住丟去堆填區~件垃圾你慢慢攬住當寶吧~"
然後去過我的新生活....

別墅

hi lawmayattsz(樓主),

知道你有這樣的遭遇, 都感到無奈!
我自己亦曾經响未結婚前比男友打過亦有所謂的外遇
(case跟你的差唔多, 只係婚前婚後ge分別), 出手都唔輕ga,
所以我最後都有報警.....同分開, 因我心死了, 呢d係我媽咪教我
ga, 佢話一個男人, 如果對自己係好的話, 唔會做一d傷害對方ge事ga.....何況係...出去滾同打自己, 都係咁多次入面, 我媽媽响度陪我渡過呢d恐怖日子!!
所以, 對男人都無乜信心同安全感ga.........即使我ge老公,
對佢ge信心..都唔係十足ga.....
呢d都係"陰影"黎ga...... 因時間越長, 只怕對自己心理上的傷害就會越大ga, 希望你懂得衡量la......
樓主, 你要記住, 無左男人唔緊要ga.......

"既然佢唔識去珍惜你, 你更加要珍惜自己"
你想找人傾訴時, 找些你信任的朋友或屋企人吖...若果你都覺得唔合適, 我相信bk mani, 都願意跟你分享ga! 有好多人支持緊你ga!

你仲有仔囡要去照顧ga, 保重呀!!

大宅

原文章由 lawmayattsz 於 08-6-16 20:30 發表
真係好多謝大家既鼓勵同信任。
我呢個星期不斷喊...不斷問自己點算好...不斷問自己要控制情緒,但每每得自己一個時,就會不期然咁諗緊個老公同個女人卿卿我我,周圍既親友都係度指責我...耻笑我!我好難受!
我亦搵過心理輔導, ...

你唔好怪自己啦,個女人就算你打比佢同唔打是無咩分別的,
因呢個女人是有問題,佢話佢有自己個c6同你c6同佢一齊,
你就無....我係你同佢講做人要人倍咩.....你死個日行個條路
都得自己一個啦....唔通佢死個時有2個男人同佢一齊咩....
我是一個有個人思想的人...唔係小朋友要人倍呀!!!

佢係米三倍女郎呀!!!
重多人倍啦

不過我知到現在你都是唔開心的,是正常,
但當你清醒過黎個時就覺佢地是有病.....
唔係你.....努力啦.....
你明天會有幸福的日子......
上天會睇到的...保重
http://hk.myblog.yahoo.com/shadowlau15/
make -up shadow photos

翡翠宮

晒氣架有幾多明事理既家婆丫 筆過我遇到 但倘若佢地真係盲目咁幫自己屋企人都情有可願既, 因為佢地想大事化小嘛 難為左你啦 但我覺得你5應該再容忍囉既然事情都已經揭終了, 你仲等咩 你仲驚咩 無須要人撐啦反正都無 靠自己捱大d仔女好過啦 佢兩兜友又粗又爛玩你睇佢好得幾耐 5使一陣咪又係反目, 個女人咁自豪你咪放長雙眼睇佢點死 佢再打黎咪話 "係呀咁好呀有得左右逢迎恭喜曬喎同埋我祝你好運啦"
原文章由 lawmayattsz 於 08-6-12 11:28 發表
我老公自從還晒所有債後,呢三年黎我已經發現左兩次佢同第二個女人有野....第一次那個而家冇事...但估唔到今年新年後,俾我發現佢同一個女人每天通電話不下二十次,還要短訊數十次。係追問之下,到而家為止佢都唔認;曾經打電 ...

男爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

返正你都搵到個女人,你可唔可以搵到個女人既老公(例如﹕等個女人/佢老公)?搵得到既不如一拍三散啦,問佢死未﹗

伯爵府

好媽媽勳章

如果係真既...

被人打一定要報警。依家做錯事唔係你,為何還要維護這個人?

搵佢屋企人?呢種人既屋企還有咩好人呀?

佢今日為了個女人打你,明日會否為了果個女人打D小朋友?

樓主,為了小朋友,係時候要醒覺。

大宅

原文章由 lawmayattsz 於 08-6-18 18:19 發表
雖然社署已經開左file會跟進...但至今仍未有社工聯絡我...所以好期待快d 處理!

另外我又有諗...好想搵個傳道人或者牧師傾偈...因為佢地俾到一個安靜既心...讓我能平靜地過活... ...

社工係慢啲架la,你要自強唔好再等人幫,去揾人傾吓都好,但係未必要揾個宗教人仕,我唔知你點諗啦,我就會覺得會唔會轉咗為依賴另一樣嘢呢?宗教係用嚟加強自己本應已有嘅信念並唔係要嚟依靠,如果唔係好易會變咗迷信~~

祝你幸福~~

別墅

今早卒之見過社工啦...係個男人黎架!傾談期間,佢有較多時間企係我老公立場諗...但我強調既係....搵第二個女人唔係藉口...打我鬧我係不是藉口,而係要佢明白...佢犯緊咩錯...不單影響我,亦影響緊D 仔女...最緊要係佢要自己知自己做錯左D 咩事!

我明白社工係唔想我再諗悲觀方面,但希望佢到時同我老公傾時,佢會企係我方面著想,等我老公都知...自己做錯D 咩...

唉!不過自己就好似做緊兩個角色咁...一個魔鬼就成日懷疑佢...佢同女人一齊...;另一個係天使,同自己講佢唔係咁既...唉....

就黎黐線啦....

禁止訪問

洋房

依家跟我的社工是屬社會福利處保障家庭及兒童課的,我覺得她表面上要做到好平衡咁,佢同我講到明佢會兩邊幫,會幫我但又會幫
c6,我聽完真係好失望,咁即係唔會企响我嗰邊唸啦!而事實上佢真係咁樣幫c6,所以有咩太過真心的自私点的說話,千萬不要跟呢d社工說,他是不會用你的角度去睇的,我想即使他心裏是覺得你的個人做法無可厚非,但他因工作的職位要表現持平,所以個社工可能也言不由衷。但另外一個叫向晴軒的機構,那裏的社工非常之好,他(是個男的)是完完全全企响我嗰邊唸野,而且仲好積極幫我想辦法,又幫我聯絡校長叫佢唔好比c6接我個仔放學,因為c6打我,呢d社工真係令我在無助中仲覺得世上有温暖,不如你試吓揾向晴軒的社工傾吓,可能會令你開心d。

洋房

仲有d補充就係,當社會福利處的社工知道向晴軒的社工這樣對校長說的話後,馬上眉頭一雛,說不該這樣做,因c6想去學校探個仔,而家就比向晴軒攪到無得同個仔見面,我說這是抵他死的,所以在這件事上面,就可看到那些機構的社工是真正用心幫你的人,不過社會福利處的社工在幫人申請政府項目時,如申請公屋等,權力應該大d,所以要衡量那些說話可以同邊種社工講。

禁止發言

禁止發言

別墅

多謝sino呀!
我都諗過,因為我覺得個社工(係男人黎架)...佢始終都好似幫住我老公咁,我講一句,佢就用男人既睇法...仲知...佢唔係幫我咁...仲幫佢講好說話...唉!
睇黎我都試下搵向晴軒幫手先至得!

原文章由 sino 於 08-6-26 13:25 發表
仲有d補充就係,當社會福利處的社工知道向晴軒的社工這樣對校長說的話後,馬上眉頭一雛,說不該這樣做,因c6想去學校探個仔,而家就比向晴軒攪到無得同個仔見面,我說這是抵他死的,所以在這件事上面,就可看到那些機構的社 ...

別墅

真係架...我都覺得好stupid...太衝動咁打俾個八婆...
而家唯一可以做既...就係學習唔理佢(但心底好唔舒服),唉!

原文章由 唐師奶 於 08-6-26 17:02 發表

睇倒呢度, 我都覺得難受呀, 你多o的上o黎呀, 呢度好多人支持你。也有些比你更甚的, 今天也很堅強。

不要再打比個女人, 真係百害而無一利, 輸得很"切"底, 底牌一早比人睇曬。你打比個女人, 佢只會暗笑, 佢的地位會 ...

禁止發言

大宅

人地呀媽唔會幫你架喇, 掉返轉頭你有新抱你都唔會幫你新抱, 緊係幫返自己個仔喇. 佢一開始對你唔認就唔認, 你問幾多次都唔會認架喇. 睇下你自己想點囉. 一個對你唔好既男人, 就算同佢一斉都冇咩意思囉.

男人打女人已經衰架喇, 仲要出面有女人. 老婆攞黎錫, 唔係攞黎打既. 你都識得講你都有呀媽生, 佢而家蝦你冇屋企人做唔到d咩咋. 走你又走唔到. 認真諗諗將來條路點行喇. 條路唔係得你一個, 仲有小朋友同你一斉麻.

首頁

尾頁

跳至