爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

toyota wish vs honda freed
價錢差5多, 邊架好D呢?
上會供:
-Honda 供5年-利息(約5千)
-Toyota 供5年利息(約2萬幾)
點計法?

禁止訪問

回覆:出新車* toyota wish vs honda freed

禁止訪問

引用:toyota+wish+vs+honda+freed+價錢差5多,+邊

洋房

Freed

複式洋房

回覆:出新車* toyota wish vs honda freed

I was in the same situation as u two years ago. I chose Wish at last for its longer in length so more legroom and a storage space to put a bicycle at the back after setting seven people. of course Free also is a good car with less size engine and a slide door

子爵府

回覆:出新車* toyota wish vs honda freed???

有小朋友老人家我會揀freed因為有電敞門,無就兩架差不多freed就牌費平d

珍珠宮

好媽媽勳章

wish輸蝕左無電趟, 鐘意wish款要電趟就M5

大宅

回覆:出新車* toyota wish vs honda freed???

如只得以上2部揀,我會揀Freed。先不計價錢:
原因
1)揀得7人車,即偶爾坐6-7人,有趟門方便出入得多,我試過坐朋友架freed,我係尾門落車,原來都幾方便,可能佢架係前期232
2)如有小朋友,趟門唔怕他們亂開門,手抱嬰兒按制便可開關門,車位狹窄下雨天是出入更見方便
3)慳油
4)牌費平
5)泊車較靈活方便
6)雖然車細,但車身較高,空間感應該唔差

不過,樓主如果都係想要2000cc車,建議試埋新Mazda5,有埋10氣袋,3H,車架,可裝isofix carseat,車價和上面2架差唔多,仲有埋趟門架

禁止訪問

男爵府

rbg2011 發表於 15-3-11 18:39
如要1500cc Freed
如要 2000cc M5
唔中意Mazda, 就 Noah ,stepwagon

珍珠宮

好媽媽勳章

rbg2011 發表於 15-3-11 18:39
如要1500cc Freed
如要 2000cc M5
唔中意Mazda, 就 Noah ,stepwagon
七人車, 始終M5夠力好多, 燈位起步, 我通常都彈左出去先

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

WISH 真係冇咩吸引之處, NOAH 好過....

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

johnnywalker 發表於 15-3-12 18:54
咁耐以黎,燈位起步明知隔離的士會搶線,無一次係會輸俾的士,係有次輸俾架v6 3500cc alphard,仲食晒塵添 ...
係啦, 係輸比老細車囉會... 其他九成九都搶到..

禁止訪問

引用:Quote:johnnywalker+發表於+15-3-12+18:54+

珍珠宮

好媽媽勳章

johnnywalker 發表於 15-3-12 21:39
不過我嫌m5自動波箱太注重慳油,轉波唔夠狠,所以要鍊車鬥快時,必用+-波

...
可能我都係普通咁行, 所以暫時都滿意, 同埋平路多.. 不過有時上斜係差少少, 我覺得唔夠力, 會+-波調低一檔.. 不過都係好少咁情況...無乜斜路行嘛..

複式洋房

m5行幾錢一公里呢?thx

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:m5行幾錢一公里呢?thx

原帖由 hang528 於 15-03-14 發表
m5行幾錢一公里呢?thx
個零,有時個3,有時個7

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章 BK Milk勳章

如果只有呢兩個選擇, 一定係 Freed, 因為有躺門冇得輸, 上落車方便好多, 我之前揸開 Stream, 因為有小朋友老人家唔方便上落, 最後換了 NOAH

首頁

尾頁

跳至