自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如已有自住屋,銀行要有幾多$先唔再做野? 謝謝~
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

珍珠宮

如果我中咗六合彩有2千萬, 生多個BB, 買一間屋比自己一間屋比奶奶,一筆錢比BB讀書, 買晒保險各人有晒MEDICAL保障...再用D錢做少少生意..咁就唔做LU.....今晚發下夢先...

原文章由 060228 於 08-6-13 20:50 發表

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

起碼8位數字

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

兔屋 夢想最少價 1000萬 (近海)

兔仔成長金 最少價 1500萬

兔族幸福生活費最少 (20000元*12月*70年)=1680萬

仲有好多支出.....

最少 6000萬啦

不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

起碼要中到六合彩頭獎..要多過3千幾萬果d喎...重要係一注中...咁就可以諗下唔駛做(不過我一向都唔駛做..係老公唔駛做 )

伯爵府

慳慳地1千萬都ok架la,想下都好開心

珊瑚宮

原文章由 060228 於 08-6-13 20:50 發表

起碼3千萬呀

大宅

我唸要自己有層樓之外..
老爺同奶奶各一層樓
再買定一層比阿仔...
再一次過買晒e療,住院,人壽,危x,意外,教育基金喱d咁既野...
計埋住到老,每年既差餉,水電煤...

買晒以上既野之後
我唸最少仲要有幾千萬向銀行先唔駛做

阿李兆基同李嘉誠都好有錢,
但佢地又咪係晨早就返公司開工...

不如轉轉個topic....
有幾多錢身家先會覺得有安全感....

大宅

3千萬唔夠...

剩係個仔都用左你1千萬,
佢讀書,有病有痛睇e生,每日駛費,佢到10幾歲又買下名牌...

仲有每個月都要照比家用老爺奶奶,自己父母....

仲有老公個d興趣..買下車...買下模型,買下紅酒.....

到有錢既時候就有有錢人既用錢方式

我有個aunt佢住何文田山架(之前仲住半山)
佢老公剩係話個廳既地下d雲石晒到變左色,就成個廳起晒佢再舖過
佢剩偽買雲石都買左40幾萬..仲未計人工...
剩係個廳咋 (因為佢屋企係頂樓覆式個d,所以可以只係剩個廳)

有錢既時候又會追求另一樣野......

所以要預多d

原文章由 phoebelamlam 於 08-6-13 09:39 PM 發表

起碼3千萬呀

大宅

我個人認為有幾多錢都要做野, 最緊要係有得做又唔洗憂柴唔洗憂米就好了.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

開咗 topic 又離線?? 你自己又覺得要有幾多$先唔再做野?

水晶宮

無論有幾多錢都會做野, 但心態唔同晒
而家擔驚受怕無左份工
但果一刻就打風流工
keep 住做野, 人update d, 無咁易老人痴呆

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

有间一千万的楼...再有两千万CASH...得闲去下旅行...

发下梦先...

伯爵府

真係要幾多錢好呢
少少地要 $1000 萬就算啦....
希望夠駛, 老左唔駛同 C6 瞓街啦

伯爵府

衣食住行都無憂......
乜都靠自己就心滿意足咯

男爵府

好多人週身冇$$$都唔做ga la,反而d大富豪仲勤力返工,所以做唔做野,都真係睇每個人想點過生活來決定。

我個人就認為,人有手有腳都應該有工作,無論係長工短工都好,一來可以貢獻吓社會,二來人係可以透過工作來得到自信和肯定。

如果話有幾多$$$$先有安全感,人心幾難得滿足,若有任何情況出現,都能有足夠的$$$去應付,咁已經是十分十分難得。

珍珠宮

畀面勳章

最好有兩間貝沙灣既單位,一間自住、一間收下租,咁自己得閒做下義工咁,如果再有餘$, 就係元朗搵個地方,專收留d流浪貓狗, 諗下都好開心。

子爵府

最好有五六千萬,但諗諗吓二千萬都ok,因為會用呢二千萬再錢搵錢,吾想個人無寄託.(不過發吓夢都已經好開心)

大宅

回覆 #1 wife 的文章

首頁

尾頁

跳至