自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

如果隻蚊之前咬左愛滋病d人,咁之後再咬你咁會唔會傳染到愛滋病
即係好似登隔熱同日本腦炎咁樣傳染

侯爵府

醒目開學勳章

唔係呀 我個女成日被蚊針 咁咪好恐怖

伯爵府

我諗唔會掛
如果咁都傳染到的話, 我諗全世界無邊幾個人無比蚊咬過...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我有諗過呢個問題好耐,我都好想知會唔會!

男爵府

放心...係唔會嘅,因為蚊針嘅血液量唔足以傳染嘅(以前參加關懷愛滋活動時學嘅)
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

伯爵府

原文章由 嗅屎忽 於 08-6-14 15:26 發表
放心...係唔會嘅,因為蚊針嘅血液量唔足以傳染嘅(以前參加關懷愛滋活動時學嘅)

咁都好d,如果真係會,我諗好多人都有,,

男爵府

叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好彩!我住村屋勁多蚊ka!

男爵府

好彩!

侯爵府

醒目開學勳章

咁都放心 赫得我 個女咁野蚊

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

thx 放心哂!

水晶宮

好似係...蚊針左愛滋病人後, 病毒會被蚊的胃液消化左, 所以係唔可以傳染人, 大家放心

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

蚊子可傳播某些疾病,例如瘧疾,

而血液傳播也是愛滋病的主要傳播途徑,

因此不少人認為蚊子叮咬會傳播愛滋病。

事實上蚊子傳播瘧疾是因為瘧原虫進入蚊子體內並大量繁殖,

帶有瘧原虫的蚊子再叮咬其他人時,

便會把瘧原虫帶到另一個人的身體中,

令被叮者感染。

而愛滋病病毒不同于瘧原虫的地方是它不能在蚊子體內生存及繁殖。

因此蚊子的血液及唾液中沒有愛滋病病毒。

即使被叮者是愛滋病病毒感染者,

當蚊子再去叮咬他人時,

由于只吸不吐(這與共用注射器針頭不同),

不會將血液排到下一個被叮者體內,

沒有血液交換過程。

而且喙器上僅沾有极少量的血,

病毒的數量极少,

不足以令下一個被叮者受到感染。

從全球感染狀況看,

尚無証据表明蚊子叮咬會傳染愛滋病病毒。
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

男爵府

洋房

男爵府

原文章由 sonic04 於 08/6/14 19:24 發表

便會把 ...

明白
哈哈

公爵府

畀面勳章

原文章由 sonic04 於 08-6-14 19:24 發表

便會把 ...

好詳細

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 sonic04 於 08-6-14 19:24 發表

便會把 ...

首頁

尾頁

跳至