自由講場

跳至

首頁
34567...29

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

丙丙 發表於 15-3-14 16:26
我唔知喎
你知既!!!!!!!!!!!!!
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

水晶宮

回覆:見睇樓02鋪,不如講下酒店02野!

我當年酒店撞野都係去泰國

伯爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+大少拉+於+15-03-14+發表聽講

原帖由 cffw 於 15-03-14 發表
馬來西亞朋友話雲頂勁猛
我個仔冇啦啦咳咗成晚。離開了雲頂就冇咳。

男爵府

回覆 大少拉 的帖子

頭先google到

雲頂高原鬼故事

文: 陳雲海 14/08/2005

早前馬來西亞的雲頂高原,發生中國遊客酒店卡上被人畫上豬圖案事件,引起了一陣風波,這令我想起關於雲頂高原的鬼故事。該酒店經常有鬧鬼傳聞,都怪歷來不少賭客輸光了身家後,在房內自殺,累積了太多冤魂。早前在北京認識一位女的士司機,她在○四年參加旅行團到雲頂,同團一位北京女記者整晚在房間內聽到男人聲及呼吸聲,而且非常接近她的耳邊,嚇得她整夜沒有入睡,翌日當地導遊才告訴她,那酒店經常鬧鬼。

不過要知道,上雲頂高原的山路,曾發生過一宗震撼馬來西亞的事件,話說當年有兩夫婦在雲頂賭完錢,輸掉所有錢後,便駕車下山,怎知在半途死了火。由於當時已是凌晨三時多,於是丈夫叫妻子在車內等待,自己步行下山找人幫忙,等到太陽升起了,妻子仍然未見丈夫回來,卻見到大批警車到場,並叫她下車。當女子離開車廂,回頭一看,竟發現一隻女鬼坐在車頂,並咬一個人頭,正是她丈夫的人頭。事件震撼全國,是因為警方當時還拍攝到女鬼坐在車頂的情況,這相片還在報紙上刊登過,所以當地人一向說,入黑後不要坐車上雲頂高原。

spen@sa    發表於 15-3-27 17:36

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

貧窮媽媽 發表於 15-3-14 16:30
我當年酒店撞野都係去泰國

翡翠宮

cc1226 發表於 15-3-14 16:31
回覆 大少拉 的帖子

頭先google到
所以我堅決唔會去.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

引用:Quote:mrsw 發表於 15-3-14 16:18 我間唔鐘

原帖由 大少拉 於 15-03-14 發表
嘩!!!! 你經歷真係好得人驚....
如果係我, 我第2日會再搵下有無第2D地方可以住. 我都唔敢再入去.
因為我係bugdet traveller, 諗住無乜野就唔想浪費左住宿,而且即時訂係會貴架麻。。。 歐洲有好多地區好古老,d民宿好多都係百年建築,所以有真係唔出奇。我係經booking.com訂房可以睇到其他人comment, 無為意原來我嗰間之前已經有住客話有鬼,連鬼佬都話有鬼就一定有啦!

我個朋友仲恐怖,佢去東歐地區,訓到半夜,聽到有女人聲喺腦入面講野,但唔係英文,應該係當地方言,嚇到抽根

Cateye8888    發表於 15-3-15 07:50

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我試過1次,都好深記憶,果年去泰國(跟團

我試過1次,都好深記憶,果年去泰國(跟團),當晚一入酒店,初初無咩特別感覺,之後我拉開左個梳妝枱下面 ...
在台北 grand Hyatt , 半夜有人按門鐘,咁岩我在門後面,立即在門眼看...無人,打開門望出成條走廊...無人。

我住在走廊尾房

男爵府

泰國我試過兩次,
先講芭提雅,去到間酒店好唔聚才,周身唔舒服,好似好壓迫咁,總覺得間房好似有人望住自己,C6話無事,叫我咪咁多心,雖則住兩晚,結果兩晚都無訓!
第二次,都係芭提雅,不過跟團,住個間垃圾酒店,先講間酒店配套超差,但02野就發生係我兩位同行團友身上,一開門間房3尖8角,廁所好似剛用完,間房露台窗正中間掛住8掛鏡,右邊掛住胡盧,露台出面掛左枝銅劍,梳妝枱開左本聖經,露台窗廉會無風飄起,兩個女仔即要求轉房,但係個領對堅決唔比轉!我依家諗起都好驚!

翡翠宮

mrsw 發表於 15-3-14 16:36
因為我係bugdet traveller, 諗住無乜野就唔想浪費左住宿,而且即時訂係會貴架麻。。。 歐洲有好多地區好古 ...
咁又係. 但外國人都話有. 咁真係唔好唔信.... 不過你初初睇唔到, 唔係你一定唔去果度住啦.!!!
你朋友果個都係. 好恐怖 當地方言唔知佢講咩, 但都非常煩擾!! 仲好驚添呀!!!!

翡翠宮

fsforth 發表於 15-3-14 16:37
在台北 grand Hyatt , 半夜有人按門鐘,咁岩我在門後面,立即在門眼看...無人,打開門望出成條走廊...無人 ...
當真係人都走都唔走得咁快啦~!!!!!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+大少拉+於+15-03-14+發表嘩!!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cffw+於+15-03-14+發表馬來西

翡翠宮

e_g 發表於 15-3-14 16:37
泰國我試過兩次,
先講芭提雅,去到間酒店好唔聚才,周身唔舒服,好似好壓迫咁,總覺得間房好似有人望住自 ...
反而泰國我多數係對曼谷D酒店有感應. 巴堤雅果D好少.
不過同團團友之後點呀??? 照住??? 其實好果D領隊會用自己間房同佢換.同埋可以要求同領隊換房架..((果次之後, 我E生女個老公教我,話可以要求同領隊換房)). 但好明顯果個領隊係知果間房好有問題啦~!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

引用:Quote:newspaperhang+發表於+15-3-14+16:10

吓!!! 咁如果係互通,但我老公又聽唔到....咁咪又係02野.!!!!!!!
咁大堂都有機會打上黎既~~
有時大堂要打上黎,住客係廁所會聽唔到,所以係廁所架多個廁所方便d 同埋廁所濕氣重,d 電子野可能傻傻下先亂響。
唔好咁驚

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

翡翠宮

newspaperhang 發表於 15-3-14 16:48
咁大堂都有機會打上黎既~~
有時大堂要打上黎,住客係廁所會聽唔到,所以係廁所架多個廁所方便d ...
知道~~~~ 睇到你咁覆都放心D~~~
不過試過果次之後. 我依家出去玩住酒店係會咩都唔諗,入到房咩都唔多手掂, 咩都等我老公攪. 費事又手多出事.~

水晶宮

引用:Quote:貧窮媽媽 發表於 15-3-14 16:30 我當

嗰時好細個,小學定初中到,一家人去泰國,一家4口,兩間房,間酒店係落地玻璃出面有露台嗰d, 咁嗰晚返到酒店我去沖涼
,其他人就去晒另一間房執野,咁我沖完涼出嚟就望去露台嗰到,見到玻璃有個細路既樣望住我,同埋有兩個掌印,睇落係似小朋友推住個玻璃,再將塊面痴落個透明玻璃到,然後5官扁晒咁,跟住第日我同阿媽講返,佢話酒店d人唔係日日抹玻璃,可能之前d小朋友貪玩咪留低個印囉,但之後我諗返起就覺得冇可能,因為我好清楚見到個小朋友既5官同眼珠

大宅

唔敢睇,等聽日朝早先睇

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 靚靚C9 於 15-03-14 發表間旅

係呀,唔知係咪平團關係呢!比間猛鬼酒店我地住。我唔敢開名呀
我開乜X or X乜咪到囉,係我實唱衰佢呀。

翡翠宮

telfast 發表於 15-3-14 13:48
記唔記得酒店名?
我記得係H 字頭. 但岩岩去睇, 果個團無再係果間酒店.
我記得酒店係有一條好黑既路先入到去, 但都係同大街祗有兩條街之隔.

大街係好熱鬧同好多野買. 我淨係記得咁多.

仲有, 本身我影左果間房既兩人床,因為我習慣一入房就影相. 但返到香港整相時.整到果間酒店既相. 個電腦無啦啦自己熄左. 等佢著返再整佢又再熄~ 之後我家姐叫我DEL哂果間酒店D相囉...

首頁
34567...29

尾頁

跳至