論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有事請教!

當初你地工人姐姐初到時, 你地小朋友有咩反應? 用左幾耐時間佢先同姐姐熟, 肯單獨跟佢? 同埋大家有無咩tips俾我, 事前事後可以點預備, 幫我仔仔(2.5歲)容易d接受姐姐呢? 佢係一個超超超慢熱的小朋友。 thanks!

大宅

我的新工人五月底到,舊工人六月初才走, 當中舊工人教了她湊囝囝的方法, 囝囝的習慣。

如你囝囝一直跟開你的話,姐姐來之前就先跟他洗下腦, 放姐姐張相出來給他多看, 告訴他姐姐張會來照顧佢, 姐姐好喜歡跟小朋友玩的。到姐姐來了, 就要叫姐姐, 你及囝囝一起玩, 姐姐一定要多D接觸囝囝, 當囝囝開始不抗拒, 就要試下單獨相處, 叫姐姐同佢讀書, 唱歌, 玩玩具, 餵食飯, 一定要姐姐多D時間陪佢一起。

最重要叫姐姐一定要有耐性同愛心!! 或者你可以預備一D小玩具給姐姐, 如有必要才用來氹囝囝, 我新工人第一天單獨湊我囝用了三粒糖氹佢, 已經給我強烈訓導, 未經我同意不可以給他吃零食, 現在已經收起了。

時間耐了他一定會跟姐姐的, 你是Full time 媽, or working 媽?

大宅

我的新工人五月底到,舊工人六月初才走, 當中舊工人教了她湊囝囝的方法, 囝囝的習慣。

如你囝囝一直跟開你的話,姐姐來之前就先跟他洗下腦, 放姐姐張相出來給他多看, 告訴他姐姐張會來照顧佢, 姐姐好喜歡跟小朋友玩的。到姐姐來了, 就要叫姐姐, 你及囝囝一起玩, 姐姐一定要多D接觸囝囝, 當囝囝開始不抗拒, 就要試下單獨相處, 叫姐姐同佢讀書, 唱歌, 玩玩具, 餵食飯, 一定要姐姐多D時間陪佢一起。

最重要叫姐姐一定要有耐性同愛心!! 或者你可以預備一D小玩具給姐姐, 如有必要才用來氹囝囝, 我新工人第一天單獨湊我囝用了三粒糖氹佢, 已經給我強烈訓導, 未經我同意不可以給他吃零食, 現在已經收起了。

時間耐了他一定會跟姐姐的, 你是Full time 媽, or working 媽?

男爵府

sosan,
thanks for reply.

我要返工的, 工人來我最多只可以請一個星期假, 不過間中我媽都可以黎望望的, 但不是日日囉。

想問你仔仔要幾耐時間先可接受自己單獨同工人一齊?

大宅

原文章由 Chickee 於 08-6-17 15:12 發表
sosan,
thanks for reply.

我要返工的, 工人來我最多只可以請一個星期假, 不過間中我媽都可以黎望望的, 但不是日日囉。

想問你仔仔要幾耐時間先可接受自己單獨同工人一齊? ...

新舊工人交接6日, 我自己請假有3日,其實囝囝見到我返而要跟我, 所以比佢地自己接觸多D重好, 不用擔心囝囝唔跟工人, 最重要跟緊D工人如何湊佢,衛生等等。

複式洋房

but what happen if your bb keep crying when the new maid come.. my maid already here 4 days but my bb still don't like her...what to do

首頁

尾頁

跳至