興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

我用開DC, 現好想買部靘機同亞女影下相, 唔知有冇D咩見議呢?
我想影下大頭果d效果...many thanks

朋友意見
Canon 450d + DF-S 17-55mm F2.8 IS

百x匯sales 意見
價錢好正$4,080 + 1900(鏡) sales話全線得番兩部, 唔知有冇搵我笨啫
Olympus E-510 + 40-150mm F4.0 - 5.6

我個Budget around 10-13k

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

e510 已經停產, 就會出 E520

如果無咩鏡頭負擔, 又無牌子喜好, 朋友亦無用CANON DSLR, 買 Olympus 會抵d
多出來的$$$, 建議買支外置閃光燈, 好過機頂燈好多

侯爵府

e510 我有, shutter response 比較慢, 影唔move 既野好d.
450d 我無用過, 我用過400d + 17-85is, 唔得, (可能我唔識用).

你個budget 唔平, suggest 買d80 (body around $5300), + A16 (around $2500), + SB800($2,xxx) -- 好夠玩.

原文章由 FannyLee1108 於 08-6-18 11:01 發表
我用開DC, 現好想買部靘機同亞女影下相, 唔知有冇D咩見議呢?

朋友意見
Canon 450d + DF-S 17-55mm F2.8 IS

百x匯sales 意見
價錢好正$4,080 + 1900(鏡) sales話全線得番兩部, ...

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Olympus 唔熟, 不過佢介紹支鏡個range 似乎唔係好啱影室內人像同小朋友.

Canon 我會如果影小朋友多,我建議你買KIT + EF 24-105 F4 L ISUSM, KIT LENS 可以用來影吓風景, 24-105MM 主力影人.
你有朋友用開Canon 的話, 睇吓可唔可以借來用幾日, 自己感覺吓會好啲.

原文章由 FannyLee1108 於 08-6-18 11:01 發表

朋友意見

百x匯sales 意見
價錢好正$4,080 + 1900(鏡) sales話全線得番兩部, ...

版主

olympus E510 果個價 $4,080 應該係KIT SET (14-42mm)
(如果唔連就貴LOL)

不過, 既然MomMom 用緊, 個對焦真係慢的, 就唔好諗la

侯爵府

哈哈, 可能我唔識用,你睇下d 相真係好靚
http://olympus_blog.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=899759

原文章由 chloepapa 於 08-6-18 11:54 發表
olympus E510 果個價 $4,080 應該係KIT SET (14-42mm)
(如果唔連就貴LOL)

不過, 既然MomMom 用緊, 個對焦真係慢的, 就唔好諗la

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

claudia,

你都玩過e510? 你買左定問人借?

原文章由 claudia 於 08-6-18 12:52 發表
agree w/mommom
我都唔like用E510 kit影室內, 對焦慢一點.
影靜態景物好good, 影kids/動物室內唔夠快(不過可能我無用閃, 哈).
OM的景深比C/N記深一D, 做大頭相效果無咁blur.

百記介紹比樓主支lens x2後等於80-300mm ...

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

好多謝大家既意見呀...thanks

想問下:
EF 24-105 F4 L ISUSM 同依支有d咩分辨呢?
DF-S 17-55mm F2.8 IS

原文章由 clpapa 於 08-6-18 11:40 發表
Olympus 唔熟, 不過佢介紹支鏡個range 似乎唔係好啱影室內人像同小朋友.

Canon 我會如果影小朋友多,我建議你買KIT + EF 24-105 F4 L ISUSM, KIT LENS 可以用來影吓風景, 24-105MM 主力影人.
你有朋友用開Canon 的話 ...

侯爵府

咁你又有40d 又有e-510, dual system, 公喜晒 咁我係e510 有問題可以請教你啦

原文章由 claudia 於 08-6-18 15:16 發表

之前講左我買左啦

版主

原文章由 FannyLee1108 於 08-6-18 16:25 發表
好多謝大家既意見呀...thanks

想問下:
EF 24-105 F4 L ISUSM 同依支有d咩分辨呢?
DF-S 17-55mm F2.8 IS

1. 24-105 因為焦距長d, 可以zoom 遠d
但在 wide 方面又唔夠支 17-55 wide, 各有各好

2. 17-55 的光圈比支 24-105 大一級

如果會影幾個人的group photo, 又或者想影闊d, 買 17-55 好d

別墅

有變呀, 有個人話我傻瓜, 點解唔買個KIT SET + 支定焦 6百幾元低玩好多, 唔該你地見字比多見意見丫...

1) kit set 18-50mm F3.5-5.6 IS + 定焦 50mm
2) body + 17-55mm

原文章由 chloepapa 於 08-6-18 17:20 發表

1. 24-105 因為焦距長d, 可以zoom 遠d
但在 wide 方面又唔夠支 17-55 wide, 各有各好

2. 17-55 的光圈比支 24-105 大一級

如果會影幾個人的group photo, 又或者想影闊d, 買 17-55 好d ...

[ 本文章最後由 FannyLee1108 於 08-6-18 18:44 編輯 ]

版主

原文章由 FannyLee1108 於 08-6-18 18:33 發表
有變呀, 有個人話我傻瓜, 點解唔買個KIT SET + 支定焦 6百幾元低玩好多, 唔該你地見字比多見意見丫...

1) kit set 18-50mm F3.5-5.6 IS + 定焦 50mm

...

支kit 都唔錯, 加埋支 50mm f1.8 都係一個好的組合

始終支 17-55 f2.8 IS 同支 18-55 IS Kit 鏡真係唔同級數

日後覺得支 kit 鏡唔夠好, 放返出去都只蝕幾百

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 FannyLee1108 於 08-6-18 18:33 發表

...

fannylee1108,
呢個星期我同你有同一個問題, 唔知揀邊set?
不過, 我呢兩日我有決定lu .....

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 chloepapa 於 08-6-18 20:21 發表

日後覺得支 kit 鏡唔夠好, 放返出去都只蝕幾百

我都係咁諗...

別墅

好啦, 我都有決定喇...

多謝你地既意見呀!

別墅

...

50MM <<< 除非閣下間屋有2000呎以上, 否則真係唔建議....

支鏡唔係唔好, 不過以一般概香港居住條件, 呢支鏡真係好難構圖, 想像下即係支kid鏡zoom盡就會明, 有時阿b太前, 真係未必有位就, 就算影到出黎, 9成會係大頭相

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係呀, 我住緊700呎屋, 50MM 都可以影到我全身, 雖然我只係6呎差兩吋高.

原文章由 jojkwok 於 08-6-19 14:31 發表

50MM

別墅

原文章由 clpapa 於 08-6-19 16:04 發表
唔係呀, 我住緊700呎屋, 50MM 都可以影到我全身, 雖然我只係6呎差兩吋高.

大人自己識就位.... BB就.... 你想影佢概一刻, 影到就影到, 唔夠位就唔夠位..... 我自己都用過50MM...

首頁

尾頁

跳至