自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

珍珠宮

引用:親子手工小朋友做返,唔靚咪唔靚囉,最重要

原帖由 milk323 於 15-03-19 發表
親子手工小朋友做返,唔靚咪唔靚囉,最重要係佢做既。我覺得嗰位家長心態唔好,我係照交小朋友自己做既作品 ...

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

子爵府

引用:回覆+964000+的帖子係呀…我記得細個種番茄

原帖由 pyjess 於 15-03-19 發表
回覆 964000 的帖子

係呀…我記得細個種番茄比賽就係咁
我都試過,偶然有帶回家做的勞作,自己好比心機的做,卻遠遠不及回家「請鎗」的同學,老師還大讚她,對我的不屑一看。可能就是這樣,我之後一直都很討厭勞作堂,胡亂做一通就算了。

大宅

引用:K2,+作兒歌?+

原帖由 頭號閒人 於 15-03-19 發表
K2, 作兒歌?
N 班已要作詩!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:給孩子家課 其實是逼爸媽做?

大宅

引用:Quote:Angel_Rose+發表於+15-3-19+12:43+吓

原帖由 guji 於 15-03-19 發表
上網 搵書 揾圖 最後連行星卡都交埋
辛苦晒

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 pyjess 於 15-03-19 發表回覆

原帖由 964000 於 15-03-19 發表
我都試過,偶然有帶回家做的勞作,自己好比心機的做,卻遠遠不及回家「請鎗」的同學,老師還大讚她,對我的 ...
從前有個小朋友,小二有一次勞作堂,當日,好比心機叫mama俾錢買配料加上去,仲要畫得好靚靚,點知輸比個女同學,後來呢位同学仲好on居話係佢阿媽做左8成。

從此呢個小朋友比心機讀書,因為學科成績阿爸阿媽幫唔到手,因此开到間好學校。

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

公爵府

引用:Quote:原帖由 頭號閒人 於 15-03-19 發表K2

原帖由 MuiC 於 15-03-19 發表
N 班已要作詩!
唔係掛 n班得兩歲ja wo? 名校?

大宅

引用:Quote:原帖由+MuiC+於+15-03-19+發表N+班已

原帖由 S_family 於 15-03-19 發表
唔係掛 n班得兩歲ja wo? 名校?
只係普通邨校

男爵府

引用:Quote:原帖由 colormama 於 15-03-19 發表

原帖由 Alvinchun 於 15-03-19 發表
十分認同
我覺得,宜家D課程已經過咗火位,未學行,先學走

男爵府

畀面勳章

拾樹葉我都試過,我食完飯同個仔落公園拾冇所謂,因為我家庭夜訓。但即時諗其他小朋友點算,唔係個個家長可以。
最頭痕係圖片,唔係下下有,而家密謀緊買printer,好似上星期四比功課第二日交,要昆蟲圖片,真係冇,我放工返黎先知做咩功課,根本準備唔切,好彩醒起有蜜蜂蝴蝶貼紙頂住。

男爵府

所以果d所謂親子勞作係自由參與的話我一定唔join,都冇幾多係個小朋友做,有乜意思……

侯爵府

回覆:nz 的帖子

其實父母太認真,只要有交功課便可。有時見幼稚園功課有專業水準,心覺父母自尋煩惱。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Chole 於 15-03-19 發表畫畫

原帖由 cheese08 於 15-03-19 發表
呢啲係幼兒組書法比賽,真係天材兒童先做到
好明顯係隔離屋陳伯寫嘅

子爵府

引用:K2, 作兒歌

原帖由 頭號閒人 於 15-03-19 發表
K2, 作兒歌?
其實我個仔女都作到, 因為我成日都改歌唱, 比如, 123 歌, 細路懶懶時, 就唱, 小懶豬, 大懶豬, xxx (人名)係懶豬, xxx 真係好鬼懶, 媽媽唔錫大懶豬。

(隨便改懶啊, 笨啊都得)

唱唱下佢地又識改, 其實都幾好笑

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:所以果d所謂親子勞作係自由參與的話我一定

原帖由 cara426 於 15-03-19 發表
所以果d所謂親子勞作係自由參與的話我一定唔join,都冇幾多係個小朋友做,有乜意思……

...
非常同意,我都係咁諗,講真如果係小朋友自己做既我就覺得個小朋友真係好叻,但根本就係家長做,咁又真係有咩意思呢

侯爵府

你覺唔得得, 老師明知請鎗, 都給予該作品很好的評價, 對小朋友有很大的負面影響?
我自從見到同學仔棵番茄唔似自己種, 但可以得冠軍, 我對種植完全提唔起興趣, 到現在長大, 小朋友學校有種植的功課/比賽, 都唔會參與, 心裡第一個反應係: "做咩浪費時間, 做一D人地根本唔會欣賞O既野?"

所以小朋友帶返來盤植物, 第三日已經死左
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

畀面勳章

回覆:nz 的帖子

d親子功課多鬼余。有心親子,咩時間都可以!

Nice to meet you!

子爵府

引用:回覆+964000+的帖子你覺唔得得,+老師明知請

原帖由 pyjess 於 15-03-19 發表

你覺唔得得, 老師明知請鎗, 都給予該作品很好的評價, 對小朋友有很大的負面影響?
絕對係,我小時候已經覺得很不公平,所以到現在仍記得。但現在親子功課郤變成了常態,家長鬥法,真令人莫名其妙。

子爵府

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-03-19+發表我都

原帖由 nz 於 15-03-19 發表
從前有個小朋友,小二有一次勞作堂,當日,好比心機叫mama俾錢買配料加上去,仲要畫得好靚靚,點知輸比個女 ...
現在的問題,學科成績也靠父母大量參予

侯爵府

多謝你, 只有經歷過同樣O既野, 先可以講出呢種感覺
種植比賽, 當然係好小事, 今次唔提起, 我都未必"記得"有件咁O既事, 但佢又好似隱隱約約影響緊我

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

首頁
45678...9

尾頁

跳至