自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢亞爸都傻傻地既,要求房署同佢換屋,換間低層既,避免同事情再發生,乜唔係應該自己好好教導對仔女,又或屋企加裝窗花咩?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 minijelly 於 08-6-22 01:10 發表
佢亞爸都傻傻地既,要求房署同佢換屋,換間低層既,避免同事情再發生,乜唔係應該自己好好教導對仔女,又或屋企加裝窗花咩?

呢個係100%一定要正視既問題
~大bb揍住兩個可愛的小bb~超辛苦但好富足^^~
~祝願每個人都有開心快樂既人生~
~記住甜酸苦辣是人生必須要走過的~

瑪瑙宮

好媽媽勳章

同意呀 ... 佢 2 位小朋友餓到要爬出去搵食 !
即係家都無咩食得落肚啦 , 甘細既小朋友見到有
餅干 / BREAD / 糖, 都食左先講啦 !

個個阿媽都唔知有咩攪 , 一係自己洗哂 D 綜援, 食都
無得食 LOR

原文章由 sandylaw 於 08-6-21 23:55 發表

又唔俾食,又唔用心教,不如將佢地送去保良局好過啦

珍珠宮

我覺得佢地好勁 ............. 可以 34樓爬落 20樓, 爬十幾層喎 ... 細果個得 5歲?

大宅

剛睇到呢段新聞真係呆一呆,34樓喎!!! 如果係我自己望下都驚(可能一向都住得唔高),好難想像果2個細點爬到落廿幾樓,真係好大膽至做到!

子爵府

畀面勳章

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

大宅

原文章由 cashcash 於 08-6-22 02:47 發表

我老公今晚同我講這段新聞時,我都突突地然,依家睇到仲得人驚,真係可怕!

侯爵府

totally agree!!!!

做家長既真係得得地嫁~~ 其實佢裝個fixed開唔到既窗花, 再教好個小朋友就咩事都無!!!

調去低層, 仲話屋宇設計有問題 wo... 呢D係咩excuse黎嫁...

我老公睇新聞聽到時, 笑到碌左落地!!!

原文章由 minijelly 於 08-6-22 01:10 發表

大宅

好媽媽勳章

34咁高爬落去,個細既唔識分識個大既都8歲啦,點會唔知跌落去會死呢? d街坊話呢兩隻野不嬲都好曳,好明顯係父母冇乜點管教過佢,亞媽不負責任,知道對仔女曳就唔可以掉以輕心 ,可能呢d人心諗跌死左一了百了仲好;個老豆就低能人類中的極品,而家對仔女出左事,佢唔係諗點樣好好教導對仔女,而係要求換低層單位,好坦白講,一樓都跌得死人啦,都唔知呢一家人係咪用個屎忽諗野 對細路入兒童院都好,好過有父母等如冇父母,冇人教冇人管,就算唔係跌死遲早都學壞俾人打死
天逸邨好多細路,成日一大班細路晌公園玩冇人睇,曳到冇人有,個邊仲有好多南亞裔家庭,d細路又係大佬睇住細妹,細妹睇住細細佬,細細佬睇住細細細妹咁..一班人流連公園到天黑都冇人理,佢地會爬到上個滑梯個頂蓋度(好高),然後攬住條柱滑叔落黎,或者就咁跳落黎 真係睇到我滴汗

大宅

原文章由 oilamyoyo 於 08-6-22 01:03 發表
老實講,我都係26歲,都有兩個小朋友 ,一直都係我一個揍-.-,我有時累得濟都會訓著左唔知,不過我唔會鎖門訓同埋我屋企係唔會冇野食既,大女都6歲,佢可以自己喺枱度攞到餅乾,麵包,旦糕,糖,腸仔食呀咁,同時都可以 ...

好認同, 講真, 倆個小朋友乖極有限, 大佬, 八歲了, 小三....

小朋友有事, 大人都唔想, 一家唔知一家事, 唔好o甘話人啦.....

大宅

家下d細路個膽一d都唔細 ~~~~

大宅

呢d咪叫綜援養懶人囉,可以掛住"目訓"唔理d仔女,佢地都得架啦,唔想揍就唔好生兩個咁多啦。佢地橫掂想政府幫佢地揍對仔女,咁就應該唔好再比綜援佢地, 叫果個兩個廢柴出去做野啦。

男爵府

畀面勳章

原文章由 lovelybearbear 於 08-6-22 07:41 發表

好認同, 講真, 倆個小朋友乖極有限, 大佬, 八歲了, 小三....

小朋友有事, 大人都唔想, 一家唔知一家事, 唔好o甘話人啦.....

個對仔女都幾曳同幾大膽wor 我覺得佢地係貪玩多d多過似肚餓得濟去搵野食lor,比人發現左就話肚餓如果真係肚餓點解唔識叫醒個媽呢,我唔信個媽真係想唔比佢地食野lor

禁止訪問

珍珠宮

子爵府

REALLY!一家唔知一家事 ~~~

大宅

好媽媽勳章

真係好難以置信,究竟依家啲細路點諗嘢ga
我睇新聞都打咗個突,34樓wo大佬,唔係3,4樓,佢哋唔知跌落去會死ge咩...個阿媽又不負責任,屋企點會冇嘢食?亦唔好好打理頭家,衣服周屋掉,仲冇地板,報紙話好似難民營咁...小朋友執垃圾食又唔理,今時今日仲玩到爬落街呀

大宅

小姊弟肚餓34樓爬渠出街 分別8歲6歲 大命獲救 熟睡母被捕

【明報專訊】[url=]天水圍[/url]天逸一對分別8歲和6歲的小姊弟,昨晨在34樓家中化身「小蜘蛛人」,趁母親熟睡時沿寓所廚房窗外的水管爬下,險象橫生。姊姊爬至28樓時疑氣力不繼,加上手腳擦傷流血,遂爬進旁邊的單位求助,並向被嚇呆的女戶主稱:「細佬跌落去。」而弟弟爬至25樓時,因水管已到盡頭,只好爬入旁邊單位待救。兩姊弟事後由26歲母親陪同送院,其母因涉嫌疏忽照顧兒童被捕。

姊手腳擦傷 弟全身沾灰無傷

小姊弟姓黃,分別8歲和6歲,消息指兩人早有「爬水管」前科,幸未發生意外。事件中,姊姊手腳擦傷流血,弟弟無表面傷痕,僅全身沾滿灰塵,姊弟均無大礙,但要留院觀察。

事發時正在熟睡的26歲姓盧母親,其後因涉嫌「對所看管兒童或少年人虐待或忽略」被捕,接受盤問後獲准保釋返家,兩星期後返署報到。黃父則向到訪區議員表示「心情仍未平復」,希望調遷到較低樓層,避免同類事件發生。

據悉,爬水管的小姊弟與父母同住天水圍天逸逸池樓34樓一單位,黃父為三行散工,收入不穩,盧婦為家庭主婦,一家申領低收入[url=]綜援
[/url],並有社工跟進。有街坊指出,該單位內非常凌亂,衣服亂放,也沒有鋪地板,有如「難民營」。

常衣衫襤褸 「執垃圾」當食物

街坊續稱,小姊弟乏人照顧,且十分頑皮,經常衣衫襤褸在走廊奔,常因「執垃圾」被父責罵。有女鄰居說:「我曾把腐爛水扔在門外打算丟掉,詎料他們(小姊弟即刻執來吃!」她當時問小姊弟家中是否沒買水果,兩人只咧嘴而笑,並無回答。

小姊弟又被指曾偷去鄰居放在門外的「拜神利市 ,但盧婦接到投訴卻未有理會終日賦閒在家玩電腦。另外,本月7日「黑雨警告」懸掛期間,姊姊曾偷偷離家,冒狂風暴雨乘輕鐵前往大興探訪祖母,身處家中的盧婦竟在事後才知悉,幸女童沒有發生意外。

母懶不理 姊弟爬至28樓25樓

事發於昨早近11時,小姊弟起後欲叫醒母親,但盧婦表示「好累、要多陣」。疑兩人感肚餓,因大門反鎖無法外出,故萌生「爬水管落街」念頭。小姊弟推開廚房的窗花,弟弟率先爬出晾衣架,沿牆邊2吋直徑的水管往下爬,姊姊則緊隨其後。

當姊姊爬至28樓時,疑手腳擦傷及氣力不繼,於是爬入28樓單位的廚房求救。弟弟則繼續往下爬,惟水管在25樓收入牆身,他在「前無去路」下,只好爬入該層單位廚房,但由於屋內無人,他一度被困,直至女戶主返家開門,才將他救出。

小姊弟事後在保安員陪同下,前往屋辦事處等待救護車到場,當時仍在寓所內熟睡的盧婦接獲通知後才知發生事故,連忙陪同子女送院,其後被捕帶署。

26歲母親事後陪同受傷子女送院,她其後涉嫌「對所看管兒童或少年人虐待或忽略」被捕。(屈俊樂攝)

[ 本文章最後由 超級撒雅人7 於 08-6-22 11:44 編輯 ]
由即日起, 超級撒雅人7及大臭B爸爸正式至"親子王國", 簡稱"BK", 退隱江湖, 除了將昔日大部份自己所發表的文章刪除外, 並且不再發表新文章及新回應........

在這裡, 小弟感謝一切"BK"的好友, 他們的回應支持, 雖然捨不得離開, 但這是我唯一選擇的路徑.......

男爵府

睛靈勳章

原文章由 catdog123 於 08-6-22 08:32 發表
呢d咪叫綜援養懶人囉,可以掛住"目訓"唔理d仔女,佢地都得架啦,唔想揍就唔好生兩個咁多啦。佢地橫掂想政府幫佢地揍對仔女,咁就應該唔好再比綜援佢地, 叫果個兩個廢柴出去做野啦。 ...

個呀媽都無野做照顧對仔女,都要訓到黃朝白晏!!!都成9點幾11點架啦!!都無比野小朋友食,有時小朋友唔乖,做父母都要檢討吓!!

首頁

尾頁

跳至