醫護健康

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

lailaihan 發表於 15-7-6 18:52
我媽四年前確診為3A肺癌
中西醫都睇,暫時都算OK,切忌食熱毒野
各位病人家屬都要加油,路當然不易行,最緊 ...
請問你媽咪有冇做切除手術、化療、電療之類,我媽咪明天了院(胸肺內科)醫生話睇下可否切除,我好擔心!

子爵府

lailaihan 發表於 15-7-6 18:52
我媽四年前確診為3A肺癌
中西醫都睇,暫時都算OK,切忌食熱毒野
各位病人家屬都要加油,路當然不易行,最緊 ...

可以講下你媽接受什麼治療? 當時是怎樣發現的?

世上只有!!!

男爵府

回覆:有冇家中長者有肺癌可分享

我媽當時去參加個小朋友生日會,食了好多薯條,之後開始咳有點血,開頭以為是熱氣,過左個幾星期都仲有血,所以就去左照肺,照完就話有陰影,因為個醫生知我媽無買保險,所以建議我地去政府醫院。
攪左輪檢查後,因為有點擴散左去淋巴,所以是3A ,我地都乖乖聽醫生既建議同安排,加埋去左廣華中醫部掛証,中西合璧。我媽有跟中醫吩咐戎口,做左8次化療+十幾廿次電療後,再照個腫瘤細左點,可以開刀切除,手術後再做了8次化療。其間都有去中醫部覆診,中醫部會話我地知在化療電療時應該食唔食中藥。。

男爵府

到而家四年了,但我媽都會keep住睇中醫,都會戎口(濕毒野),暫時都保持到

男爵府

你地千祈唔好灰心,唔好比個期數嚇倒。。曾經有個姑娘安慰過我同媽媽,雖然未必會打贏癌細胞,但只要控制得好,大家係可以共存。

大宅

今曰第一次見政府醫生,醫生話暫不能做手術要做電療、化療,還要等一個月,我問係邊種肺癌醫生話好罕有中文都唔識講,係鼻咽癌果類但生左肺上,連標靶都沒有冇

子爵府

回覆:Mandy74 的帖子

我爸81歲上年11月確疹末期,佢乜都5做,話已經活夠皮,至今仍存活,加油!

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

大宅

Jennie 發表於 15-7-22 18:23
我爸81歲上年11月確疹末期,佢乜都5做,話已經活夠皮,至今仍存活,加油!

...
樓主都要加油!

男爵府

回覆:Mandy74 的帖子

Mandy74 及各位病人,家屬的分享

子爵府

我媽下星期要化療了,大家都好擔心,聽好多未期化療情況會轉差。請問我現在須要做準備什麼?希望大家可比小小意見我。
世上只有!!!

大宅

引用:我媽下星期要化療了,大家都好擔心,聽好多

原帖由 hoikiuqq 於 15-07-31 發表
我媽下星期要化療了,大家都好擔心,聽好多未期化療情況會轉差。請問我現在須要做準備什麼?希望大家可比小 ...
有冇睇中醫?少食多餐,食多些抗癌食物,人多地方不要出,小心感染因抵抗力下降

大宅

好媽媽勳章

請問你們的親人有無去私家做電療?
因為醫院我們已經等久都未排到,一日一日地瘦下去😢

大宅

SANDYWONG2002 發表於 15-8-3 19:05
因為醫院我們已經等久都未排到,一日一日地瘦下去😢 ...
我媽媽都係好瘦,見到都好心痛,政府醫院都要排一個月先有得做電療、化療,期間都係飲奶,問過私家醫生做電療、化療要十幾二十萬,私家醫生話可以同我媽做住兩次化療先,我問可否私家做住先之後接住返政府醫院做,私家話唔建議,政府這邊又要重新再計劃過,所以都係等政府。

大宅

好媽媽勳章

明白樓主

大家要加油

大宅

我舅公舊年12月發現,4月中過身。發現果陣78歲,3A期,接受電療,病情惡化得好快。

子爵府

引用:請問你們的親人有無去私家做電療?因為醫院

原帖由 SANDYWONG2002 於 15-08-03 發表
因為醫院我們已經等久都未排到,一日一日地瘦下去😢 ...
我爸5做,怕更加無抵抗力,仲快走。佢話已活夠本,5想加添痛楚。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

大宅

好媽媽勳章

樓主,就是因為見到老豆的痛楚很辛苦,要食好多止痛藥,所以先叫我爸爸做
電療,減輕他的痛苦

大宅

好媽媽勳章

樓主,請問你爸爸是否都要食好多止痛藥?
Thanks

子爵府

引用:樓主,請問你爸爸是否都要食好多止痛藥?Th

原帖由 SANDYWONG2002 於 15-08-06 發表
樓主,請問你爸爸是否都要食好多止痛藥?
Thanks
我爸無做任何treatment, 暫時無痛,只是5夠氧,所以租咗氧氣機在家,主要訓覺用。

大宅

好媽媽勳章

謝謝你樓主

首頁
45678...10

尾頁

跳至