自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

你愛的狗狗不想你傷心,總會給你新的相遇。

留一口氣,荒夜裡點一盞風燈,我們一路同行。

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

珍珠宮

回覆:送给愛犬己離別的你!!!!!

每一個結束,都是一個新開始;集合力量,繼續發聲,They can’t kill us all。

大宅

回覆:nz 的帖子

男爵府

熱血勳章

無錯,支持領養,有愛精神延續下去

大宅

回覆:nz 的帖子

侯爵府

難以承受之痛

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好衰架,整喊人

男爵府

2018復活節勳章

感動!我都感受到。
我知我宜家小兔都係之前養已過身小兔化身。因為我之前成日話點解你唔比我抱,但當佢過身後,我再遇上,係一隻好鍾意我抱牠小兔。我相信e個圖畫係真!

子爵府

我前一隻狗養左半年(個陣都5歲),因為有病L左,我喊左一年。。。
而家隻狗養左13年, 唔敢想像佢離開我會點

男爵府

回覆:celiagrace 的帖子

男爵府

珍珠宮

▲離別不是結束:天使狗狗安排「接班狗」陪伴飼主。(圖/秋田犬泥褲總裁 AKITA NIKU CEO)

記者林育綾/綜合報導

生離死別不僅是人與人之間的課題,飼主跟寵物亦是。插畫家小寶長期以來在粉絲團「秋田犬泥褲總裁 AKITA NIKU CEO」分享與狗狗有關的創作,最近聽到粉絲的愛犬離開消息,以「離別不是結束」為題創作插畫,描述成為天使的狗狗,安排了「接班狗」與飼主相遇,讓網友看了紛紛表示淚崩。她希望鼓勵更多經歷寵物過世的人們「不要停止去愛」,因為:「離開不是結束,是另一個開始。在我心理,你永遠都在,不會被忘記。」

侯爵府

係好傷心。
前年史納莎15歳夢中離世,全家都喊哂好傷心。
今年雪橇14歲亦老死,心都碎埋。
每次諗起佢地走前都好有性咁等我,見我最後一面,個心都乸埋一舊咁痛;但亦知道佢地呢十幾年呢同我地相處,我地咁愛錫佢地,佢地亦無病無痛咁走,已經係好幸福,心裡先釋懷。

大宅

陪月勳章

我唔係養狗,係貓,但我接受唔都佢地離開左我果一刻!

水晶宮

引用:係好傷心。前年史納莎15歳夢中離世,全家都

原帖由 maggiejane 於 15-04-27 發表
係好傷心。
前年史納莎15歳夢中離世,全家都喊哂好傷心。
今年雪橇14歲亦老死,心都碎埋。
狗狗冇病痛於夢中去世,確係一種福氣。

我曾經都諗過我隻史納莎都會有15歲以上。
但上個月因腦腫瘤離開咗我

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

睇到都想喊

男爵府

之前養左隻狗九個月,第一次養狗,狗仔兩歲幾,我地已經係第五個主人,之前四個主人都對佢唔好,有個對佢用電頸圈,令佢唔敢吠,又有嫌佢醜(哥基得左邊有色,鍾無艷),又有嫌佢曳,,又有嫌佢皮膚病終於去到我地養,終於搵到個對佢好既主人,幫佢變返靚靚,可惜一次突發心臟病帶左佢去彩虹橋,事隔兩年半,到今日我仍然未有勇氣去再養,係我心目中佢係最靚最特別既哥基

珍珠宮

「離別不是結束」插畫描述一隻小花狗過世後,主人傷心難過得不能自已,到了深夜睡覺都還在哭,讓小花狗天使看了也相當難過,而在牠跟隨光飛走的過程中,發現路邊有隻無家可歸的小黃狗,因此安排這隻小黃成為「接班狗」跟主人相遇,牠則在天上微笑地看著他們。

翡翠宮

男爵府

早幾日先開post講我放唔低離開左2年既愛犬,今日就睇到你個post

首頁

尾頁

跳至