夫婦情感

跳至

首頁
45678...15

尾頁

大宅

睇完全部,我覺得樓主你只係係道內咎,只係買了一次你老婆想買0既野(仲要係末送),如果我係你老婆我都覺得你冇誠意啦!!!!!

複式洋房

原文章由 bilberry 於 08-6-27 12:30 發表
樓主

一路睇你呢幾日留言, 咁多位BK媽咪都覺得你有誠意同有心去改過. 支持你, 鼓勵你. 希望你終有一日雨過天x !!!!

個人有小小意見, 樓主你犯左一個缺點, 就係你永遠只諗你老婆想聽既答案 (注意:係一切都係你認為, ...

多謝意見!!!!thanks!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 mrsho 於 08-6-27 12:01 發表
You should put inside the drawer where she put her underwear because everyday she must open that drawer before go to shower. My husband did the same and I was touched.

ok, 可以參考下!!!thanks!!
我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 bilberry 於 08-6-27 12:40 發表

樓主

不妨加多一張親手寫既心意卡 !!!!

加油 !!!!

p.s. 可能你老婆同你媽咪已經相處有點分歧, 而你一直沒有作出回應. 希望你都試下好好同你媽咪傾下 !!! (個人意見, 請見諒) ...

我沉日同老媽子傾過, 佢明白我意思的, 聲佢語氣都放鬆左, 唔想咁執著!!!!!!

我要做個好爸爸!!

複式洋房

原文章由 ml628 於 08-6-27 13:26 發表
睇完全部,我覺得樓主你只係係道內咎,只係買了一次你老婆想買0既野(仲要係末送),如果我係你老婆我都覺得你冇誠意啦!!!!!

當然我唔覺得我買一份小禮物送比我老婆佢就會原諒我, 我只覺得佢講得出話想買我都仲唔識做, 咁我仲邊叫著緊佢呢??
我要做個好爸爸!!

大宅

可否告知你太太年齡 ?

複式洋房

原文章由 ancc0716 於 08-6-27 15:11 發表
可否告知你太太年齡 ?

我32, 老婆29, 沉日佢填完囡囡轉學申請表, 佢將佢年齡同我年齡調轉左寫, 比我笑!!!
我要做個好爸爸!!

珊瑚宮

環保接龍勳章

hello, 我剛才看到你另外一個話自己記性差, 遲鈍的post, 但我沒有看完你們6頁的內容.

我只係想話我同老公由拍拖到結婚, 足足12年. 我為老公捱, 到佢事業低潮, 我一個人頂兩個家再加上一個他(當時未結婚都幫佢成家人), 一直我都有很多人追. 但自問不是貪慕虛榮的女子. 只要他有理想, 他有機會, 我願意等他有成. 但係佢一直口講無敵, 但事實份人無我咁有上進心, 鬥心. 佢份人軟弱, 不能捱苦, 面皮薄, 唔識做人..... 但份人真係好好, 好到我好有信心佢唔會有第三者, 因為佢真係好善良. 所以我一直留佢身邊. 含辛如苦. 這一點佢十分清楚.
但係佢唔係一個強人, 所以成日會有"好累""想去玩""想休息"等無謂藉口, 事業上一直沒有大突破, 也達不到目標. 簡直係強差人意. 我為了他, 放棄了很多發展機會. 考專業牌照, 進修都大部份都給了他. 但係佢份人都係懶懶行. 到結婚后半年, 我真係好吃力, 我付出太多, 但係佢都仲係傻下傻下, 我同佢吵得好大鑊. 我估佢當時的心情跟你一樣. 佢一直唔生性(但唔係壞), 我鬧佢對佢老婆好殘忍.
冰封三尺非一日之寒. 大家想一齊到白頭, 一定要生活態度/人生目標 非常配合. 若不, 那一對夫妻就太辛苦了. 說老實, 若要我再跟他過同樣的日子是沒有可能的. 因為我一直是期待佢有改變. 機會/時間 我都給個夠了. 我不能再說服自己再給多一點時間及機會. 當年, 跟他吵了, 他二個月內就改變了很多. 而當時我是以半年為限, 我說愛他是真的, 但恨他的也多, 我可以再給他半年時間, 半年內他亦是大唔透的話, 我會頭也不轉, 淚也不流的跟他分開.
其實, 那一刻我是絕望的, 因為既然拍拖9年都沒有改, 我認定佢會改的機會是零, 而自己再不想煩了, 所以瀟灑的定半年時間俾佢同自己.

樓主你自己要好好把握機會. 既然你老婆已經俾過好多機會你, 係佢立場佢未必會再俾多一次機會你. 機會有時係自己爭取的, 你可以做的是快快快, 有決心的改變自己. 佢想你係點, 你無必要再去問佢, 因為我相信你自己好清楚明白. 明白就去做, 去表現俾你老婆睇. 亦都唔好迫佢, 因為佢都就左你咁多年, 我估佢內心都會好鬱.
最后, 祝你好運.

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-6-27 16:58 編輯 ]

複式洋房

原文章由 alphabetagamma 於 08-6-27 16:55 發表
hello, 我剛才看到你另外一個話自己記性差, 遲鈍的post, 但我沒有看完你們6頁的內容.

我只係想話我同老公由拍拖到結婚, 足足12年. 我為老公捱, 到佢事業低潮, 我一個人頂兩個家再加上一個他(當時未結婚都幫佢成家人 ...

多謝你的分享!!我跟我老婆算係閃電結婚, 認識到囡囡出世不足2年, 04年3月佢進入我工作公司一起工作的, 我好記得, 係我生日之前2日入黎!!本來佢對我無乜好感, 我亦只當佢係同事, 但有一朝佢返工途中係樓梯度跌親隻腳痛到行唔到, 但佢仍堅持返工, 到公司後我雖然唔係第一個知道, 不過見到呢個情況有D 好奇怪既感覺, 我知道自己鍾意左佢!!!!之後間唔中有少少暗示比佢知, 但都無發生什麼事, 直至有一次, 我係公司OT到好夜, 佢就準時收工同朋友出左去飲野, 特然打比我話佢都好多野未做返黎陪我一齊做當時應該接近凌晨, 佢返黎後大家都知道大家心意, 從這一刻開始我地就一齊了!!!我地一齊既經歷唔算多, 當時我可以話對佢無微不致, 不過我地都出現鬧大交場面, 係囡囡找挽救左我地既感情, 有左BB 佢問我點算, 我同佢講我地結婚吧!!!之後都再問左幾次我都係同佢講同一個答案!!其實在拍拖途中佢已經沒有同我一間公司工作, 為左老婆身體及BB 著想, 老婆決定暫時不工作, 我亦支持最多辛苦D無所謂, 當時我地都捱得幾辛苦, 我好記得囡囡出世果日我全副身家只有幾十蚊.........., 直至囡囡出世後她也是全職湊囡囡及打理家頭細務, 我亦開始越來越慳.........!!其實我都唔算係好有上進心既人, 本身我學歷不高, 為左屋企我亦變了有少少野心, 在這三年間我讀左接近15個3個月至6個月的短期課程, 亦曾經有次考慮出來創業, 不過我份人太安份守已, 最後都無疾而終!!!我個人不善於表達自己, 工作越來越繁忙壓力越來越大, 上堂的課程越來越深, 我無同老婆溝通過, 每日返到屋企只希望同囡囡玩,上網,打機放鬆自己, 每次老婆同我講野我只會回應佢一句起兩句止!!完全忽略左老婆既感受, 佢曾經因為咁鬧過我好多次, 我亦日日如事................我好後悔, 我唔識咩叫做夫妻相處之道, 我唔只無理會佢感受仲無理會佢既需要, 佢想買既野為慳錢我一一REJECT................我好想改變, 我真係好想佢原諒我, 我一定要堅持做好自己另佢明白我今次唔係得把口
我要做個好爸爸!!

男爵府

畀面勳章

冰封三尺非一日之寒,你認為怎樣做最好就怎樣去做 不如比你老婆出黎做野會唔會好d???起碼佢開心d???
有自己既空間

複式洋房

原文章由 katielee1123 於 08-6-27 23:50 發表
冰封三尺非一日之寒,你認為怎樣做最好就怎樣去做 不如比你老婆出黎做野會唔會好d???起碼佢開心d???
有自己既空間

我由頭到尾都讚成佢出黎做野, 不過佢唔出黎做野我都一定支持!!!
所以佢話搬返娘家住比囡囡外婆湊我反對, 等佢可以出黎做野, 佢都唔會咁悶!!!
我要做個好爸爸!!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 abcde_song 於 08-6-27 18:04 發表

多謝你的分享!!我跟我老婆算係閃電結婚, 認識到囡囡出世不足2年, 04年3月佢進入我工作公司一起工作的, 我好記得, 係我生日之前2日入黎!!本來佢對我無乜好感, 我亦只當佢係同事, 但有一朝佢返工途中係樓梯度跌親隻 ...

其實你送禮物比你老婆既時候...不妨考慮將你呢段說話...寫比你老婆睇...之前係你個女挽救你地夫妻感情...今次你要親手挽救呢段婚姻...

[url=http://lilypie.com][img]

複式洋房

原文章由 onon1022 於 08-6-28 13:31 發表

其實你送禮物比你老婆既時候...不妨考慮將你呢段說話...寫比你老婆睇...之前係你個女挽救你地夫妻感情...今次你要親手挽救呢段婚姻...

原先諗住星期一(今朝)好似平時咁出門口, 等佢帶囡囡返學時, 我返轉頭放係部電腦上, 比個驚喜佢, 但上星期六無端端比佢炳左場, 佢既態度好似質疑緊我係一個唔負責任既人, 我自問係一個好有責任心既人, 但我唔想鬧交, 我唔係一個好易同人鬧交既人, 我知呢排佢成日同追果個男仔一齊, 我唔想再過問了, 或者大家覺得我輕易放棄, 當一個人係唔理智既時候係唔會理解到人地講咩, 我唔係十惡不赦, 但我知道我對佢講既每一句說話係佢心目中都係垃圾, 佢會連我都會當係垃圾, ............
依家我咩都唔想諗, 好想先另心情平伏下來, 但暫時未有咁既能力!!
我要做個好爸爸!!

珊瑚宮

環保接龍勳章

我老公在同我關係差的時候, 會有你這種想法. 因為我見到佢個樣. 做錯野(或是做得有問題), 仲要個樣好不順氣. 我就係咁問佢點解會咁"樣衰", 我要迫先至迫到佢講. 佢一咁講就知佢諗野負面. 以前拍拖時會炳多佢一鑊, 因為好嬲佢又諗"當佢無到""當佢垃圾" 之類. 因為"唔好屈我", 我無咁諗過..... 我老公現在一年都無一次會咁.... 但有時有爭執, 佢已經改左, 會主動開口問我有否這想法, 我都改左, 我欣賞佢變得坦白表達, 我會平伏自己心情, 冷靜再講問題是什麼.
我估你同我老公好似, 似同一類人. 但你老婆同我唔係好似.
希望你唔好嬲我咁講, 我覺得你eq低, 記性差, 反應遲鈍, 死牛一面頸. (我老公係)
但我老公肯接受, 而我又肯就佢, 幫一幫佢.
十次有九次, 我嬲佢, 講到明係嬲佢咩..... 佢都會只說"對不起", 然後, 會講左一d我一d都唔嬲的東西, 仲問我係咪嬲佢咁樣. 佢果類人越講越錯. 當我話佢知我並不是為了他說的而嬲, 以前會講講講, 兩個鐘都吵不完, 雖然只有我吵. 佢都係同你一樣唔易同人吵. 有時就佢算啦, 同佢講下次唔好, 佢下次又係咁, 因為佢遲鈍唔知自己錯咩, 一定會再犯. 為了佢, 我好多野都算, 講真當有50%係我要求高, 我改變大家就會開心點, 佢又肯改.
你今朝即是你又無送到gift. 我老公為了唔開心, 唔做有d事, 機會過左, 無可能再有. 點解要為左心情差將自己個plan改左(eq低囉)....... 我嬲我自己老公就係這些, 情緒大過一切.
仲有好明顯, 你好唔精靈, 唔識氹人(我老公係咁).

[ 本文章最後由 alphabetagamma 於 08-6-30 15:03 編輯 ]

複式洋房

原文章由 alphabetagamma 於 08-6-30 15:01 發表
我老公在同我關係差的時候, 會有你這種想法. 因為我見到佢個樣. 做錯野(或是做得有問題), 仲要個樣好不順氣. 我就係咁問佢點解會咁"樣衰", 我要迫先至迫到佢講. 佢一咁講就知佢諗野負面. 以前拍拖時會炳多佢一鑊, 因 ...

咁講法我諗我同你老公真係好似, 我唔係無送份禮物, 不過星期六比佢炳時我爆響口同佢講左買左野比佢.................所以沉晚比左佢, 果份係部MP3 機, 我入左一首我老婆好鍾意聽既歌入去比佢, 我唔知佢鍾唔鍾意, 佢沉晚見到時同我講左一句, 乜你真係買左架??不過我無比反應佢!!!!.............................
我要做個好爸爸!!

珊瑚宮

環保接龍勳章

timing問題. 你老婆個心會甜一點點, 又甜唔夠. 俾著我, 我仲會忟老公又係咁懵. 如果老公當時開口說"我真係好愛你, 我願意為你做所有野" 女人想聽的. 我提一提你, 我記得韓刻浪漫滿屋, 阿rain在劇中一句話, 我真係好想老公同我講的. (我老公都仲未知的). 係佢再一次向"智恩"求婚那一幕. 意思係說自己成日做錯事, 成日惹智恩生氣, 說為了她開心, 你要佢跳舞就跳舞, 唱歌就唱歌.
其實我真係變左好多, 我老公好傻仔的, 佢唔識氹人, 我是知道的, 我是他的初戀. 我成日同老公講"你唔學下氹下我, 到第時四十歲, 人又悶悶地, 我肯定俾人氹走左."....... 你老婆真係俾人氹繄, 你趕緊快快學下點氹佢.

子爵府

原文章由 abcde_song 於 08-6-27 18:04 發表

為左老婆身體及BB 著想, 老婆決定暫時不工作, 我亦支持最多辛苦D無所謂, 當時我地都捱得幾辛苦, 我好記得囡囡出世果日我全副身家只有幾十蚊.........., 直至囡囡出世後她也是全職湊囡囡及打理家頭細務, 我亦開始越來越慳.........!!

I think you tend to blame yourself TOO OFTEN. Why didn't your wife work to help out, knowing that you have been working so hard to support the family? You blame yourself spending less but saving much, and give your wife a small monthly allowance. But you shouldn't blame yourself! If I saw my husband had to work so hard to support the family and also went to school to study, I would come out to work.

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 IaMMoYY 於 08-7-1 02:02 發表

I think you tend to blame yourself TOO OFTEN. Why didn't your wife work to help out, knowing that you have been working so hard to support the family? You blame yourself spending less but saving mu ...

我老公同樓主真係好鬼似的. 連唔想我出外打工, 我估佢地的反應都好相似. 我都係無打工的. 我老公都好支持我. 我老公的意思係"一切隨我喜歡", 想做工就做, 唔想做佢一個人頂都得. 尤其係結婚后剛巧我公司結業, 我老公就話想佢老婆做人要開心, 做一些自己喜愛的工.
其實我老公係辛苦的, 工作上面對極大的壓力. 就算我問佢, 佢都唔識講自己辛苦. 佢就係不懂表達, 做老婆的會好辛苦, 是他嫌我不打工嗎? 又不太像! 佢唔開心是為了工作, 家庭, 婚姻???? 佢地講唔到, 做佢身邊的人會有壓力.
既然係佢開口支持我不打工, 我說要再出外打工, 他又支吾以對, 我明.... 佢地大男人心態作祟. 我老公個樣會即刻我好似當佢垃圾嫌自己搵得少, 個老婆頂唔順要做工. 到最后問下佢我真係打工好唔好, 佢就會話"最重要你真係好想". 我寧願佢同我講叫我出外打工, 咁家庭會穩健一點, 至少我唔會hurt到佢.
我老公的情況係, 佢爸爸都好唔鍾意佢媽媽打工, 話會跟外人學壞. 而我呢... 一向都好多人追, 以前係同學時, 佢d朋友都有幾個追我. 我知我老公好怕我會變心的. 有時大家打開心扉談心, 佢都講好怕有人搶左我. 所以佢好就我, 他是一個不懂表達的人, 但就唔識氹人
所以我同樓主講, 做人唔洗咁緊張, 越緊張越做得唔好.
如果同我老公果類人講, 唔好怪自己, 你老婆應該點點點..... 我老公係會生氣的, 佢覺得自己老婆係最好的, 為佢做所有野都係值得的. 那當然一對夫妻點解會咁深愛, 就係有d位其他人睇唔到, 講真以前打工, 我有十萬元, 我會借十萬元給他做生意, 自己仙都唔仙下, 再問父母借, 我一個人打工還. 又知慳識儉. 又唔會要求鑽介皮包等"奢侈品". 我都有怪老公唔送野氹下我, 我都有童真, 送粒得意一點的糖, 我個心都好甜. 但到了有錢后, 仲要同我為小小錢計較的話, 做老婆都會覺得hurt.

子爵府

LZ, how is it going with your wife?

複式洋房

試下做多D你地拍拖從來唔做既事...
做多D野黎感動佢...希望你真係改啦...
唔係後悔都冇用...

首頁
45678...15

尾頁

跳至