跳至

首頁

尾頁

大宅

我大女穎晞戒咗奶嘴啦,仲要一戒即成功。仲成日話自己兩歲(好似好大個咁),我咪同佢講你已經兩歲啦不要再食奶嘴,我問佢媽媽、爸爸、細妹有無食奶嘴?佢都話"無"!就係咁就戒咗。

另一難題係,細妹穎言(三個月)成日食手指,又唔可以比奶嘴佢,怕家姐見到會食番,好頭痛!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 kitwongoy 於 09-4-18 12:20 發表
我大女穎晞戒咗奶嘴啦,仲要一戒即成功。仲成日話自己兩歲(好似好大個咁),我咪同佢講你已經兩歲啦不要再食奶嘴,我問佢媽媽、爸爸、細妹有無食奶嘴?佢都話"無"!就係咁就戒咗。

另一難題係,細妹穎言(三個月)成日食手指,又唔可 ...

你就好, 咁易戒! 我女兩歲比我戒左奶嘴, 過左兩個wk變左手指! 到而家都蠛唔甩! 瞓覺一定要手指, 平時無聊都會食.
我都問過你嗰條問題, 佢都識答無, 但就自己都要食!

到而家佢見到細佬食手, 佢會識叫細佬唔好食手指. 我會讚佢好叻識叫細佬唔好食, 但當我問佢, 咁你又食, 佢就會咋傻行左去! 真係頭痛搞唔掂!!

我都有你同一問題, 怕家姐學番細佬, 所以而家仔仔食手指, 我會用手巾包住隻手等佢食唔到, 咁家姐見到, 我話佢知, 你食, mami都會咁包住你隻手, 佢會話 '唔好, 唔食手'

大宅

唔知點解大囡呢幾日成日放隻手入口,我都驚佢好似細囡咁食手指呀!真係煩

原帖由 foggyao 於 09-4-20 09:51 發表

你就好, 咁易戒! 我女兩歲比我戒左奶嘴, 過左兩個wk變左手指! 到而家都蠛唔甩! 瞓覺一定要手指, 平時無聊都會食.
我都問過你嗰條問題, 佢都識答無, 但就自己都要食!

到而家佢見到細佬食手, 佢會識叫細佬唔好食手 ...

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

而我阿女就重攪笑, 亞仔哭佢又哭, 我抱亞仔佢又要我抱

原帖由 kitwongoy 於 09-4-25 17:42 發表
唔知點解大囡呢幾日成日放隻手入口,我都驚佢好似細囡咁食手指呀!真係煩

大宅

醒目開學勳章

我大女以前都係食手指, 食右手, 但佢上年12月自己介左. 而家又到細仔食手指(左手), 買奶咀比佢都唔要..

我大女都係見我抱細佬, 都係話要抱, 所以好多時, 左一個右一個架..

大宅

好開心,St. Paul's Day Nursery 收咗家姐穎晞讀N1,希望佢可以直升上 St. Paul Convert & 妹妹穎言又跟住入埋就perfect 啦!

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

家姐唔知係唔係近排成日病, 我又要軟硬兼施地要亞女食药, 弄成她十分反叛, 全都say no.
沒哂辦法!
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3970558&extra=page%3D1         Please vote for my flower ! Many Thanks!      

侯爵府

好媽媽勳章

恭喜!
[img align=right][/img]

首頁

尾頁

跳至