跳至

首頁
34567...27

尾頁

子爵府

爸B勳章

WHY2005,

其實當天是第一次醫院產檢,
我都無諗過醫生會咁快問我,
不過,一問之下,
佢已經即刻計埋,
在我預產期1月15日前的兩周(即38周),
一般開刀都是選38周左右,
即是1月1日。
不過因為1月1日是紅日,
便立即問我1月2日開刀有無問題,
一般而言,會安排手術前一天8am入院,
不過又係因為1月1日是紅日,
咁佢就叫我12月31日8am入院啦。
要在e院住2晚,否則,可以揀1月5日(星期一)生,
不過呢日仲慘,要在e院訓3晚,
因為星期六、日不會做(安排的)入院手續咁話,
(我想除非緊急的當然可以)
要在星期五入院……

咁我就揀左1月2日啦,要在e院過除夕和新年,
不過佢話12月31日做完要做的檢查或安排後,
可以安排請假回家。
我諗總之要在1月1日晚之前一定要返回e院,
因為應該午夜12點後不准飲食的,
要看住您掛!

不過,聽講屆時的一兩個月,
連私家都無乜位,
所以佢早到決定,係等於留左位比我,
唔駛我到時/或遲d無端端話無位,
咁佢隨時會比我地呢d香港居民投訴架麻。

我表妹上個月(6月20日)預產期在威記生,
佢遲左成十日都未作動,
咪打去威記問,係咪要立即入院待產,
威記當時(星期五)仲回覆,
「您下個星期一先來吧,
今日爆滿啦。」
好彩我表妹結果星期一中午先作動入院,
星期二(1/7)先生到咋(都係第二胎)。
如果唔係都幾呢he.

所以,您早d同家人商量一下,
如果e生比您開刀,
咪同家人(最重要是丈夫)商量下,
最重要「一致」,早決定應該會好d。

當然,book左之後,遲d您話自己真係好怕好怕開刀,
要自己生,咁佢都會比您選擇自己生。
不過,我諗轉駄後未必比得番您開刀個期您。
考慮清楚先吧!

我都是8月中再覆診,8月14日,您呢!

Sandy

原文章由 WHY2005 於 08-7-28 12:30 發表
原來係咁, 我會8月中去威記見醫生, 咁到時我可以問下, 但駛唔駛即時決定邊日開刀呀?
而家我都未決定開才定自己生! 驚第二次開刀會難好返, 所以都考慮緊!

...

[ 本文章最後由 SandyCPS 於 08-7-28 23:58 編輯 ]
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

大宅

而家我個醫生都好求其, 其實我都想轉, 我諗都冇問題既, 因為都係照之麻!

原文章由 foggyao 於 08-7-28 15:06 發表

我見個個去到都無驗, 莫非佢想連 '試紙' 都慳埋?!

睇一次仲要咁鬼貴!

我有稔過佢係咪凈睇體重來做 '係咪糖尿' 呢個決定, 但係咪齋睇體重上升得快唔快, 咁樣睇法係唔準呢?

另, 如而家4個月先去轉醫生會唔會無咁 ...

大宅

[quote]原文章由 SandyCPS 於 08-7-28 23:30 發表
WINGYIBB,

SANDY,
多謝您詳細解析,我25/7見e生,佢話我可選擇開刀,可於下次覆診12/12講。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 WHY2005 於 08-7-29 11:28 發表
而家我個醫生都好求其, 其實我都想轉, 我諗都冇問題既, 因為都係照之麻!

尋日4個月去覆診, 忽然又有番驗小便woh, 咁我都係費事轉喇!
其實我個醫生都ok, 唔會好求其.

我尋日睇完dr. 稔稔下, 可能係個姑娘問題(我稔新請, 第一胎時無見過佢), 佢懵懵下, 因上兩個月分別睇兩次, 都係佢坐counter位, 之前, 我老公都有問過佢乜唔洗驗小便咩? 我都唔記得佢當時點答, 但總之就無驗到. 我哋照完問左其他野又唔記得再問醫生驗小便呢一part.

到尋日睇, 係另一個姑娘坐counter, 佢做足晒之前我第一胎時嘅野. 最搞笑係, 當醫生幫我 檢查完畢 (亦有另一姑娘鎊住醫生), 我坐係醫生側邊等佢寫埋d野, o個個懵姑娘突然沖入來, 醫生又唔望, 個姑娘又唔望, 凈係望實我哋兩公婆, 叫我哋去另一間房 (個醫生共有3間房放左唔同器材幫人檢查), 話我哋入錯房!! 我哋 'r' 晒頭之際, 個醒目姑娘細聲叫我哋坐番低, 細細聲同懵姑娘話唔係佢哋, 你搞錯左, 我見醫生眼尾梢一梢. 到我哋離開房就見懵姑娘帶另一位女士入左隔離房.

唉! 我唔知個檬姑娘幾時來做, 但我都睇第3個月啦! 見其她姑娘咁醒目, 佢就咁檬盛盛, 相比之下.... 真替佢擔心!!

呀!我尋日照左bb, 有12cm大喇!! 但仲未知道性別, 因bb遮住唔肯開估!! 要等到下個月底做結構先知呀!!! 好心急!!!!

[ 本文章最後由 foggyao 於 08-7-30 09:53 編輯 ]

大宅

多謝你詳細講解, 我8月20日見醫生呀!
我諗到時我都會主動問佢係咪一定要開刀, 而家聽完你講, 我都有同屋企人商量, 我父母一定唔想我再開刀, 因為我第一次開刀係好URGENT同埋危險, 我係打直開刀既, 加上果次差o的冇埋子宮, 所以佢地都好驚, 我老公就話開刀都好, 唔駛我陣痛辛苦, 所以而家我都唔知點算, 好煩....
但開刀就要38週, 其實我好想過埋農曆年至生, 但醫生係咪一問日期就要即時答佢, 可唔可以第二次見面至覆佢呢?

原文章由 SandyCPS 於 08-7-28 23:54 發表
WHY2005,

其實當天是第一次醫院產檢,
我都無諗過醫生會咁快問我,
不過,一問之下,
佢已經即刻計埋,
在我預產期1月15日前的兩周(即38周),
一般開刀都是選38周左右,
即是1月1日。
不過因為1月1日是紅日,
便立即問我1月2日開刀 ...

大宅

又會咁攪野, 嘻嘻...第一次聽聞, 佢冇俾人話算好彩!
我睇果個醫生係我生第一個時已經睇, 果時佢好好, 好有耐性, 可能果時少人生bb卦, 今年好多人生呀, 所以佢都好趕時間, 加上冇咁細心, 唉...而家佢都唔憂做卦, 你睇醫生時用左幾耐時間呀?
我每次都唔夠10分鐘就走得, 等就等成個鐘, 有時佢同其他人睇都成半小時呀, 可能佢地搵佢去私家生啦, 咪有分別, 所以我會同老公商量會唔會轉醫生!

我諗我今胎都係女, 因為皮膚勁靚, 同第一胎一樣!!!

原文章由 foggyao 於 08-7-30 09:51 發表

尋日4個月去覆診, 忽然又有番驗小便woh, 咁我都係費事轉喇!
其實我個醫生都ok, 唔會好求其.

我尋日睇完dr. 稔稔下, 可能係個姑娘問題(我稔新請, 第一胎時無見過佢), 佢懵懵下, 因上兩個月分別睇兩次, 都係佢坐cou ...

子爵府

爸B勳章

原文章由 WINGYIBB 於 08-7-29 16:14 發表
[quote]原文章由 SandyCPS 於 08-7-28 23:30 發表
WINGYIBB,

SANDY,
多謝您詳細解析,我25/7見e生,佢話我可選擇開刀,可於下次覆診12/12講。 ...

咁就得啦,您可以慢慢考慮下。
點解下次係12/12咁遲既?

係咪期間會去健康院覆診?
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

子爵府

爸B勳章

原文章由 WHY2005 於 08-7-30 12:15 發表
多謝你詳細講解, 我8月20日見醫生呀!
我諗到時我都會主動問佢係咪一定要開刀, 而家聽完你講, 我都有同屋企人商量, 我父母一定唔想我再開刀, 因為我第一次開刀係好URGENT同埋危險, 我係打直開刀既, 加上果次差o的冇埋 ...

WHY2005,

睇WINGYIBB應該得喎,佢都係下次覆診12/12先至覆,
您可以慢慢諗。

我果時都係urgent開刀,不過就打橫,而家看來,縮到得2-3吋倒。

Sandy

大宅

原文章由 SandyCPS 於 08-7-30 13:06 發表

咁就得啦,您可以慢慢考慮下。
點解下次係12/12咁遲既?

係咪期間會去健康院覆診?

期間會去健康院覆診, 8/9去威記照結構.

大宅

而家傷口打直, 勁核突...嘻嘻!
所以聽人講驚第二次開刀會難復原!

原文章由 SandyCPS 於 08-7-30 13:09 發表

WHY2005,

睇WINGYIBB應該得喎,佢都係下次覆診12/12先至覆,
您可以慢慢諗。

我果時都係urgent開刀,不過就打橫,而家看來,縮到得2-3吋倒。

Sandy ...

大宅

我9月18日威記照呀!
你去邊間健康院呀?如果有時間考慮邊日開刀既都唔錯!
醫生有冇俾個期你揀先?到時再覆, 定到時一有期就決定呀?

原文章由 WINGYIBB 於 08-7-30 13:20 發表

期間會去健康院覆診, 8/9去威記照結構.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 WHY2005 於 08-7-30 12:20 發表
又會咁攪野, 嘻嘻...第一次聽聞, 佢冇俾人話算好彩!
我睇果個醫生係我生第一個時已經睇, 果時佢好好, 好有耐性, 可能果時少人生bb卦, 今年好多人生呀, 所以佢都好趕時間, 加上冇咁細心, 唉...而家佢都唔憂做卦, 你睇 ...

我多數都係10-15mins咋, dr 話照左, 度晒無野就ok, 唔好照咁耐.

我個晌佐敦, 睇下撞正d時間多唔多人啦! 有時都真係要等成粒鍾㗎!
我個私家唔做接生, 但我稔佢介紹其他醫生比人. 我都係晌政府醫院生, dr. 對我都好好, 無乜求其, 有問必答o個款.

如果你轉醫生, 我見好多bk mami都話仁x, 余啟x 醫生好好, 之前我稔住我個真係咁縮皮的話都會轉佢. 最近同個剛有bb fd傾開, 原來佢都係睇余醫生, 佢話dr 余真係好細心同好好. 如你真係轉, 我稔可以稔稔佢.

大宅

咁請問余醫生係邊區, 我都會考慮轉, 但睇下我老公點先, 同埋星期五我都會見醫生, 睇下到時佢又係咪好求其!

原文章由 foggyao 於 08-7-30 16:54 發表

我多數都係10-15mins咋, dr 話照左, 度晒無野就ok, 唔好照咁耐.

我個晌佐敦, 睇下撞正d時間多唔多人啦! 有時都真係要等成粒鍾㗎!
我個私家唔做接生, 但我稔佢介紹其他醫生比人. 我都係晌政府醫院生, dr. 對我都 ...

珍珠宮

我住將軍澳, 佢有駐診, 但好似唔係日日都晌將軍澳, 我上網check到, 仁x其他地點有馬安山, 尖沙嘴 &荃灣. 我唔清楚佢d地點&時間.

比將軍澳o個度個電話你問真d, 2721 0100.

大宅

唔該先呀!
岩岩我朋友介紹果個同你果個一樣, 我問左勒, 將軍澳逢星期一, 四, 六, 尋日睇完自己果個醫生, 又ok喎, 我老公都冇問題, 唔知點解佢對我朋友又差少少, 奇怪, 佢仲叫我唔駛睇咁密, 6星期見佢一次, 不過我話唔好勒, 因為我想個個月見下bb....嘻嘻...我尋日問佢知道仔定女未, 岩岩bb坐左係度, 見唔到,佢都有嘗試再睇, 都睇唔到, 衰豬.....所以又要等下個月...好心急!!!

原文章由 foggyao 於 08-7-31 14:06 發表
我住將軍澳, 佢有駐診, 但好似唔係日日都晌將軍澳, 我上網check到, 仁x其他地點有馬安山, 尖沙嘴 &荃灣. 我唔清楚佢d地點&時間.

比將軍澳o個度個電話你問真d, 2721 0100. ...

珍珠宮

原文章由 WHY2005 於 08-8-2 09:12 發表
唔該先呀!
岩岩我朋友介紹果個同你果個一樣, 我問左勒, 將軍澳逢星期一, 四, 六, 尋日睇完自己果個醫生, 又ok喎, 我老公都冇問題, 唔知點解佢對我朋友又差少少, 奇怪, 佢仲叫我唔駛睇咁密, 6星期見佢一次, 不過我話 ...

咁就好啦,唔洗轉來轉去咁麻煩。

比著我,都係想個個月見到佢,唔洗$又唔影晌身體的話,真係日日見都無所謂,哈哈!

你有無帶大個一齊去睇呀?
我個得20個月,佢都唔知發生咩事,但月底照結構因會照得耐,所以我決定到時會帶佢一齊去睇!

大宅

係呀, 我都費事轉, 老實講睇多幾個月又生, 同埋而家個醫生對我都OK, 所以唔好煩!
果日我老公同個女都有去呀, 個女不知幾開心, 又同佢揮手, 而家時時問我BB做緊咩呀, 又鍚我肚喎, 話鍚BB, 佢好鐘意小朋友, 希望到時佢地兩姐妹或姐弟會感情好啦!

你去邊度照結構呀?

原文章由 foggyao 於 08-8-2 18:30 發表

咁就好啦,唔洗轉來轉去咁麻煩。

比著我,都係想個個月見到佢,唔洗$又唔影晌身體的話,真係日日見都無所謂,哈哈!

你有無帶大個一齊去睇呀?
我個得20個月,佢都唔知發生咩事,但月底照結構因會照得耐,所以我決定到時會帶 ...

珍珠宮

原文章由 WHY2005 於 08-8-4 12:31 發表
係呀, 我都費事轉, 老實講睇多幾個月又生, 同埋而家個醫生對我都OK, 所以唔好煩!
果日我老公同個女都有去呀, 個女不知幾開心, 又同佢揮手, 而家時時問我BB做緊咩呀, 又鍚我肚喎, 話鍚BB, 佢好鐘意小朋友, 希望到時佢 ...

我晌番自己個私家到照咋!

你就好啦, 女女咁識嘢! 我怕我個女到時唔知我哋搞乜鬼, 嘈住要走咁就弊!:;pppp: 我都想好似有你個女咁溫磬呢一part!!

洋房

login-----------預產期----------醫院------第1胎
SandyCPS-----1月2日---------威記------0504
why2005------1月31日---------威記-----0502
Pyema---------1月6日----------威記-----0705
foggyao--------1月9日-----------QE------0611
yanfaifai--------1月24日----------QE------0508
pc868729-----1月16日----------廣華---- 0612
agnesbibi-------1月29日---------浸會-----0502
338------------1月20日---------仁安-----0707
fineday---------1月31日---------仁安-----0712

大宅

會唔會加錢照呀?
之前做左OSCAR已經照左結構!
我個女而家3歲5個月, 你囡囡仲細, 所以你唔駛擔心, 再大O的就會知咩事, 到時一定會一樣咁溫磬!!!
你BOOK左幾時去照, 同埋而家你醫生係邊區?
我媽咪住將軍澳, 所以我日日都返去睇個女!

原文章由 foggyao 於 08-8-4 16:29 發表

我晌番自己個私家到照咋!

你就好啦, 女女咁識嘢! 我怕我個女到時唔知我哋搞乜鬼, 嘈住要走咁就弊!:;pppp: 我都想好似有你個女咁溫磬呢一part!!

首頁
34567...27

尾頁

跳至