跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

大家好! 我都係第二胎,大女係0611,而家好韌皮!

我希望到時姐姐可以搞得掂,因為我兩公婆都要返工! 但希望到時女女下午會返學好啦。

我兩個都想有呢個細B,同埋唔想兩個B年紀想差遠! 但我一直都係擔心姐姐湊唔掂,但上網問mami意見,又好似係我個人擔心多,加埋我老公都話順其自然,咁我就豁出去

我阿女都係唔識有bb呢樣,不過佢有時玩會踢我肚,我會同佢講唔好咁大力,會踢親肚裡bb,佢會講baby,跟住摸我肚,但佢好快又唔記得:;pppp:

[ 本文章最後由 foggyao 於 08-6-25 15:10 編輯 ]

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

呀!想問你第二胎,覺唔覺個肚大得特別快?

珍珠宮

原文章由 yanfaifai 於 08-6-25 16:49 發表
foggyau,
我真係覺得個肚大得好快,又會feel到心跳。我同老公和D friend都話.....生完一個,整個人鬆哂!個肚話都無咁易就大哂!

我都有向大B講吓小B,但仍未向工人姐姐講,都唔知佢有咩反應!

你哋book到照ocsar嗎?
平日去邊產檢 ...

feel到心跳! 你都有呀,我都係呀! 我以為係自己心理作用咋!!

我同姐姐講喇! 因為有時我真係唔舒服佢都識做嘛!

因佢將會一個湊兩個,佢反應係盡力而為,佢都好似唔係好肯定佢自己得唔得。

oscar,我聽日照喇! 我預產期係9/1。

[ 本文章最後由 foggyao 於 08-6-25 17:49 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 焯賢媽咪 於 08-6-25 23:37 發表

我都覺得好怏,但望自己個肚又好似唔係好大甘

尋日照左oscar喇, ok, 等埋驗血結果就得喇!

見到bb大左好多! 雖然有第一胎經驗, 但一見到bb, 仍然覺得好神奇, 好興奮同好開心!

珍珠宮

原文章由 焯賢媽咪 於 08-6-27 19:18 發表

我又係尋日照oscar,你係邊到照呀?

我晌私家照,晌佐敦,$1350

珍珠宮

原文章由 焯賢媽咪 於 08-6-30 13:17 發表

有無同你講囝定囡呀?因為好多人都話睇到

無呀! 佢話做結構時照會仲準d . 唔肯講!

珍珠宮

我只係想呻吓!

唉! 今胎出世唔知會唔會成日喊/發脾四! 我好信胎教.

我陀大女時, 返工日笑夜笑, d人好好, 環境好開心, 好快過一日. 阿女出世到而家都係日笑夜笑, 勁易湊, 無乜扭計同喊.

今次, 而家d返工環境真係差到不得了. 日日返工都好受氣, 我已叫自己唔好咁艋, 但d人係咁踩埋來, 日日有新招, 方你唔死咁! 哎! 返工返得好唔開心, 谷得好辛苦, 度日如年!!

珍珠宮

原文章由 yanfaifai 於 08-7-2 11:25 發表
foggyao
為自已和BB著想,真係要學習放鬆。我公司都係X人當道,可以升哂所有自己人
But我學識咗放工就要放開所有工作上的情緒,
尤其大B會受影响!
咪當返工係一份工,有糧出就算!
始終只有自己可以錫自已!
加油,上BK ta ...

多謝你呀! 我都係咁同自己講, 我放工返到屋企見到女女同老公都好開心㗎! 但係計得到, 一日開工開成10個鍾, 放得工返到屋企, 得番3個幾鍾對住佢哋就會去瞓! 哎!一日得3個幾鍾開心咋!

我已盡量做到不問世事, 但d人會踩住, 食住; 你作出反抗, 就死得仲快!

有時同老公呻, 佢唔明咁多, 又唔可能同佢由頭講到落尾....

好在, 有你睬我咋!

珍珠宮

原文章由 pc868729 於 08-7-8 11:45 發表
我都來報到先!
我大b係0612, 細b架edd係1月16日.

咦!你同我差唔多, 我個大女0611, 細b edd 9/1.

珍珠宮

原文章由 yanfaifai 於 08-7-11 21:04 發表
大家有冇覺得湊B越耐,個人好似越蠢?
我竟然記錯了照Oscar booking!
今日打去問E生是否明天下午照,原來我book了7月8日!
真係超白痴 ...

哈哈! 我一生完已好覺,無晒記性!!
過幾個月好似好過剛生完時,但都無以前咁好!

你記錯都好喇,我係完全唔記得,要靠老公&電子!

珍珠宮

[quote]原文章由 WHY2005 於 08-7-14 13:57 發表
不如整個list, 希望大家唔好介意...嘻嘻!
睇下仲有咩要加...thx!

login------------預產期----------醫院------第1胎
why2005------1月31日---------威記
foggyao-------1月9日-----------QE------0611

珍珠宮

原文章由 yanfaifai 於 08-7-22 11:50 發表
今日睇咗Oscar報告,是低風儉,thx God!
大家做咗Oscar未?
有冇book結構性超聲波?

我12wk做左喇, 好在都係低風險咋! 我而家15wk幾.
當時dr.度頸皮時, 度來度去, 度左幾次, 個樣又鬼咁認真, 當時個心真係卜卜跳! 好在佢話正常!!

到隔左幾日驗血出埋, 個姑娘一打來就話報告出左, 把聲又係好認真咁, 第一句唔係講正唔正常, 係响度講一般人有幾多分之幾係屬低風險, 嚇到我以為出左事, 佢講左一輪, 就話你都係屬於呢幾多分之幾低風險人士 真係比佢嚇到我個心卜卜跳!

結構性, 我book左8月底做喇! 希望快d照埋無事就好喇!

[ 本文章最後由 foggyao 於 08-7-22 17:53 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 WHY2005 於 08-7-16 14:33 發表
如果醫生話唔錯都OK喎, 今胎我特別緊張, 同埋辛苦, 你呢, 有冇覺得辛苦過第一胎或舒服過第一胎呀?

我同第一胎一樣, 由4wk辛苦到14wk, 而家一切正常晒喇!
食得走得!

珍珠宮

原文章由 WHY2005 於 08-7-23 12:15 發表
我而家12week幾, 但都時時作嘔, 尋日返健康院覆診, 輕左少少呀, 但星期一 做左oscar個胎又正常, 我諗應該自己輕左卦!
而家仲時時頭痛, 所以睇埋中醫調理下身體!

...

休息多d啦! 我14wk前都係咁!

最緊要bb發展良好, 輕左無問題㗎! 我第一胎時因食唔到野, 頭14wk輕左15lbs添呀! 當時問左好多人都話最緊要bb ok.

珍珠宮

原文章由 WHY2005 於 08-7-24 14:01 發表
頭一個輕左15LBS , 咁都幾勁喎, 第一胎頭2個月反而我體重勁升, 醫生叫我唔好食太多野添, 今次就辛苦少少, 但唔知點解個頭好痛!
可能天氣又熱, 同埋好想訓覺!

...

係呀! 瘦真係好正,幾唔想肥番呀! 但生完就出事!!

休息多啦! 呢排天氣真係熱到好辛苦!!
而家歎得就歎多,我已長開冷氣咁滯,等自己處於最舒服環境,真係人都開心!!

珍珠宮

我睇私家㗎, 因政府排到成10月先有得睇.

我想問係咪次次產檢都會驗小便?

因我睇開個醫生, 我第一胎時有咁做, 但事隔年幾, 到而家第二胎就少左呢part, 凈係磅重同量血壓, 咁我咪唔知自己有無糖尿o羅??

珍珠宮

原文章由 WHY2005 於 08-7-28 12:31 發表
我睇政府同埋私家都要驗小便喎, 你要問下姑娘!

我見個個去到都無驗, 莫非佢想連 '試紙' 都慳埋?!

睇一次仲要咁鬼貴!

我有稔過佢係咪凈睇體重來做 '係咪糖尿' 呢個決定, 但係咪齋睇體重上升得快唔快, 咁樣睇法係唔準呢?

另, 如而家4個月先去轉醫生會唔會無咁好?

珍珠宮

原文章由 WHY2005 於 08-7-29 11:28 發表
而家我個醫生都好求其, 其實我都想轉, 我諗都冇問題既, 因為都係照之麻!

尋日4個月去覆診, 忽然又有番驗小便woh, 咁我都係費事轉喇!
其實我個醫生都ok, 唔會好求其.

我尋日睇完dr. 稔稔下, 可能係個姑娘問題(我稔新請, 第一胎時無見過佢), 佢懵懵下, 因上兩個月分別睇兩次, 都係佢坐counter位, 之前, 我老公都有問過佢乜唔洗驗小便咩? 我都唔記得佢當時點答, 但總之就無驗到. 我哋照完問左其他野又唔記得再問醫生驗小便呢一part.

到尋日睇, 係另一個姑娘坐counter, 佢做足晒之前我第一胎時嘅野. 最搞笑係, 當醫生幫我 檢查完畢 (亦有另一姑娘鎊住醫生), 我坐係醫生側邊等佢寫埋d野, o個個懵姑娘突然沖入來, 醫生又唔望, 個姑娘又唔望, 凈係望實我哋兩公婆, 叫我哋去另一間房 (個醫生共有3間房放左唔同器材幫人檢查), 話我哋入錯房!! 我哋 'r' 晒頭之際, 個醒目姑娘細聲叫我哋坐番低, 細細聲同懵姑娘話唔係佢哋, 你搞錯左, 我見醫生眼尾梢一梢. 到我哋離開房就見懵姑娘帶另一位女士入左隔離房.

唉! 我唔知個檬姑娘幾時來做, 但我都睇第3個月啦! 見其她姑娘咁醒目, 佢就咁檬盛盛, 相比之下.... 真替佢擔心!!

呀!我尋日照左bb, 有12cm大喇!! 但仲未知道性別, 因bb遮住唔肯開估!! 要等到下個月底做結構先知呀!!! 好心急!!!!

[ 本文章最後由 foggyao 於 08-7-30 09:53 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 WHY2005 於 08-7-30 12:20 發表
又會咁攪野, 嘻嘻...第一次聽聞, 佢冇俾人話算好彩!
我睇果個醫生係我生第一個時已經睇, 果時佢好好, 好有耐性, 可能果時少人生bb卦, 今年好多人生呀, 所以佢都好趕時間, 加上冇咁細心, 唉...而家佢都唔憂做卦, 你睇 ...

我多數都係10-15mins咋, dr 話照左, 度晒無野就ok, 唔好照咁耐.

我個晌佐敦, 睇下撞正d時間多唔多人啦! 有時都真係要等成粒鍾㗎!
我個私家唔做接生, 但我稔佢介紹其他醫生比人. 我都係晌政府醫院生, dr. 對我都好好, 無乜求其, 有問必答o個款.

如果你轉醫生, 我見好多bk mami都話仁x, 余啟x 醫生好好, 之前我稔住我個真係咁縮皮的話都會轉佢. 最近同個剛有bb fd傾開, 原來佢都係睇余醫生, 佢話dr 余真係好細心同好好. 如你真係轉, 我稔可以稔稔佢.

珍珠宮

我住將軍澳, 佢有駐診, 但好似唔係日日都晌將軍澳, 我上網check到, 仁x其他地點有馬安山, 尖沙嘴 &荃灣. 我唔清楚佢d地點&時間.

比將軍澳o個度個電話你問真d, 2721 0100.

首頁
12345...8

尾頁

跳至