自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:唔想上鏡……千其咪坐關愛座……

其實個個都有比錢搭車,唔讓都唔洗比人公審啫

侯爵府

回覆:koey_0611 的帖子

Exactly

男爵府

其實我覺得有冇關愛座都好,讓唔讓位係個人問題。冇話關愛座一定要讓,講真,讓位比你係人情,其實唔係必定要讓⋯⋯

不過而家好多人一見你唔主動讓就好似有罪影相放上網公審,話人地唔讓位冇品其實自己都唔係好。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

唔係有意針對任何人,不過用錢衡量,好容易比位人入。唔通老人家搭車有優惠,俾少啲錢就唔應該坐咩?

讓座給有需要人士,大家都認同係美事一件。大肚及老人家唔係大晒,不過界定他們為有需要人士相信無乜人會反對,而且他們在外觀上是比較容易給人辨識的,所以他們受惠機會亦較多。至於身體不適或另有特別原因而需要座位人士,可能由於外觀上沒有特徵而遭受誤會,但相信耐心解釋別人也會明白及體諒的。

我覺得近年讓坐風氣比從前更盛,即使是國內同胞讓座機率也日漸提高。反而有部份自覺有需要人士態度囂張,往往一開始就得理不饒人,或就地證法或上網公䆺,好像不懂與人溝通似的。別人也可能一時疲累分神或身體不適需要座位,其實只要開口問一下,互相溝通,自能釋除所有疑慮,避免不必要紛爭。現代社會通訊工具發達但生活繁忙,人們慣用文字溝通卻不懂開口與人溝通,這才是問題所在吧!

男爵府

回覆:titankaine 的帖子

我試過比人單打我座關愛座,嬲到拎張醫生紙証明我受傷,啲人至收聲

公爵府

回憶自己大肚初期,就算唔舒服,都寧願坐巴士上層,費事煩

用戶要求終止服務

搞到而家出親街,無論坐巴士定港鐵都唔敢坐

子爵府

坐的人也未必無需要啊!anyway 要從教育入手,因為多數年輕的人也不會讓坐!

珍珠宮

其實我都覺得就算對方唔讓座都唔需要影人相囉!用文字呻出黎都得啦…

男爵府

我大肚時試過比人單打同啤到落車。
我個身短,又肚細,坐。係度著松身3又攬住個手袋,坐0係度個角度睇唔出大肚,一路又D叔叔,嬸嬸上車係咁啤,又話後生遙遙都要坐,見到大肚婆都唔讓。我比人單打足全程,到我企起身落車。仲話我終於起身。D人見到我廷住八個月肚先收聲。
所以我覺得人人有需要坐,讓你係有風度而唔系老鳯。有D人外表睇唔出。
我自已大肚時,但求有個安全位置企下已經好心足

大宅

畀面勳章

回覆:0526 的帖子

我依家有左,個肚似5/6個月都比人啤&同我爭位坐啦

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 titankaine 於 15-05-18 發表

原帖由 cherrieloy 於 15-05-18 發表
依家啲人直情癲嘅,咁我揹住細囡(9m),帶住大仔(4歲),次次搭巴士都會坐關愛座,其實得唔得架?我唔想 ...
我又你wow, 我仲要個囡發脾氣碌地喊我一定唔理佢站埋一邊打機,望都唔會望佢

我覺得我遲早比人公審

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

洋房

首頁

尾頁

跳至