自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

老爺為左吸塵一事話要自殺呀!好煩!請比意見。
我同老爺奶奶同住,有一兩歲bb,日間由奶奶全力照顧,家中大小事務都由奶奶負責,bun bun幫手。
奶奶是個愛清潔之人,經常保持屋企乾乾淨淨,bb經常在地上碌,又可能她有中度至嚴重鼻敏感,因此十分著重吸塵,無奈屋企特別大塵,因此要bun bun每日吸兩次塵,分別是早上的大清潔(需時約1個鐘),及下午約五點左右再吸一次地下(需時約10分鐘)

問題是老爺唔覺得屋企有塵,唔需要吸塵,更何況每日吸兩次,因為佢覺得吸塵好嘈,好煩,其實早上bun bun大清潔時老爺去左飲荼,根本見唔到bun bun吸塵。佢提議只要用濕布抺就可以, 老爺平時不需要做家務,無經驗d塵有幾煩,奶奶同我都有經驗用濕布抺只會把塵抺埋一堆,根本抺唔走d塵。早上吸完塵一陣又見到有好多塵,特別是sofa同地下。

好喇,奶奶無聽老爺話唔吸塵,繼續維持每日兩次,老爺日日見到眼火爆,特別是下午那次吸塵他通常在家,奶奶老爺差不多日日為左吸塵而鬧咬。他說家唔似家,好煩,要找地方躲,特別在早上,知道bun bun在家吸塵,就算飲完荼都唔敢返屋企,覺得好似無屋企咁。佢話好激氣,激到想去自殺死。

,好煩,其實我支持奶奶,屋企乾淨d,人都舒服d,真唔明點解老爺咁諗。同佢傾過好多次,佢都只堅持自己睇法。我都唔知點,唔該大家比d意見。

大宅

只係吸塵都日日見到眼火爆 真係都幾難攪喎 有小朋友一定要乾淨架啦.不過佢咁老佢有佢一套.不如你試下用其他方法清潔呀,我都覺得你好勁架啦可以同兩老一齊住.冇計啦忍下啦

[ 本文章最後由 可樂仔 於 08-6-26 01:58 編輯 ]

大宅

可能你老爺真係覺得個吸塵機好嘈令到佢好辛苦呢,有好多老人家都好怕嘈架,試下換部靜d既吸塵機,依家好多新款既吸塵機都幾靜架,or用除塵紙抹可以嗎?
另外用空氣清新機,間屋真係冇咁大塵架,對鼻敏感又好d,我依家用緊panasonic,用左鼻敏感真係好d,同埋佢濾到細菌,我覺得佢幾好

男爵府

我又唔明點解抹地只能將塵抹埋一堆?既然係抹埋一堆,就可以將堆塵抹走啦!我反而覺得用滴露或漂水抹地乾淨啲,不過呢啲嘢見仁見智啦!

大宅

好媽媽勳章

如果用除塵紙會唔會好啲?
其實一日吸一次就梗ga喇,但可唔可以一次係用除塵紙代替,我自己有隻狗仔,有時佢都甩毛,但總不成次次都攞部機出嚟吸,因為真係勁煩...

水晶宮

好媽媽勳章

有冇用過"prologic"唔知有冇串錯字.
我都有2個小朋友,我屋企都好大塵,不過我唔會日日開吸塵機,但我一日用prologic抹地2次,都好乾淨,連頭髮碎,塵都可以"痴"得起.

原文章由 湯圓圓 於 08-6-26 01:53 發表
其實一日吸一次就梗ga喇,但可唔可以一次係用除塵紙代替,我自己有隻狗仔,有時佢都甩毛,但總不成次次都攞部機出嚟吸,因為真係勁煩... ...
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

子爵府

畀面勳章

早上果次照舊囉,因為佢都唔係屋企唔會煩到佢,但下午果次改用除塵紙囉!
我屋企有2隻牧羊狗又係點梳都勁多毛甩的,我會一早起身大洗一次先比BB落床玩,下午同晚上都係用除塵紙,我估點大塵o既屋都應該ok的,因為塵點都唔及狗毛咁勁掛

禁止發言

好媽媽勳章

子爵府

畀面勳章

原文章由 patpat234 於 08-6-26 02:00 發表
有冇用過"prologic"唔知有冇串錯字.
我都有2個小朋友,我屋企都好大塵,不過我唔會日日開吸塵機,但我一日用prologic抹地2次,都好乾淨,連頭髮碎,塵都可以"痴"得起.

...

我都係用呢個地拖,唔知有冇串錯字,係粉紅色一舊的,我家的大量狗毛都係靠佢吸起,塵就更加可以啦,拖地吸塵一次過,勁好用!
不過早上都係要開吸塵機吸,因為一晚之間我間屋又會變成一片雲海,始終都係吸塵機快

別墅

我都覺得你地早上大吸一次,下午用布或除塵紙抹會好D,寄然老爺講明受唔住,何必令佢太辛苦,仲話要自殺添,早上佢已避咗出街,一家人互相將就下。何況有時小朋友都唔使太過乾淨,等佢適應下在街外或返學的環境。

原文章由 湯圓圓 於 08-6-26 01:53 發表
其實一日吸一次就梗ga喇,但可唔可以一次係用除塵紙代替,我自己有隻狗仔,有時佢都甩毛,但總不成次次都攞部機出嚟吸,因為真係勁煩... ...
[/url] [/url] [url=http://www.baby-gaga.com/]

禁止訪問

子爵府

DEL

大宅

畀面勳章

樓主都唔過份啦,佢都只係要求吸兩次塵,始終bb有鼻敏感.....緊係唔想bb因為塵而令敏感發作啦...或者學其他媽咪咁講,下午果時用吸塵紙....

其實我個姨丈仲誇張,以前佢d仔女細個.....每日抹3次地都可以理解,佢怕污漕,仲要係用布係地下一忽一忽咁抹架.....可能佢係醫院做....令佢有潔癖....但係....而家佢3個仔女都大晒啦...大果個仔12歲,細女6歲半...真係唔洗一日抹3次地囉....但係佢依然係咁....有次佢個2仔忍唔住同佢爸爸 講: 「爸爸....你唔好嬲我咁講呀...我覺得你錫個地下多過錫媽咪呀....」

真係比我表弟笑死呀.....

伯爵府

用iRobot得唔得,一日run 两次,早上Before起牀同晚上各人訓咗之後.我都系等各人上咗牀然後等佢自己吸暈全屋.平時就叫工人周圍掃下塵!

伯爵府

畀面勳章

大宅

我都覺得吸塵機真係好嘈,聽到o個o的聲,真係會令人好炆憎 ~ 不過你老爺又激左少少 mouth:

我都覺得既然上晝吸左成粒鐘,下晝就咁用除塵紙拖把係咪已經 ok 呢?

我自己年初時買左部 V-BOT 自動吸塵機,覺得都幾好,吸得好乾淨兼且唔嘈,仲可以做埋除塵紙拖把個 function (可以熄左吸塵功能,淨係抹地,超靜冇聲咁滯) 可能o岩你用喎

唔好為吸塵咁小事嘈交喇 ~

別墅

好一個火爆老爺, 吸塵less than 1 hour, 又唔係太 "so 擾" 咁都話要死. 幾時得黎百年歸老.

叫佢落樓下公園坐坐避下啦.

仲有, 佢老婆有嚴重鼻敏感, 都唔係一朝一夕, 點解唔讓下步.

洋房

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

咁都要自殺?係就叫他去死啦!
點解現在社會係咁,大的又係咁?細的又係咁?小小事就話自殺?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

首頁

尾頁

跳至