婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇呢度d post, 見好多jm 都呻99 無買過野俾佢地d 小朋友.
但喺我角度, 我寧願佢唔買, 唔係晒命, 而係因為99 買得太多, 我唔係佢買又呻唔買又呻, 我真係唔想佢買

當初阿B 出世, 99 已經成日買衫仔俾佢, 同佢講左BB 大得快, 而且屋企本身已經好多BB 衫, 叫佢唔洗買, 但佢係都唔聽,
想買就買, 攪到我呢個做阿媽既, 因為屋企細唔想擺咁多雜物而要忍手唔買, 或者想買時會俾c6 reject, 叫我唔好買

到而家大d, 99 就成日買零食俾我個仔, 佢老人家唔識睇標籤, 見有就買, 成日買d 好甜既餅俾阿仔食, 仲要大大包有排食那種.
有時終於捱到半包, 99 又會再買多兩大包來

除左買衫, snack, 仲要狂買玩具, 次次見親阿仔 都會送玩具俾佢, 大盒細盒都有, 一來屋企地方唔大無位擺, 二來小朋友開始大, 而家間中行過玩具舖已經開始識扭玩具, 我唔想佢被縱壞, 唔識珍惜佢d 玩具, 我有時想買玩具都要停一停, 諗一諗, 但99 一於少理, 想買就買, 試過上到99 度, 見佢又買玩具俾阿仔, 我話唔拎走喇, 留係麻麻度玩啦, 點知99 黑我面, 話唔領佢情, 到下次c6 自己上99 度, 就會俾99哦, 哦到c6 怕左佢拎件玩具番來

好聲好氣同99解釋過唔洗成日買玩具, 阿仔玩唔晒, 又會縱壞佢, 但99唔聽, 次次見親都有買. 錫個孫真係要咁物質, 成日送呢樣送嗰樣的嗎?

同c6嘈過, 佢又話叫左屋企唔洗成日買玩具俾阿B, 到下次見面時, 99又拎件新玩具出來. 我當場黑面俾老公睇, sorry, 我當時真係控制唔到自己表情, 我都想扮無事忍下, 但我控制唔到自己笑唔出
我覺得買玩具唔洗咁密, 生日, x'mas 呢d 日子送無問題, 唔洗任何時候都送.

99 講極唔明, 同c6 呻佢又只係同屋企求其講兩句, 得我自己一個忟真係好辛苦, 究竟我可以點做!?

伯爵府

小_魚 發表於 15-6-16 11:48
睇呢度d post, 見好多jm 都呻99 無買過野俾佢地d 小朋友.
但喺我角度, 我寧願佢唔買, 唔係晒命, 而係因為99 ...
傻豬黎架,既然99講唔聽,你又無蝕大底,同99/老公嘈又傷感情,唔駛停止99囉。99俾玩具就照收,可以用2個方法處理~
1>拎返屋企擺滿間屋,等老公自己煩,真正爆99
2>執起仔仔唔玩或重覆多餘既送比左鄰右舍或慈善機構

方方媽媽    發表於 15-6-18 06:49
littlesun    發表於 15-6-16 14:46

複式洋房

其實我覺得都係你99錫個孫姐....
樓主唔需要咁嬲
你咪直接同99講下囉 話唔好買太多喇
BB用唔晒唔好浪費又或者屋企已冇位放喇之類
如果佢都係要買既就由佢買啦
佢都係純粹錫個孫 呢個係佢表達方式黎
只不過個方法用錯左姐

男爵府

回覆 M.A.C 的帖子

多謝你意見1>拎返屋企擺滿間屋,等老公自己煩,真正爆99
--> 而家間屋已經塞到爆晒
2>執起仔仔唔玩或重覆多餘既送比左鄰右舍或慈善機構
--> 我有諗過, 但我同老公咁樣suggest 時佢唔出聲, 即係佢唔接受呢個方案, 如果我真係拎去捐一陣實鬧番我轉頭

大宅

我6299,成日話買乜買乜俾呀b,最後都系得把口,不過唔買仲好,哈哈。樓主可以將d舊既衫、玩具送俾人or捐出去丫,你奶奶間接幫你做善事,幾好。

男爵府

回覆 二夫人 的帖子

我已經用呢個想法安慰自己但每次見親都有新玩具真係好忟
勸過又解釋過都唔聽

我屋企細, 無地方擺, 諗住唔拎走留係99 度, 等阿仔下次上去玩, 佢想買幾多都得啦, 但佢又黑我面
同埋最大問題係, 我驚阿仔慣左有禮物收, 大d 會扭人買俾佢, 當然個仔我自己要教, 但當我教仔時佢又同我唱反調不停買野俾佢真係好頭痛

男爵府

回覆 Nikkichau 的帖子

其實我真係唔想佢成日買野架我知佢錫孫, 得閒來同佢玩下咪仲好, 成日一見面就拎樣新玩具出來
阿仔玩兩下又話唔要, 唉, 我見到都心煩

大宅

回覆:小_魚 的帖子

小🐟,你已經好好,我件99係硬塞垃圾或封䴤玩具比我添。
你可以把玩完d 玩具捐哂出來,不過如果你真係唔想個仔緃壞,一定要直接同老人講理由,就算伱老公嬲都沒法子!你話99知,若果你下次再買我就唔同孫仔探你啦!再唔係你叫99 買童書,d 書放幾多都可以

男爵府

回覆 hugomamama 的帖子

好在我99 唔會塞d 舊玩具過來我已經同99 解釋過, 唔洗成日送玩具, 得閒來同阿B 玩下已經好開心, 太多玩具都玩唔晒
當時好似明, 但下次見又會有新野買左
叫老公同99 傾, 老公淨係叫佢唔洗買, 有時好鬼忟, 個阿媽係佢都唔同佢傾, 唔通要我呢個外人抓爛塊面咩!?
我99 唔會買書, 佢只會覺得d 大件既玩具先叫好

大宅

回覆:小_魚 的帖子

咁叫佢買大大盒的box set books

伯爵府

回覆 小_魚 的帖子

1>你老公仲忍到唔出聲,咁咪即係話地方未爆囉!你仲唔拿拿淋攞走老公用開既地方全部放亞仔玩具入去。

2>你捐比慈善機構,點解要老公同意?個仔和間屋你無份架??夫妻2人無話邊個怕邊個,仲之有合理理由咪企硬囉!再唔係大家張就張就,吵吵鬧鬧過日子。

記住,當你無做錯事時,都怕老公嬲既,至叫自己認命

方方媽媽    發表於 15-6-18 07:06

男爵府

回覆 M.A.C 的帖子

haha, 好到point諗諗下老公張書台上面好似仲有'吉'位擺玩具

珍珠宮

回覆:唔拎走99買既玩具就代表唔領情!

有時老人家買買買,係心理補償嚟咖,可能覺得以前對自己仔女未夠好啫。
我自己都鍾意買嘢畀小朋友,有時都唔理係咪junk food,,覺得見到佢哋開心就夠

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆:唔拎走99買既玩具就代表唔領情!? (不喜勿插)

我6299又係成日買玩具俾女女,不過我冇咩所謂,因為我唔會拎走,d玩具就擺99屋企。佢地有時都會問我拎唔拎走,我就答唔拎,因為可以俾女女上佢地屋企時玩,而且我地屋企太多玩具,佢地聽完都ok

別墅

回覆:唔拎走99買既玩具就代表唔領情!? (不喜勿插)

玩具照收,但喺奶奶面前講唔準拆出來玩,要乖或者過時過節,成績功課好先準拆一盒!

男爵府

回覆 jtw_ki 的帖子

我有咁做呀, 話留係麻麻度玩啦, 跟住99黑我面仲要哦c6 拎番來

男爵府

回覆 Christinegigi 的帖子

但佢地猛叫我拆, 我話唔拆住喇返去先開, 跟住c6 拎左來拆

大宅

引用:睇呢度d+post,+見好多jm+都呻99+無買過野俾

原帖由 小_魚 於 15-06-16 發表
但喺我角度, 我寧願佢唔買, 唔係晒命, 而係因為99 ...
我完全明白你嘅苦況,因為我都面對同樣問題!

子爵府

同99講明屋企無位放,會送哂俾人,睇下佢仲買唔買

男爵府

回覆 咖央 的帖子

我明老人家可能以前生活環境唔好, 買唔到俾d 仔女玩而家覺得有能力就買多d俾個孫

我都試過放棄, 由得佢買, 由得阿仔慣左有玩具收, 我自己想買又可以照買
但諗深一層好似害左個仔就做唔出, 話害左佢可能誇張左d, 但我覺得呢d 家教都好緊要, 所以好苦惱

首頁

尾頁

跳至