論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

緬甸工人第一次出國打工,佢係大學生以前做倉務。由我大仔歲半到我大肚生細仔,到而家細仔五歲半。

我啲朋友知佢星期日走,聽日就搞咗一個榴槤大食會順便為佢餞行,平時見面我工人都幫手睇埋佢地啲小朋友,我啲朋友話覺得佢好仲買咗啲小禮物送俾佢。

相信大家响大家身上都學到唔少野。

AY1113    發表於 15-6-21 21:51

伯爵府

做咗7年,
好難得,
你家姐姐應該幾好,
大家才會歡送佢又送禮。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

引用:緬甸工人第一次出國打工,佢係大學生以前做

原帖由 Elefant老婆 於 15-06-19 發表
緬甸工人第一次出國打工,佢係大學生以前做倉務。由我大仔歲半到我大肚生細仔,到而家細仔五歲半。

我啲朋 ...
有個好工人七年;都好難得!

珍珠宮

回覆:我做咗七年嘅工人星期日走啦⋯⋯

啱啱同佢食完餐飯,頭先大食會時佢收咗禮物忍唔住喊⋯⋯其實都有啲唔捨得佢,畢竟過去八年裡面,我經歷咗生兩個小朋友、買樓搬屋,大仔係亞氏保加,大仔升小一等等呢啲人生大事。佢就存在响呢八年入面嘅七年裡面。當年初初上工時候,總係會有一啲問題,但呢啲都係磨合期,依家諗返起其實印象都好模糊⋯⋯咁都好嘅,大家留住美好回憶響心入面。

原來一個工人做耐咗,佢會不知不覺成為你家庭一份子,到佢要離開嘅時候,個心真係拿住拿住⋯⋯

大宅

我啲朋 ...
返家鄉不工作了?

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我啲朋 ...
我工人用了五年,因我仔升小,不再請工人。下個月轉新老闆,我都好感謝佢。

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

明白樓主個心拿住拿住嘅感覺,五年前我第一個幫我做咗6年嘅姐姐話要返去生仔,好唔捨得但冇得唔比人走,當時真系感到乜叫‘心痛’,都維持成個月,系痛都訓唔到。亞女仲慘,BB一手佢湊大,亞女本身系重感情嘅人,走前一個月開始鬧情绪鬧得好緊要,日日冇啦啦尖叫大喊,坐坐下話好掛住又喊,望到天空有飛機飛過又喊,話新姐姐啱啱系舊姐姐走第二日接到日子,但我同亞女都要一兩個月先放得低。

珍珠宮

回覆:13yeah 的帖子

會,但我諗佢未有新方向,或許留係屋企做啲小生意,如士多等。
我住大馬,人工無其他地方好,呢幾年ringgit跌咗好多。佢今年34,要生小朋友就要快,呢個無可厚非,天下無不散之筵席。
因為最後個約(做咗6年之後)佢其實想返屋企,但我同佢講不如你做多一年幫我啦,
因為大仔上小一主流有踩界亞氏。所以其實上年佢約満后無返屋企加埋最後果年,佢3年冇見過佢屋企人。

頭先響機場講再見嘅時候,我C6平時cool嘅,但係竟然同佢講:「Thank you for your service. Seven year is not a short time, thank you for staying with us!」跟住大家眼紅紅,I gave her a hug and said thank you for staying with us and God bless you! We both cried. 我都係眼淺嘅人。

珍珠宮

回覆:selina1109 的帖子

人心肉造,時間會改變對人嘅睇法,我覺得我學到嘢。

珍珠宮

回覆:062004 的帖子

我大仔響架車喊,佢有記憶中工人就已經響到,依家佢懂事就會識離別之愁,所以影響大好多。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

有個幫得手嘅姐姐,真係萬幸

伯爵府

我個姐姐做左六年回鄉生孩子,六年後再為孩子來打工,相信今次可再做久些!

伯爵府

現在轉眼又做了三年

珍珠宮

回覆:ccysj01 的帖子

我都有諗過會唔會將來佢會返嚟幫我呢,因為住我隔離屋嘅個姐姐都係做咗好耐,跟住回家一年後再返嚟幫我鄰居,但將來嘅事無人知,如果佢有能力搵份好啲嘅工又唔使離開屋企,我真心祝福佢。如果佢真係想再返嚟,我都會請返佢。

大宅

我姐姐都係走左2星期,佢做左6年,之前佢係度又唔覺係咩,但到差唔多走既日子已好唔習慣,我囡就黎6YRS, 又係由BB 到而家,佢初好似人地失戀咁,好可憐,成日問我佢几時返,我話姐姐要結緍生BB,同佢都好掛住佢媽咪,佢先好O的

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

7年前已有緬甸工人請??點請嫁??

詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

子爵府

回覆:Elefant老婆 的帖子

好感人。我家姐姐就呢4年,佢同我講唔續約回家,我囡又係佢一手睇大,我希望佢多做兩年,等囡大些先走。。。我姐姐話下個月覆我。。。唉,如果佢唔做,我驚我唔慣,唔知再請的姐姐會係點

伯爵府

回覆 Elefant老婆 的帖子

我都冇唸,只係咁啱有個香港準僱主打來問舊工人的能力時才知她在找工作,就順理成張請回她

珍珠宮

回覆:bby0602 的帖子

我住大馬,果時係早過香港有緬甸工人,依家已經無乜,市面大部份緬甸女人都做車衣或侍應。

伯爵府

我個姐姐做左十幾年喇

首頁

尾頁

跳至