想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

試咗好耐, 都係唔得. 原來要bb係咁難. 上年小x咗, 之後仲同人講生bb好易, 因為上次係冇特登製造bb, 以為好易有, 小x後都諗應該好快啫, 點知..... 到而家, 等呀等呀, 試呀試呀, 都係冇.

複式洋房

回覆 #1 piyo28 的文章

我無宗教信仰, but 個case 同你差不多.
舊年開始嘗試, 仲一擊即中添. 奈何小產了......
傷心完之後, 以為自己曾經有過會好易再有, 哎.......試到而家都無呀....

我地要一齊努力, 總會有日輪到我地嘅.

大宅

原文章由 QE2 於 08-6-27 17:03 發表
我無宗教信仰, but 個case 同你差不多.
舊年開始嘗試, 仲一擊即中添. 奈何小產了......
傷心完之後, 以為自己曾經有過會好易再有, 哎.......試到而家都無呀....

我地要一齊努力, 總會有日輪到我 ...

哎吔, 你真係同我一樣呀, 以前d話小x之後, 好快就會有番, 可能係啦, 但唔係發生係我身上囉. 不過, 點都好啦, 我地真係要再努力多d, 希望我地可以下年生一個牛bb啦.

大宅

原文章由 piyo28 於 08-6-27 12:29 發表
試咗好耐, 都係唔得. 原來要bb係咁難. 上年小x咗, 之後仲同人講生bb好易, 因為上次係冇特登製造bb, 以為好易有, 小x後都諗應該好快啫, 點知..... 到而家, 等呀等呀, 試呀試呀, 都係冇. ...

咁 同佛教徒分享有咩關係呀 ? 我都係佛教徒 哦 !

你識得唸經嗎 ? 我見個有人話唸 大悲咒 要誠心咁唸 願望可以容易達成 ~ !
最後 當然一齊皆隨緣 我都覺得有時唔強求反而容易逹到希望

只要下點功夫 做下功課 ~ 捉緊排卵日子 !

祝大家身體健康 早日成孕 !!

[ 本文章最後由 Happypypy 於 08-6-27 21:03 編輯 ]

大宅

原文章由 Happypypy 於 08-6-27 21:00 發表

咁 同佛教徒分享有咩關係呀 ? 我都係佛教徒 哦 !

你識得唸經嗎 ? 我見個有人話唸 大悲咒 要誠心咁唸 願望可以容易達成 ~ !
最後 當然一齊皆隨緣 我都覺得有時唔強求反而容易逹到希望

只要下點功夫 ...

其實只係想如果係佛教徒可以大家心靈上更加明白啫。 冇特別的。
我識唸咒同誦經, 係呀, 所有咒語都要誠心才可成。 我都明白好多野都要隨緣, 但係我地係凡人, 總有七情六慾,我都好想做到唔強求, 我諗你一定做得好好的。

大宅

樓主 :
你識'高王觀世音真經'嗎 ? 我唔知係天意定真經力量,一念就真係 bingo 左 ~

希望大家都心願圓滿達成啦 ~~~功德無量 ~~

大宅

2016畫展勳章

回覆 #1 piyo28 的文章

我不是佛敎徒, 但我上星期發現宮外孕做了手術, 當時可能有性命危險 , 真是無想到想生仔會令自己有性命危險. 醫生仲話我下次懷宮外孕機會高了, 當然我的心更酸, 但昨日我好朋友話: Life is short .
聽完之後, 覺得生吾生到仔不是最重要, health is more important.
所以, 我現在的心態是隨緣,
Life is short . 真是不要因生仔的嘢令自己不怏樂 .

別墅

好媽媽勳章

我都等左三年幾都未懷孕。我都算係佛教徒,會去廟宇參拜,e+都有諗心經同佛號。睇完forum,我都會諗埋高王觀世音真經。

想問下大家有冇守齋?

大宅

嘩 ! 你地好叻呀 ~ 識唸高王觀世音經 ~ 我只係唸大悲咒

http://fo.ncc.com.tw/

有時遇到d 唔開心o既o野 我都會不斷唸 分散下D 注意力 ~ 提醒自己唔開心O既O野只係好短好短O既時間 一齊都好快幻滅 只係一個考驗 !!

我都無守齋 不過盡量提下自己少殺生 少食肉 !

複式洋房

我和我的hubby都是佛教徒, 兩人吃長素已有10年了, 亦一直有誦經持咒為恆常"功課".
現在, hubby持普門品去向觀音求子. 因在普門品中說過: "設欲求男, 禮拜觀世音菩薩便生福德智慧之男, 設欲求女便生端正有相之女"..因此大家可多請觀音菩薩加持.

自己本人則持地藏經, 因為希望可助未來之孩兒消取業障, 如能助他/她減少業障, 自然他/她來時(即我懷孕)或出生後都能一切順利 :)

不過我亦希望信佛或想求孩子的男女能多持素放生. 試想想, 你想有孩子, 即你去求"生命", 那沒理由去大魚大肉去殺害眾生的生命吧?!而且地藏經在卷八亦有談吃肉對胎及母之影響, 因此大家可參考.

本人現在努力誦經禮佛, 9月會做ivf, 希望能得佛菩薩加持, 一切順利.

願大家能誕下福德智慧安樂易養來報恩之佛教徒bb!

[ 本文章最後由 wilber_ariya 於 08-6-29 00:02 編輯 ]

大宅

我都係小產左,試足半年先o岩o岩得左

若你信佛敎 (我都係) 就會明白凡事真係要隨緣 ... 強求不得啊

大宅

回應 wilber_ariya

剛看到你的留言,有些補充 ~

我自己沒有持素或放生的活動,我覺得都是好的,不過有點形式化 (純粹個人意見,請勿介意),我傾向多從生活裡幫人、對人和藹,可以直接令周遭的人受惠,也是功德的一種。我相信你既為人善心,應該都會有做的

大宅

我都係佛教徒
我想問你地所講的經文係咪叫"觀世音菩薩普門品"
因為我多數念"阿隬陀經"

原文章由 fengfeng 於 08-6-29 11:50 發表
我都係小產左,試足半年先o岩o岩得左

若你信佛敎 (我都係) 就會明白凡事真係要隨緣 ... 強求不得啊

複式洋房

原文章由 fengfeng 於 08-6-29 11:55 發表
剛看到你的留言,有些補充 ~

我自己沒有持素或放生的活動,我覺得都是好的,不過有點形式化 (純粹個人意見,請勿介意),我傾向多從生活裡幫人、對人和藹,可以直接令周遭的人受惠,也是功德的一種。我相信你既為人善心,應該都會有 ...

fengfeng,
非常認同你說的 "從生活裡幫人、對人和藹,可以直接令周遭的人受惠,也是功德的一種".

不過我說的持素放生是除了待人接物外的額外東西. 我見過很多人一面求子, 一面殺雞斬魚, 甚至吃大量魚"春", 因此有感而發, 希望大家求生命也放眾生一命

複式洋房

原文章由 ksorange 於 08-6-29 17:54 發表
我都係佛教徒
我想問你地所講的經文係咪叫"觀世音菩薩普門品"
因為我多數念"阿隬陀經"

對呀!觀世音菩薩普門品, 通常會連心經及大悲咒一起唸

別墅

好媽媽勳章

好開心可以齊分享下,因為佛教徒分享好似比較少。希望大家都可以如願以償(快D懷有健康BB)。
其實我都知殺生係唔好,但我覺得係日常生活中食素都比較難,因為身邊朋友同家人都冇此習慣,而且同屋企人一齊住,真係比較難。我E+係家食飯,就係有肉GA餸中揀多D菜食,希望可以恒久落去。
我會努力!!

大宅

原文章由 London 於 08-6-28 07:23 發表
樓主 :
你識'高王觀世音真經'嗎 ? 我唔知係天意定真經力量,一念就真係 bingo 左 ~

希望大家都心願圓滿達成啦 ~~~功德無量 ~~

我識唸呀, 吓, 真係得架, 我好懶, 好多時唸到咁上下, 就停咗, 冇繼續唸下去, 你唸咗幾多次先有呀? 參考吓啫, 唔係導人迷信.

大宅

原文章由 hellowin 於 08-6-28 09:01 發表
我不是佛敎徒, 但我上星期發現宮外孕做了手術, 當時可能有性命危險 , 真是無想到想生仔會令自己有性命危險. 醫生仲話我下次懷宮外孕機會高了, 當然我的心更酸, 但昨日我好朋友話: Life is short .
聽完之後, ...

唔好咁唔開心啦, 咁e生有冇話有咩方法可以減少呢種機會呢? 不過咁講, 你平安就得啦, 我相信子女緣, 係上天注定的, 冇得強求, 有d人身體冇事有幹, 但一樣都冇小朋友, 咁你話, 呢樣野係咪唔可以強求呢. 或者, 你養好身體, 將來仲有機會嘛, 唔好放棄呀.

大宅

原文章由 rosabb 於 08-6-28 10:27 發表
我都等左三年幾都未懷孕。我都算係佛教徒,會去廟宇參拜,e+都有諗心經同佛號。睇完forum,我都會諗埋高王觀世音真經。

想問下大家有冇守齋?

我有守齋戒, 但唔係成日囉, 都係個句, 好懶, 成日唔想做.

大宅

原文章由 wilber_ariya 於 08-6-29 00:01 發表
我和我的hubby都是佛教徒, 兩人吃長素已有10年了, 亦一直有誦經持咒為恆常"功課".
現在, hubby持普門品去向觀音求子. 因在普門品中說過: "設欲求男, 禮拜觀世音菩薩便生福德智慧之男, 設欲求女便生端正有相之女"..因 ...

我都有唸地藏經的, 記得上年有bb時, 我仲每星期都唸地藏經, 但最後都係冇咗. 我當時心想, 呢一個唔係屬於我既bb, 所以, 我冇怨過, 我只係唔開心咗一排. 我相信, 上天, 一定會保佑我.

希望大家都快快有端正有相及福德智慧既孩子啦.

首頁

尾頁

跳至