興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb到家3星期, 一入籠就吠, 早上就有得佢吠, 晚上11點用布遮蓋籠及關房門, 一會兒就吾吠, 但到零晨4點又開始, 我怕鄰居投訴所以我抱起他坐係到瞓, 有什麼辦法呀.

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:mkwok 的帖子

同我细囡细個時一樣、我攬住佢訓左梳化大约一星期、之後買左張狗床仔放係床邊地下比佢訓(房地下要放尿墊、因為狗bb比較多尿屙、佢屙完會叫醒我執)……大約keep到佢4、5個月我就比佢同我訓床!總之佢痴住我就唔會嘈、但大咗真係痴身到暈、唔可以離開佢半步!!
我又係怕佢凌晨嘈到人……開頭拎布遮住個蘢、開收音機咩都做晒都唔得……

男爵府

tingloveyin915 發表於 15-6-26 20:16
同我细囡细個時一樣、我攬住佢訓左梳化大约一星期、之後買左張狗床仔放係床邊地下比佢訓(房地下要放 ...
睇黎我都會係咁, 希望大d會好d, 日日4點幾好難頂。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:mkwok 的帖子

係囉,我都唔明點解一定係凌晨時份先慘叫/吠……晚上時間放係籠係肯訓架、一到凌晨……我去一去廁所都唔比呀惨叫到我係廁所都聽到、有次仲想爬籠出來揾我……
所以我決定唔比佢訓籠,買張床仔比佢訓屋企得我同老公同二隻狗住,唔會污糟得去邊,每日拖二次地下,由佢自由活動算啦!

大宅

狗狗半夜三更吠 多數都係覺得不安 可能離開左D朋友仔 得返自己一個未慣
有兩個方法!
1.自己訓前 提早一小時前放狗狗入籠(扭計/吠吾好理佢 係壞習慣 狗狗知你吾理佢 等一陣自己會收聲) 比隻同狗狗差吾多SIZE既公仔一齊訓(令佢覺得有個伴 冇咁悶) 可以蓋布 但吾好蓋晒四面 留返一面 醒左都有D光/風影睇下(係人對住間黑房幾個鐘都癲)
2.放養!一定吾吠 不過吾建議 BB狗半夜三更係廳亂咬野食落肚/咬電線就麻煩又危險! 半歲後再考慮
認真講第2個方法 如果屋企有空間 可以轉用圍欄/門閘 等狗狗有足夠空間活動 可以放狗床 狗玩具等佢自己玩到夠 放埋廁所板落去 順便教埋去廁所 不過真係好佔空間
試左1吾得先試2拉 希望可以幫到你

男爵府

回覆 lydiaa 的帖子

謝謝各位的心得和意見。

首頁

尾頁

跳至