懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我在港安剖腹生左個bb仔,重8磅.
好想分享下今次經驗, 等有興趣的準媽媽做個參考:
1.開刀醫生: 胡廣森醫生
好多論壇都讚佢, 真係名乎其實. 我8點開始手術, 8:10分bb巳取出來.開刀手勢好好, 我產後第2日便可行來行去
2. 產房姑娘:
都好supportive, 生左之後當日和第2天換M巾, 清潔尿喉都好細心溫柔. 清潔嬸嬸好有禮貌, 取熱水和打掃都勤快. 不過嬸嬸對產婦好D, 我媽咪叫她換再熱D的水, 便以早上換過了為由拒絕了.
3. 床位:
我訂的是最平的3人房, package包5晚4夜.因為我是早上開刀的, 所以前一晚8時入住,術前當晚是免費的, 所以我total住了6日5夜. 第一晚太full, 於是俾我免費upgrade 雙人房. 手術後住3人房,第2晚真的好吵, 可是隔天下午有個媽媽出院, 於是第3晚變了2人房. 然後, 我僅有的鄰床也出院了, 於是第4晩和第5晚至出院第6日那早上, 我變成住"單人房", 環境好舒適, 但其實住到第5,6日真係有D悶
4. 最痛是.....
成個生產最痛是落床那刻, 第二痛是術前刮毛. 個刮毛是男人的剃刀,不是電動, 沒有剃鬍泡泡, 乾剃, 痛到我呢.... 有心的Sis, 在家剃好才來吧. 至於其他的痛, 有偉大的止痛藥, 還好啦.5. 照顧初生bb
姑娘會幫你照顧, 每日有4個餵奶時段, 她們會定時問你要不要自己餵.你身體如不適, 她們會幫你. 但姑娘醫生都鼓勵你手術/生產第二日自己喂下, 落床走動下. 我基本上上每個時段都去, 新手媽媽有護士敎下餵奶, 掃風, 有問題問姑娘, 我返到屋企, 媽咪都讚我有板有眼.
6. 母乳/牛奶
我見姑娘教人奶媽媽點餵奶好有耐性, 如果不夠人奶要補奶粉,姑娘基本上馬上俾你. 可是美中不足的是她們一天只有6個餵奶時段(4個白天, 2個夜晩) 和太按本子辦事, 如我bb是大碼size, 成日食唔飽, 常常大哭, 入哂風, 好陰公.然後姑娘仲向我说BB扭計... 唉....歺歺食唔飽大人都反枱啦
7. 費用
埋單6萬2千. 胡醫生收我2萬4千, 其餘的是醫院套歺, 藥費等等.我沒有選時辰, 正常辧公時間開刀. 胡醫生之前說過我個package要預5萬8, 緊急辦工時間開刀6萬7, 緊急非辧工時間開刀7萬5. 其實今次有小小out budget, 5萬8變6萬2, 但可接受
8. 住院意見調查
基本上醫護都supportive, 但去到最後一日, 好多變得好有禮貌.如: 主動話你聽她姓什麼? 有D仲放低姑娘証, 叫你當佢面塡調查問卷,等等. 都有D刻意, 令我填問卷有壓力. 不過我最後都比好多個good
9. 覆診
不知係晤係走左D雙非, 醫院生意唔好. 出院前2小時, 當有4/5個護士和你講約20次, "記住兩日後過來覆診Check 黃疸, 覆診咭要放好放入袋啊"你便覺得好煩. 尤其是一些媽媽已另有鐘意的兒科醫生... 太hard sale 有反效果... 但都叫有交代的,資料清渺

以上便是我個人的分享 :) 希望對大家有用!

伯爵府

如果你篇文章可以比我生前見到,我都會好好考慮。。。。

點都好,好多謝你寶貴分享,希望下個有用啦!

注,我3月頭生。

子爵府

回覆:2015 6月份荃灣港安生bb (剖腹產)

謝分享,我10月港安順產,希望我唔會out budget啦

複式洋房

我今個月會係港安生,都係搵胡醫生。港安個pricelist好似話7月加價。但上網未check 到加幾多。

大宅

仲有一個費用突發的: 要出院那日黃疸超標
我的bb沒有超, 在住院期照燈免費, 但是在之後住院,
估算大約要3/4千一日.... 私家照燈好貴的.

複式洋房

Thanks for sharing!!!
我10月港安剖腹!都係胡醫生!

大宅

多謝分享。我兩個禮拜後都係胡醫生開刀,想問吓,你六萬二有無計埋陪產,親子時間同影相等等?

大宅

胡醫生加得咁勁既?我上年9月開刀佢收$22000,埋單$57000左右包埋做代謝病檢測,同埋照燈買左對手套仔俾我女帶住!

大宅

回覆 tada 的帖子

我有陪產 500親子 350

大宅

minnie513 發表於 15-7-10 01:53
胡醫生加得咁勁既?我上年9月開刀佢收$22000,埋單$57000左右包埋做代謝病檢測,同埋照燈買左對手套仔俾我 ...
醫院也加價了

大宅

回覆:Mrscatcatfung 的帖子

我想問新大樓啟用未?我見到好大呀!

大宅

回覆 minnie513 的帖子

未呀

珍珠宮

你係開刀的, 為何都要剃妹妹毛?
自己係屋企剪短佢,唔使比人剃得咁痛, 咁得唔得呢?

大宅

手術後、你子宫收缩痛吾痛?医生甘快手取bb出來

大宅

mln 發表於 15-7-10 17:47
你係開刀的, 為何都要剃妹妹毛?
自己係屋企剪短佢,唔使比人剃得咁痛, 咁得唔得呢? ...
姑娘剃陰唇對上的三角位. 沒有全部剃不是剪短 要剃乾淨
在家用電刨慢慢整, 叫老公幫助一下

大宅

米奇陳 發表於 15-7-10 19:13
手術後、你子宫收缩痛吾痛?医生甘快手取bb出來
好有趣 我在港安沒有人來搓我肚,什至有姑娘說我是開刀的, 不要搓. 著束複帶便okay
而且左手的點滴裡有收子宮的藥 也有止痛 所以都頂得住

手術後有點不舒服, 但我還可以講笑聊天. 手術當晚,
我和姑娘說: 傷口痛. 姑娘說: 痛是一種感覺,個個人也不同.
然後, 阿Q地同自己講, 都唔係好痛啫... 然後取仔仔的相/影片看看,
什麼辛苦也不記得, 只剩下心甜

胡醫生好好, 我沒餵人奶, 他便替我開足夠的消炎 止痛藥.不過就算餵人奶,
都要吃藥. 我隔離床有個國內媽媽, 因為怕出奶不好, 她的丈夫, 老爺奶奶,
收起她的止痛藥, 唔俾她食. 這媽也是剖腹的. 一晚痛醒4/5次,...
何苦呢?!

珍珠宮

想問如果打算餵人奶的話,仲可唔可以食止痛藥呢?定係食左止痛藥可以等一段時間先可以餵人好呢?

大宅

mln 發表於 15-7-11 13:07
想問如果打算餵人奶的話,仲可唔可以食止痛藥呢?定係食左止痛藥可以等一段時間先可以餵人好呢?

...
這個我未試過, 但聽姑娘說餵人奶可以吃止痛

男爵府

好媽媽勳章

多謝分享, 好有用!!

別墅

回覆:艾妃 的帖子

Hihi 你好呀 我叫polly ar
我都打算11月港安順產呀
我地開左個whatsapp grp唔知你冇冇興一齊傾呢?

首頁

尾頁

跳至