自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:jm們買鑽石會選 color ,cutting定淨度先?

其實si 都不能接受

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:jm們買鑽石會選 color ,cutting定淨度先?

我就Color一定要def,cutting一定要3ex~

淨度就排後d

侯爵府

回覆:grand2005 的帖子

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

F, 無人會捉住你隻手用放大鏡睇隻石有無黑屎,色靚閃好多!

一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

引用:1) G color ,vg ex ex,si2無黑屎,none2)

原帖由 grand2005 於 15-07-06 發表
1) G color ,vg ex ex,si2無黑屎,none

2) h color ex ex ex ,si2好細粒散黑屎,none
我之前想買粒石
但budget有限
向潮版請教過
如想好火(夠閃),就最好揀3 ex
其次色
最後淨度可以揀啲低淨度(SI1,SI2)
但要eye clean,寧要白花都唔要黑屎
咁就可以就返個價錢

而3個ex嘅石都唔一定超好火
有啲石個cutting比例係好火啲
有啲無咁好火但證書都比3ex(出證書果得人鬆手)
潮版有人post條link係check粒石比例
如果你要條link我再試下搵比你

男爵府

引用:1)+G+color+,vg++ex+ex,si2無黑屎,none2)+

1) G color ,vg ex ex,si2無黑屎,none

2) h color ex ex ex ,si2好細粒散黑屎,none
幾大粒先?

男爵府

Color & 3ex
so, 3

水晶宮

同埋幾卡/份先?如果大粒SI 更加要留意有瑕疵位置覺唔覺眼!

男爵府

引用:Quote:原帖由 grand2005 於 15-07-06 發表1

原帖由 elong 於 15-07-06 發表
我之前想買粒石
但budget有限
向潮版請教過
可以找到條link嗎?Thank you

伯爵府

grand2005 發表於 15-7-7 01:51
可以找到條link嗎?Thank you

呢條link
http://www.pricescope.com/tools/hca
你要攞粒石的GIA NO.
上呢個網可以Check到粒石GIA report details
http://www.gia.edu/report-check-landing

將d數字搬去上面第一條link到
佢會計分
越多excellent就越低分
即係切割比例越好

珍珠宮

h個粒一定唔揀。 另外兩粒睇實物比較

公爵府

回覆:null

colour for sure

男爵府

引用:Quote:grand2005 發表於 15-7-7 01:51 可以

原帖由 elong 於 15-07-07 發表
好有用,Thanks so much

男爵府

已經買左No.3了

大宅

回覆 grand2005 的帖子

我都會揀3,color, 3EX

大宅

grand2005 發表於 15-7-7 18:46
已經買左No.3了

男爵府

引用:1) G color ,vg ex ex,si2無黑屎,none2)

4 唔駛煩,買野當然買最靚最好,你1 g 2 h 3 f 都未係你想買果粒,不如遇岩價錢先,買粒最白最鐘意果粒啦

首頁

尾頁

跳至