家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

包十公斤米有穀牛,點樣可以整走晒呀... 屋企冇位散開包米,有冇方法由得佢响米缸內死呢?

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

d穀牛唔會死ka..仲會變到大隻d,成長左之後會好似1cm左右長啦~~我果時都試過,不過問過d長輩,佢地話呢d虫係無害,所以d米都可以食,因為一放水洸米,d穀牛就會浮哂係面,所以好容易就可以洗到出黎.....另外我之後放左好多粒蒜頭落d米到..咁d米就唔會再生d穀牛出黎ka啦~~

禁止訪問

大宅

想問放garlic 或 指天椒,咁d米會唔會有味?

子爵府

有兩種方式可以杜絕殼牛的孵化,其一,是將米存放於冰櫃中,在低溫下控制穀牛的卵不被孵化,其二,就是將米置於微波爐中烤一烤,以高溫來殺死殼牛的卵,無論如何,這種做法將會導致米變得脆且熟,所以在時間上要控制得宜,免得把米都烤焦了。

一旦穀牛已經無可避免的長出來,還是可以在米中放入辣椒、辣椒乾或蒜頭,借助散發的辣味把穀牛趕走,而這些米是不會沾上辣味的;或者,也可以把長了穀牛的米放在太陽底下曝曬,讓熱力將殼牛驅跑。至於長出了穀牛的米,在洗乾淨之後,還是同樣可以煮熟來吃的。

很多人只知在米缸內放幾瓣蒜頭,蒜頭所發出的強烈氣味,穀牛就會抵受不住而逃離米缸的了,但很多人只懂得驅除穀牛於米缸,但就不懂得徹底根治穀牛的問題,待穀牛爬到通屋都係時,於是又引發另一問題了。

今天的你,可以在米缸內放幾瓣蒜頭後,再在米缸口封上紗布(如果冇咁大塊紗布的話,剪開大號的煲湯袋代替亦可),當穀牛爬離米缸時,就會被卡死在紗布的孔上,這時你只要將整塊紗布丟掉,就可以避免穀牛的問題蔓延到通屋都係了。

驅除穀牛後的米還可以如常食用的。

大宅

你而家唔駛點理啲穀牛嘅,因為洗米嗰陣浸一浸就會浮晒上嚟,同埋穀牛係冇害嘅,唔駛驚,你用完哩包米之後去實惠買一包可以用於食物嘅防潮包放喺洗乾淨同乾透嘅米缸度就得,冇味嘅同啲米擺埋一齊都冇問題,好平嘅啫,十幾蚊就有六包,一包可以用半年~~

大宅

唔該晒咁多位.

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

自從我用蔥頭放入米缸後,都好幾年未見過穀牛喇~~

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

大宅

蔥頭 = shallot?

原文章由 anniekwok 於 08-6-30 22:41 發表
自從我用蔥頭放入米缸後,都好幾年未見過穀牛喇~~

首頁

尾頁

跳至