興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買電腦比阿仔, 要什麼牌子及格式耐用, 請指教!

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:meyonw 的帖子

機硬件耐唔耐用睇彩數。
主要知你仔 懂唔懂得用和會用乜野軟件。
先同 仔仔 商量下

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

別墅

回覆:請教中五想買電腦是否mac機耐用

砌機最耐用,知道自己用咩料,壞左都知點換,廠機就等保養過

翡翠宮

引用:砌機最耐用,知道自己用咩料,壞左都知點換

原帖由 ming1340 於 15-07-09 發表
砌機最耐用,知道自己用咩料,壞左都知點換,廠機就等保養過
同意,中五男生,係時候自己研究買散件砌電腦。

禁止訪問

大宅

唔該哂! 如買平板電腦是否方便d??

大宅

後生仔在cafe用的是否notebook?? (不好意思, 不懂電腦)

別墅

notebook , macbook , 平板,ipad 都可以係coffee shop 用,睇你鐘意window ,ios 定android

男爵府

大路一定係買 Windows 機, Notebook 可考慮 ThinkPad, 樣就麻麻但屬於商務機, 襟用!

Mac 機唔係唔好, 但要睇番你個仔要用啲咩軟件, 有無 Mac 版本...

買電子產品真係睇彩數, 有人買番嚟用幾日就壞要拎去換, 亦有人買部機番嚟可以用到 5, 6 年; 所以我會建議你考慮兼容性, 售後服務及性價比...

大宅

謝謝! 我會出去看看先!

男爵府

回覆 meyonw 的帖子

一般學生都是用電腦來做功課及上網便資料搜集,用甚麼 OS (作業系統)分別不太。
讀 art 的學生會用 Mac. 讀電腦的學生會考慮用 Linux. Mac 機絕對耐用穩定,一分錢一分貨。
樓上說得對,要視乎有沒有特定的軟件要裝,這是考慮之一。

我個人喜歡用 Mac ,OS 安全穩定,極少有 virus,每部閒閒地用七至十年。用左 Mac 十三年以來,只是整過一次 iBook 和一次 Mac mini。在 Mac OS 可裝 Office for Mac,用 MS Word / Excel / PowerPoint / Outlook 無難度。Firefox / Chrom / Skype / 編輯 PDF / WebEx,非常方便。價錢會比其他牌子貴少少,但物有所值。
我媽媽和奶奶都已從 Windows 轉會到 Mac mini. monitor 要另外買。
唯一不足係讀唔到 Android smartphone ,要用 Dropbox 過相。
你可去 Apple Shop 試機,感受一下。

為了看期指,則要用 Windows 機,近年出的 Fujisu laptop 質素大不如前,買了兩年,越來越慢。

公司是用 Dell laptop (Windows Enterprise),用左咁多年,Dell 都唔錯。

世俗艱難,相互體諒就好

複式洋房

Mac機唔係人人都有必要用到 Mac 用既軟件多數都係工作用既,學生哥就冇必要用到。

大宅

回覆:請教中五想買電腦是否mac機耐用

vote for thinkpad

珍珠宮

2024年龍年勳章

最好唔好買,除非佢讀電腦。

打機影響成績。

複式洋房

試下無防

禁止訪問

首頁