自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

呀女上網買野,我冇中銀,唯有開支票叫工人去入啦,五十蚊, teller 問我工人,我工人唔明,打電話比我, teller 問我是否零用錢?我話係,費事解釋,其實點解咁問嘅?我又冇問 teller 點解!

子爵府

回覆:sarali 的帖子

點解唔直接入收款人戶口?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:請教。。。今日入支票比一個小朋友,teller 問咩用途?

唔夠十八歲唔可以收支票wor。前排亦有jm分享開網店用個人戶口,太多交易俾銀行close左戶口呢

子爵府

回覆:請教。。。今日入支票比一個小朋友,teller 問咩用途?

好多時
我拎張支票去銀行拎錢
銀行都會問句拎黎做咩

我相信係個個客都係咁問

男爵府

想當年我第一份工出支票,銀行都因為我唔夠18歲,搞左1輪先入到,勁煩

侯爵府

回覆:sarali 的帖子

10幾年前我都試過,買嘢入錢俾人,銀行職員問我知唔知對方叫咩名,我唔知,銀行職員唔肯入,我估係怕洩漏戶口持有人個名掛。

珍珠宮

環保接龍勳章

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

其實香港銀行係咪想跟大陸銀行做法呢,大陸銀行入錢比對方,不論銀碼幾大,都要寫明係for 乜。

珍珠宮

引用:點解唔直接入收款人戶口?

原帖由 真的假不了 於 15-07-21 發表
點解唔直接入收款人戶口?
本來想叫工人入支票機,點知冇,所以在櫃台入!
我冇中銀戶口!

珍珠宮

引用:唔夠十八歲唔可以收支票wor。前排亦有jm分

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-21 發表
唔夠十八歲唔可以收支票wor。前排亦有jm分享開網店用個人戶口,太多交易俾銀行close左戶口呢

...
明白!

珍珠宮

引用:唔夠十八歲唔可以收支票wor。前排亦有jm分

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-21 發表

...
不過我好似聽到。。。。資金管制。不過好細聲,聽唔清楚!

男爵府

引用:呀女上網買野,我冇中銀,唯有開支票叫工人

原帖由 sarali 於 15-07-21 發表
呀女上網買野,我冇中銀,唯有開支票叫工人去入啦,五十蚊, teller 問我工人,我工人唔明,打電話比我, t ...
50蚊支票都問,而家啲銀行想點?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我老公做retail bank, 而家compliance捉得好緊, 雷曼事件之後, 簡直係步步為營 (賠到嘔飯!), 前線員工分分鐘因為講錯一句話就收warning, 好難做!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

可能未夠18歲不可收支票,問左原因後酌情處理,有得揀個teller都不想問咁多!

大宅

18歳或以上才可以入支票落户囗,除非有特別原因收票,例如獎學金…!如果家長比囝囡零用,可以一次半次幫你入,因為要比主任批準先得,所以你會見有一個高級d嘅職員拍卡的,如果經常就唔再入的!
所以用支票機入票落兒童戶,一定退票!
櫃枱特別處理第2日可以過數

_kapo    發表於 15-7-22 21:16
elmomonkey    發表於 15-7-22 18:47
wcpcelia    發表於 15-7-22 14:33

禁止訪問

珍珠宮

引用:18歳或以上才可以入支票落户囗,除非有特別

原帖由 Fan25038 於 15-07-22 發表
18歳或以上才可以入支票落户囗,除非有特別原因收票,例如獎學金…!如果家長比囝囡零用,可以一次半次幫你 ...
昨晚回家看到工人放在枱面有兩張拒絶入票的支票機收據,原來如此,謝謝!

子爵府

好似嚴打洗黑錢...放心啦..唔係你..我都試過好多次呢排

珍珠宮

引用:好似嚴打洗黑錢...放心啦..唔係你..我都試

原帖由 spen@sa 於 15-07-22 發表
好似嚴打洗黑錢...放心啦..唔係你..我都試過好多次呢排

珍珠宮

引用:50

原帖由 sumaggie101 於 15-07-22 發表
50? why not deposit cash?

首頁

尾頁

跳至