嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經訓練了近2個月,仍沒有改善。唯一改變的只有從我的床搬到他們的床。孖女每晚9時上床,倍睡最少一小時,之后約有2-3小時比我看看電視。每晚至少起來3-5-7次,有時整晚睡在他們房,到頭來比以前同睡時更辛苦。

到底要(矣)到幾時啊!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好咁啦~
佢地大D就會好D架啦~
畀心機呀!!!唔好放棄呀!!!
十萬個支持你!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 mingger 於 08-6-30 15:02 發表
已經訓練了近2個月,仍沒有改善。唯一改變的只有從我的床搬到他們的床。孖女每晚9時上床,倍睡最少一小時,之后約有2-3小時比我看看電視。每晚至少起來3-5-7次,有時整晚睡在他們房,到頭來比以前同睡時更辛苦。

到底要(矣)到幾 ...

湊孖已經好辛苦, 湊唔肯訓嘅孖b就更加辛苦,
我好明白, 因為我對b都係咁,
不過平時見佢地好"霖"咁對住我笑,就咩辛苦都唔記得
我地一齊加油啦!!!支持你!!!

別墅

回覆 #1 mingger 的文章

加油!努力!
妳對囡囡好得意呀!

大宅

我都為了睡覺而煩惱

我家只有兩房,囝囝同工人一間房,囡囡同我兩公婆同睡,有時囡囡在我媽家睡,那我就和囝囝睡,我擔心這樣做會吾公平,又或者覺得我偏心,有時真係唔捨得個囝同工人瞓,但沒可能四人同床,第2日就會周身骨痛,我想他們大D,個仔和女輪住同工人瞓,不過我個女唔太跟工人,我都擔心再這樣下去會冇覺好瞓,因為返工都好辛苦,壓力大......
湊孖胎真係唔容易,不過看見佢哋又好得意......
希望快些有覺好瞓吧!

別墅

已經train咗成半年,一啲都無改變...連續2晚都係訓係佢地房,自己張床得老公自已訓....

以為佢地2歺多可以同佢講道理...只要佢地兩个一齊大咸10分鐘,我就一定放棄 ...what else I can do? 自欺欺人,或者佢地到3歺會好啲啦...

417bbs...你2个BB幾大呀..我2隻女由細到20个月大係分房訓,同你一樣一个同工人一个同我地訓...之後我比佢地同房自已訓...到e家都未成功...

大宅

原文章由 mingger 於 08-9-29 10:56 發表
已經train咗成半年,一啲都無改變...連續2晚都係訓係佢地房,自己張床得老公自已訓....

以為佢地2歺多可以同佢講道理...只要佢地兩个一齊大咸10分鐘,我就一定放棄 ...what else I can do? 自欺欺人, ...

我對孖現在一歲半,因為囡囡有時瞓瞓下會大喊,一定要我抱,所以讓囝囝同工人瞓,我都打算待他們可以講道理後,便要他們同房瞓,看妳的經驗,我都不太樂觀,我想每人輪流同我瞓,因為3個一起瞓都不算太辛苦,我想這樣可以公平些,但暫時囡囡不肯跟工人

複式洋房

各位:
我的經驗係轉來轉去絶不好玩.
我對孖仔, 2.4歲,一個跟工人瞓,一個跟婆婆瞓
我就做替工, 轉住跟佢地瞓等工人和婆婆休息一兩晚
但到他們近2歲時,就唔肯跟我瞓, 因習慣左
我好辛苦先搶番一個跟我瞓(無老公份),
但另一個跟婆婆的, 現在就完全唔要我
直情叫我走, 離開佢間房, 好hurt
請已經安排好睡眠習慣的家長
不要成日轉來轉去, 因為這不是好辦法
而且這樣會影響他們情緒
因此事前要想清楚才做
然後努力為他們建立習慣, 讓他們適應會更好

洋房

原來大家都遇到這問題。

唉,我都轉個好多個款式,最近本來定左我跟囝囝,奶奶同囡囡。但係我奶奶最近病倒了,加上我要返工,日問都係要辛苦奶奶,眼見她咁辛苦又實在不忍心。於是決定要工人跟囝囝,我就同囡囡,點知!!!! 囡囡試過半黑夜眼尾見到係我,唔係奶奶,就嚎啕大哭,雞咁腳去搵奶奶。

其實我地已特登為兩個小朋友買了2張新床,好天真以為引導佢地可以訓自己將床。...

複式洋房

媽媽咪咪,

睇書講, 2-3歲的分離焦慮症好強烈
如果同媽媽瞓分, 就覺得媽媽係佢的
如同工人瞓開, 到瞓覺時間自動去找工人
其他人唔會要士
孖就因為互相妒忌, 病情更嚴重
我都打算等佢地過左歲才開始訓練他們

別墅

原來有分離焦慮症呢樣嘢, 上星期四我帶咗2个女同公公婆婆飲茶,然後佢地去咗婆婆屋企玩,而我就去咗同區住嘅朋友屋企,朋友坐緊月,加上屋企有2隻好熱情嘅小狗,所以唔帶佢地. 到我食完晚飯返去, 佢地有啲唔開心, 到第2日早上,佢地就咸住話唔比我出街...

即係過咗3歺會好啲??? 大家唯有再比心机等下啦...

大宅

原文章由 mingger 於 08-10-7 11:21 發表
原來有分離焦慮症呢樣嘢, 上星期四我帶咗2个女同公公婆婆飲茶,然後佢地去咗婆婆屋企玩,而我就去咗同區住嘅朋友屋企,朋友坐緊月,加上屋企有2隻好熱情嘅小狗,所以唔帶佢地. 到我食完晚飯返去, 佢地有啲唔開心, 到第2日 ...

我又分享下我既experience...

哥哥細個時就是其中一個好典型既example... 到左e+4歲都係時okay時唔okay...(我地估佢唔知係唔係2歲讀n班時學校出現過問題令到佢有陰影mouth: )

妹妹地都有d似佢...but可能佢地係孖公仔, 好少會分開佢地兩個...所以感覺上佢地好似有膽識dd...(同埋佢地mud都學哥哥, 跟住哥哥禁做...哥哥變成佢地既小老師!!!)...e+佢地番左weekday PG 成個月, 公公話佢地已可以independent跟住老師...唔洗下下都要望住你地係唔係身邊...

不過有哥哥讀n1時不愉快既experience, 所以我地會好小心留意佢地黎緊讀n1既情況...唔想再有哥哥時既不愉快事件發生...影響佢地幼稚園生活!!!

複式洋房

其實無話過左3歲就一定ok, 係要佢地已經儲夠足夠的安全感和自信, 有信心去面對日常生活的事情, 即係就算無父母在身邊, 佢都takecare 到學校的事, 就會好轉。我的經驗係, 孖B需要的時間較耐, 因自小乜野都要同人分(或者爭)安全感會較差, 妒忌心較強 (有朋友的一對已成年的孖仔,佢地話妒忌心一直跟住佢地長大, 現在仍然覺得自己比普通人更容易妒忌, 所以大家要小心) 又喜歡有樣學樣, 係好難攪。

返學問題, 剛開學一個月, 孖仔係全班最難適應果2個, 老師都話以前佢地學校的孖胎學生都係比普通學生需要多D時間, 我個case 都好嚴重, 老師估計可能需要3個月去適應, 最近因其中一個仔病咗, 另一個照上學, 返而2個都ok, 學校嗰個都無喊, 而在家嗰又好enjoy獨享婆婆一個人, 但放學返來瞓醒覺又一切回復正常, 我而家都想緊方法, 睇下有無可能間中分開佢地, 今次帶一個去街, 下次帶另一個咁。大家可唔可以分享下你地處理孖胎的妒忌問題的經驗呢?

別墅

近來孖女瞓覺有啲好轉,同大家傾吓..

2个星期前開始,2个女每次行過幼兒院都同我講話想返学,咁我就同佢地講返学前一定要学好自己食飯同瞓覺..突然覺得佢地又進步咗,而家大多都係自己食飯...仲會自己move table & chairs 唔駛我或工人姐姐幫手..

上星期又的起心肝又train佢地瞓覺,頭1晚哭咗成个鐘,但我太度強硬..最終我答應坐係床边,而佢地自己瞓着...晚上仍有3幾次哭,我過房拍下佢地,同佢地講mami is here, not going away..跟住自己返房瞓..

到昨晚..2个女9点上床,我都仲係坐床边,細女唔理三七21,轉身唔駛5分鐘瞓着,大女左轉右轉等左30分鐘有多..不過成晚無哭到今早5:30 2个大叫mami,我就走去抱咗2个到我地張床,4个齊齊瞓到今早8点...

我諗成功咗一半啦...好開心...下一步要佢地自已上床瞓而唔駛我倍就算成功...努力呀各位twins mami..

複式洋房

我對孖仔而家3歲左右, 兩個同工人一間房, 臨瞓要陪半個至一個鐘不等, 仲要一晚醒幾次, 仲要指定要搵我陪, 咁我就成晚走來走去, 陪完大, 細又喊, 陪完細大又喊, 又或者兩個一齊喊, 攪到我半死, 最慘第日要番工, 唯有死頂, 唔知佢地幾時先會自已瞓.

另外佢地兩個每朝都唔願意起身返學, 左扭右扭, 最終話要打佢地先肯收聲. 但係佢地又鐘意返學, 都知點解???

複式洋房

如果比佢地分房自己訓,會唔會好D?我對孖女宜家10個月大,同工人訓,聽你地講完都有D擔心.

別墅

我2个女之前同你講既情况一樣,上星期train 咗之後已有大大改變..

我8:30陪佢地上床,講故事sing a song咁,9点關燈,我會坐床邊陪佢地..大約半个鍾..晚上2点醒咗要我陪瞓,我話no..之後2个喊咗1个鐘自己瞓返...

而家每晚仲會醒1次(昨晚細女無醒過,瞓到今朝),我會比佢飲水,馬上又瞓返,今朝佢地7点走上我地床,大家cuddle咗半个鐘先起身..我諗佢地已經了解到就算晚上喊醒都係無用,所以唔醒好過..haha

原文章由 conconau 於 08-11-6 05:31 PM 發表
我對孖仔而家3歲左右, 兩個同工人一間房, 臨瞓要陪半個至一個鐘不等, 仲要一晚醒幾次, 仲要指定要搵我陪, 咁我就成晚走來走去, 陪完大, 細又喊, 陪完細大又喊, 又或者兩個一齊喊,攪到我半死, 最慘第日要番工, 唯有 ...

大宅

自從請左姐姐之後,我對女就一直跟姐姐訓啦﹗除左姐姐放假我就同會去佢地房同佢地訓囉﹗
孖寶Club HK Int'l  (歡迎所有twin參加)
請到留下言啦︰http://hk.myblog.yahoo.com/twinclubhkint
e-mail: [email protected]

複式洋房

你就好啦, 我老公一見對仔喊, 即刻叫醒我去睇佢哋, 話驚佢哋喊得耐有肚風, 咁我咪唯有過去佢地個房再同佢地一齊瞓囉, 其實最要教唔係對仔, 係我老公, 緊張到死.

原文章由 mingger 於 08-11-7 16:32 發表
我2个女之前同你講既情况一樣,上星期train 咗之後已有大大改變..

我8:30陪佢地上床,講故事sing a song咁,9点關燈,我會坐床邊陪佢地..大約半个鍾..晚上2点醒咗要我陪瞓,我話no..之後2个喊咗1个鐘自己瞓返...

而家每 ...

別墅

係架...如果老公唔支持真係幾難...不過你仔仔都3歲啦..要比佢地自立啦

我train孖女个幾日,老公無里..因為佢見到我每晚都無得瞓,而我又好堅持再試..所以至會成功..試下叫佢齊齊起身3,5次,佢實會支持你..

原文章由 conconau 於 08-11-11 12:29 PM 發表
你就好啦, 我老公一見對仔喊, 即刻叫醒我去睇佢哋, 話驚佢哋喊得耐有肚風, 咁我咪唯有過去佢地個房再同佢地一齊瞓囉, 其實最要教唔係對仔, 係我老公, 緊張到死.

...

首頁

尾頁

跳至