論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

想請教咁多位,

工人有左BB, 怎麼辦?
佢個 contract 會在 2009年1月9日到期, 咁在這段其間我要留意d咩呀o

[ 本文章最後由 pearjadema 於 08-7-4 09:42 編輯 ]

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有冇幾多個月呀 佢正式通知左你 or 你自己發覺架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆 #2 pearjadema 的文章

如果agent係幫你的,就叫agent同佢傾,補一個月比佢走la!!

複式洋房

我諗你要叫agent同個工人講叫佢自己申請離職,你補一個月比佢,因為你唔可以打佢架...

複式洋房

唔係打...
係:佢有o左你唔可以炒佢架

大宅

突然諗起一個問題, 咁如果到09年1月合約到期, 你唔再同佢續, 咁佢係咪要走呢, 如果唔請得咁簽合約黎做咩呢? 問下勞工處好d喎!

大宅

合約到期 當然可以 88 la 你又唔係炒佢
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

男爵府

都係叫agent勸工人自動離職,因為佢留低,佢可以拒絕做粗重工夫,咁咪變咗你要服侍番佢?

民房

點解會在合約中途有左架?

別墅

原文章由 esmehouse 於 08-7-4 09:45 發表
有冇幾多個月呀 佢正式通知左你 or 你自己發覺架

佢尋晚比左醫生証明我, 佢有左7個星期 agent 話點都要比前四後六佢, 如果想佢走仲要睇下佢想點賠

別墅

原文章由 靚媽唔易做 於 08-7-4 15:00 發表
突然諗起一個問題, 咁如果到09年1月合約到期, 你唔再同佢續, 咁佢係咪要走呢, 如果唔請得咁簽合約黎做咩呢? 問下勞工處好d喎!

打左去勞工處, 佢地答覆係到期係可以唔續約, 但工人可以去平機會知告我歧示, 你地話呢個咩世界講到尾都話係僱主錯 mouth: mouth:

別墅

原文章由 typw 於 08-7-5 11:14 發表
點解會在合約中途有左架?

佢老公在4個月前用旅遊簽證來HK, 之後在HK搵到工做冇走到, 當時同佢傾好唔可以大肚佢話OK, 佢仲話做埋這個contract唔做, 佢講過唔算數

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

工人講野梗係信唔過啦 ~~
你知佢老公係香港,
最好就幫佢打定避孕針~~

你同工人關係好唔好 ?
若好, 事到如今,
不如同佢講掂數補2,3個月叫佢返去安胎算啦 ~~
不過, 佢老公係香港,
我諗你個 case就難D啦

原文章由 pearjadema 於 08-7-5 12:08 發表

佢老公在4個月前用旅遊簽證來HK, 之後在HK搵到工做冇走到, 當時同佢傾好唔可以大肚佢話OK, 佢仲話做埋這個contract唔做, 佢講過唔算數

侯爵府

好媽媽勳章

The worst case is that: let her work until the end of her contract, i.e. she is 33.5 week (on 9 January). Remember give her all the annual leave before Dec this year. You must keep that letter.
By the law, you only need to give her 前四後六 when she is 34 weeks. However, at that moment, she is already end of contract. Your agent stand on her side ..... don't believe your agent anymore. 如果想佢走you don't need to 賠佢

原文章由 pearjadema 於 08-7-5 12:08 發表

佢尋晚比左醫生証明我, 佢有左7個星期 agent 話點都要比前四後六佢, 如果想佢走仲要睇下佢想點賠 .............

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我想問, 如果個工人唔肯打避孕針,
係咪唔可以迫佢ga?

男爵府

你個工人到完約果日都只係 33週另 6日, 計埋 14日大假, 12月25日聖誕假, 1 月1 日新年假及休息日, 佢應該今年 12月22日 last day, 點講都唔使比前4後6 喎! 真係睇唔過眼個 agent 咁欺負你.

原文章由 pearjadema 於 08-7-5 11:56 發表

佢尋晚比左醫生証明我, 佢有左7個星期 agent 話點都要比前四後六佢, 如果想佢走仲要睇下佢想點賠

男爵府

原文章由 pearjadema 於 08-7-5 11:56 發表

到佢 entitle 前四後六時份約都完左喇, 僱傭關係都無左, 仲想羅福利? 個 agent 係咪有得分?

別墅

嘩,甘咪即係反客為主,真係人都顛

公爵府

好媽媽勳章

agent真係老點
佢生得都完約, 去唔去平機會告係後話, 因為都完約, 你冇責任因為佢大肚而要同佢續約.
佢自願走, 就比一個月通知你, 唔願走, 就等到佢完約.
除非佢咁唔好彩未完約就生得....咁你就硬食.

大宅

你應該打去問下

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1613441&extra=page%3D1
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

首頁

尾頁

跳至