婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問你哋d 9962 會偏心某新抱嗎?

我唔介意9962偏心佢自己d仔女, 因為我唔係佢個女, 呢d人之常請,好似亞bow tie曾咁, 始終 '親疏有別'.

但我好介意9962偏心細新抱, 大家都做咁多野 (其實我係大嫂, 做得仲多, 我又有送礼, 电話問候+陪9962), 論家底學歷事業性格我好過佢, 9962 出大面係d親戚面前就揾我show off, 平日相處就冷落我, 超偏心細新抱 .

9962只會替細新抱慶祝生日, 新年細新抱有利是, 平時有礼物, 而我乜都冇, 食飯時9962會夾餸比她+自己仔女, 而我 ... 只係細新抱食完唔食果d餸尾9962先夾比我. 細新抱唔洗做家務, 9962話唔想做傷佢, 咁我呢, 9962寧願叫自己個 bun bun 係屋企睇TV, 佢地都要一家大細來我家指定要我煮飯, 當我工人咁洗 (由細新抱做girlfriend時已經係咁). 9962最鍾意在我面前讚細新抱來激我 (佢地連她買牙簽都讚全晚, 我用自己$$買燕窩月餅比佢地食, 9962一句多謝都冇仲話'我唔知咩打咩,食完就算' or 丟下垃圾桶), 而細新抱又會乘機'lum' 9962踏住我上.

忍左5年啦, 一直到而家都冇同佢地嘈, 我唔係冇'lum'9962, 我只係冇細新抱咁叻姐, 佢未入門拍緊拖已叫我99做'媽咪' :;pppp: .

[ 本文章最後由 zxzx 於 08-7-5 23:59 編輯 ]

珊瑚宮

畀面勳章

其實自己爸爸媽媽都會對仔女偏心啦.. 所以你6299都唔係異數..開將都有話人夾人緣嗎 !
與其你已經做盡你可以做的事情, 得返來嘅對待都係咁嘅話,不如乜都唔做 lor !
仲有你唔需要介意你6299點對你呀! 最緊要你老公點對你 jie !

子爵府

好媽媽勳章

其實人夾人緣...可能你唔多同你老爺奶奶傾偈...而細新抱就比較同你老爺奶奶佢地多話題...好多野無得計較...最重要你做好自己既本份...

[url=http://lilypie.com][img]

伯爵府

原文章由 onon1022 於 08-7-5 21:07 發表
其實人夾人緣...可能你唔多同你老爺奶奶傾偈...而細新抱就比較同你老爺奶奶佢地多話題...好多野無得計較...最重要你做好自己既本份...

我識左9962十六年, 細新抱識左9962就六年.

伯爵府

再補充, 9962對我差係自細新抱來左.

乜唔可以對兩個都好,公平d咩, 大家都係嫁比佢d仔.

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我6299暫時得我一個新抱,因為叔仔仲未結婚(拖都未拍)!
就算佢第時結左婚6299多左個新抱,對我都冇咩影響,佢地要錫細嗰個咪由佢地錫飽佢囉!
我覺得咁仲好,反正我不嬲都唔當佢地係6299~
我有老公錫我對我好咪得囉~我唔希罕佢地對我好喎!所以我唔會介意佢偏心or淨係錫晒細新抱!

[ 本文章最後由 晞玥 於 08-7-5 23:58 編輯 ]

子爵府

Is it because your mother-in-law like the younger son more? I know my mother-in-law doesn't like big 新抱 as much as it looks but my mother-in-law is always on her side for matters related to big son's family and children.

伯爵府

我覺得你做咗咁多嘢,佢地都唔領情,系我就唔會特別做D乜嘢去"tum"佢地嘞,只系做番自己應份做嘅咁就算,其他嘢平常心喇.好似中秋節就買平常月餅唔駛買乜燕窩月餅比佢地食,因為佢地唔識欣賞D月餅同你.食飯嘅嘢鍾意就去食唔鐘意咪唔好去囉,橫掂食咗都系在背隻骨落.至於如果佢地一大班人黎你屋企要你煮埋比佢食就應該同老公商量下,睇下点安排出去食或点.你老公見你一個人做咁多嘢唔肉"尺"嘅咩?等老公同佢亞媽講.做人唔好太淋善就比人蝦架喇!

大宅

我隻99偏心個未來女婿,次次食親飯都要就佢時間,把鬼火,而家個仔第2日要返學ga話,我索性唔去

大宅

我奶奶絕對唔會偏心,因為佢對所有新抱都唔好.....

原文章由 JFL 於 08-7-6 05:43 發表
我覺得你做咗咁多嘢,佢地都唔領情,系我就唔會特別做D乜嘢去"tum"佢地嘞,只系做番自己應份做嘅咁就算,其他嘢平常心喇.好似中秋節就買平常月餅唔駛買乜燕窩月餅比佢地食,因為佢地唔識欣賞D月餅同你.食飯嘅嘢鍾意就去食唔 ...

講得無錯,樓主你用平常心去看待就好。

我之前同你依家受到嘅待遇差不多,買乜做乜都俾奶奶嫌,送冬菇嫌細隻、送手袋嫌老土、送月餅卡嫌要去攞、送燕窩絲嫌唔係燕盞、送藥材話大陸嘢會食死佢、送衫嫌顏色唔襯......10幾年來,過年做冬生日中秋端午聖誕母親節,所有我送嘅禮物都唔啱佢口味(不過,奶奶呢頭話禮物唔啱唔好,下次用晒食晒又指定要買同樣嘅貨色),總之就係永遠有彈無讚。

依家我學精,就係乜都唔買唔送,奶奶有乜要求,等佢同老公要。

一般情況,老公係轉頭就唔記得佢要乜,咁又等一排,我鍾意個陣咪提下老公要買乜俾阿媽,等老公覺得我係好新抱之餘,我又唔駛聽奶奶D頂心說話。

複式洋房

你系大嫂?甘不如叫我奶奶做你奶奶啦,我老公大老同距条女都未结婚,偏心到出晒面啊。

男爵府

原文章由 hinhofion 於 08-7-6 07:28 發表
我隻99偏心個未來女婿,次次食親飯都要就佢時間,把鬼火,而家個仔第2日要返學ga話,我索性唔去

6299偏心個女婿係正常的, 因為佢地會覺得自己如果對個女婿好啲, 希望佢會對自己個囡好啲. 但新抱就唔同喇, 佢地覺得新抱係一種會搶左佢地個仔嘅動物嘛.

珍珠宮

我99有4個新抱~

大新抱 - 離左婚, 99增到佢C

二新抱 - 同C6的兄弟姊妹唔啱, 好少見到佢~

三新抱 - 我~ 99 對我好好~ 至少佢唔會洽我~ 仲成日同我講話我返工咁辛苦, 又要照顧細路, 辛苦晒我喎~

四新抱 - 剛結婚, 國內人, 未申請到來HK, 未知會係點~ 不過99唔想同佢住~

子爵府

原文章由 A.C.C. 於 08-7-6 11:21 發表
我奶奶絕對唔會偏心,因為佢對所有新抱都唔好.....

子爵府

原文章由 Siuchoi 於 08-7-6 15:01 發表
我99有4個新抱~

大新抱 - 離左婚, 99增到佢C

二新抱 - 同C6的兄弟姊妹唔啱, 好少見到佢~

三新抱 - 我~ 99 對我好好~ 至少佢唔會洽我~ 仲成日同我講話我返工咁辛苦, 又要照顧細路, 辛苦晒我喎~

四新抱 - 剛結婚, 國內人, 未申請到來HK, 未知會係點~ 不過99唔想同佢住~

Looks like you're the winner.

珊瑚宮

畀面勳章

原文章由 zxzx 於 08-7-5 22:44 發表
再補充, 9962對我差係自細新抱來左.

乜唔可以對兩個都好,公平d咩, 大家都係嫁比佢d仔.

點解你咁執著你6299要對你好呢? 又或者要公平對待你同細新抱nei ?
定係你唔忿氣你所付出得唔到你所想的回報呀 ?
你要知道唔係每件事情或每樣野都可以有同等的回報mouth:
你咪試下唔好理你6299 lor ... 反正佢地都當你透明 lor , 仲樂得清靜 tim !

禁止訪問

子爵府

正所謂拉仔拉心干吖馬,佢係佢老婆更係偏心埋佢架啦.
我都係大新抱,我做乜都係唔好,細新抱就算閙佢,係d呀e面前數佢,99都係鍾意佢.就連99個家姐都話佢偏心,鄧我唔底,我話唔緊要我而家唔會褸架喇,重之99唔好要求我會對佢好好囉,我只係做番新抱要做既野.

大宅

原文章由 zxzx 於 08-7-5 19:38 發表
請問你哋d 9962 會偏心某新抱嗎?

我唔介意9962偏心佢自己d仔女, 因為我唔係佢個女, 呢d人之常請,好似亞bow tie曾咁, 始終 '親疏有別'.

但我好介意9962偏心細新抱, 大家都做咁多野 (其實我係大嫂, 做得仲多, 我又 ...

哩個世界好多人都係咁,唔理你做咗幾多嘢,唔理你係唔係出自真心,總之你好口就係最好,因為甜言蜜語最快見功,有啲人[特別係老爺奶奶]又最唔受得人氹,講幾句好聽嘅說話就飛咗上天,老豆姓乜都唔記得,更何況你只係佢新抱,又唔係佢自己仔女,佢哋恨不得你哋兩個鬥講多啲恭維骨庳嘅說話,互相喺度爭寵,咁佢哋就仲飄飄然~~

我唔知我介唔介意,但係如果佢係一個衰奶奶嘅話,我就寧願佢當我透明,我當佢白揰,總之大家互不相干就最好!

我覺得你6299份人其實都麻麻哋,當你係工人咁駛都不但止,仲要係大細超得咁緊要,所以你都要學會慢慢抽離,咁就唔會咁唔開心!

男爵府

我同老公拍是拖時,99已經敵視我,覺得我好似搶走佢個細仔(佢係連個仔既底環都會熨到令一令既好媽媽)
婚前婚後,我買既生日禮物,藥材美食都被"白眼",仲要被99彈3彈4,實有一二句你聽架, 我心想d 野我專登搵我亞媽陪我去買,已經係見得到人既禮品!
耐左知99個人係對人唔對事,我就唔再買野去,叫老公俾 算,老公話無 時,我都唔會幫手啦!
直到我生左個孫女,加埋佢個大身抱同佢地"相見好同住難"一役之後,99先對我好,好到成日係我面前數大哥同大身抱既野,話知我地辛苦,不過我唔會太理佢,聽下就算.
而家我都無所謂啦,亦唔會多做d乜要去叫佢歡人,反而62一路都好錫我,我對62就好多.總之我會提自己日段做人99唔好咁做

首頁

尾頁

跳至