夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

我弟人工唔係多, 我唔想佢自己向外面租屋洗費大, 提議不如叫弟搬來同我地住同起碼有住家飯湯水飲, 反正都有多間房, 佢搬來當然唔係白吃白住啦, 都會負責部份家庭開支.

不過我老公唔多願意, 話唔方便, 我係女人佢係男人喎, 又話我平時向屋企著衫咁隨便(我在家湊囡囡多數背心短波褲唔帶"巴巴")我話佢朝9晚6(8點出門7點半返家), 返到屋企都差唔多8點啦, 夜晚我咪著得至正d囉, 但係老公都係唔多想我弟搬黎(總之係唔贊成都唔反對)
佢話最多我弟唔夠錢用時, 咪每個月比2千蚊生活費俾弟喎

e+我都唔知點好? 原本叫我弟準備今個月退租月尾搬的....唉~~

伯爵府

醒目開學勳章

比著你係我, 你會點做

公爵府

我都唔想佢搬黎, 咁大個人, 知自己應唔應付到租金啦, 應該識為自己打算. 而且, 你老公可能怕易請難送. 換轉俾著係我老公話叫埋佢細佬黎住, 我都會即刻say no, 親人都係咁話.

住家飯住家湯? 返屋企食唔得既咩? 再唔係, 叫佢自己學下煮囉. 我男同事搬左出來住, 都自己買餸煮飯啦, 放假咪返屋企飲下湯囉.

如果你細佬得10-18歲, 我就會讚成佢同你住既, 因為未有晒自我照顧能力, 思想未成熟晒嘛.

你未同你老公商量好, 咁你叫左佢搬來未? 咁你打算點收科?
你老公都講到好明唔讚成啦, 咩唔反對唧(你夾硬要都無你符)

[ 本文章最後由 alik 於 08-7-6 02:18 編輯 ]

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 alik 於 08-7-6 02:12 AM 發表
我都唔想佢搬黎, 咁大個人, 知自己應唔應付到租金啦, 應該識為自己打算. 而且, 你老公可能怕易請難送. 換轉俾著係我老公話叫埋佢細佬黎住, 我都會即刻say no, 親人都係咁話.

住家飯住家湯? 返屋企食唔得既咩? 再唔 ...

我初時真係冇考慮得咁全面, 我又未完全叫我弟搬過黎, 淨係同弟提議, 佢既反應話無所謂喎
我弟24yr都算係乖仔一名啦, 就係衰唔係咁six照顧自己起居飲食, 叫佢煮飯煮送...都唔知six唔six煮, 不過起碼肯執自己屋企野
我真係要再考慮下弟搬左黎有咩影響&大唔大影響

[ 本文章最後由 lingirl 於 08-7-6 03:43 編輯 ]

子爵府

I can understand why your husband thinks 唔方便. It's your brother, not his brother, of course he will feel uncomfortable having an "outsider" in the house.

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Total agree....
1-2 months after he 退租 and not yet to find a new flat is ok......but longer than that is too bad, also易請難送 is true

原文章由 alik 於 08-7-6 02:12 發表

住家飯住家湯? 返屋企食唔得既咩? 再唔 ...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

都好正常je...自己既小家庭多左個人....
比我都唔鍾意..

伯爵府

系喇,如果你老公叫佢亞妹黎住,你會唔會唔高興,覺得唔方便,你地夠大家都系女人喇?!你個細佬都24/5啦,唔識照顧自己起居飲食,都要學吓喇, 唔識煮嘢食,重簡單,在香港地周圍都有得食,唔方餓親佢喇.你細佬有冇女朋友,如果有女朋友又會出下夜街或帶女朋友返屋企,如果佢同你住,你話唔話佢好?不如你叫佢搬近D你,等你得閒煲D湯水煑D餸比佢,咁大家都有自己的空間.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

凡事都同老公商量下先, 唔好叫佢黎住, 寧願叫佢上來飲湯, +cash 津貼佢lor!!!

公爵府

我都唔係好明, 如果收入唔係太多, 做乜要搬出來住? 而搬左出黎住, 好簡單咁煮個麵俾自己食都識呱. 佢都咁大個囉, 唔使下下都要你操心啦, 如果佢唔識既, 就更加要俾佢獨立, 25歲, 唔係15歲呀.

唔好再諗/分析對老公/家庭有乜影響喇, 唔係你第時會因為咁, 而同老公嗌大交, 你細佬做左夾心人, 三方面都唔好受, 所以快d坦白同佢講, 你老公話唔係咁方便囉, 同埋學上面既人講, 叫佢考慮搬近d, 有湯水滋潤下.

[ 本文章最後由 alik 於 08-7-6 10:44 編輯 ]

複式洋房

甘你地好好倾下,你讲下点解想你弟来住咯,因为你其实都可以念下如果系距弟甘样,你会唔会都唔高兴呢?

男爵府

雖然明白家姐愛細佬ge心,但倒轉男家有人要來住,都係唔方便,相見好同住難,大家都係成年人,有番d自己空間好d。

如果細佬上你度食飯都方便ge,就包佢食lor,咁或者會好過一齊住,又見到面,可以傾吓偈,佢又有個人空間,唔駛寄人籬下咁。

翡翠宮

叫佢多D去你度食飯就得啦.

駛乜一齊住?

.....佢話最多我弟唔夠錢用時, 咪每個月比2千蚊生活費俾弟喎.............
快D贊成並毎月收多2K先啦~

禁止訪問

大宅

真係要睇你老公自己點諗啦~佢可能鍾意一家三口咁生活~
我就一向都係同細佬..老公同BB一齊住~可能我地相處好似朋友咁啦~~我同我老公都唔多覺得細佬係到唔方便~有時佢仲幫下手睇住我個仔~

如果你老公太反對就唔好再為呢個問題煩啦~再傾落去會傷害你地之間既感情仲衰~

複式洋房

好簡單. 你老公有無細妹? 如果有一日佢細妹搬黎屋企住. 你接唔接受到?

公爵府

其實你細佬都24yrs, 唔係小朋友, 搵幾多用幾多, 佢自己要有分數~
屋企多個人黎住一定唔方便, 既然你老公都唔贊成, 而且又冇特別原因, 你細佬一家要同你住, 你呼由得佢一個人自己攪掂, 間中叫佢黎食飯已經足夠~~

男爵府

你細佬都咁大個人都應該好識得照顧自己啦,其實調返轉頭唸,如果你c6叫你99or姑9嚟同你哋一齊住,你都會唔鍾意啦,係咪?

大宅

好媽媽勳章

佢第時帶埋個女朋友返黎訓
你重煩呀

大宅

其實你老公以經好好,你話怕細佬唔夠$用就立即表示每月比$2,000,你細佬都大啦,如果係我,連$2000都唔會比,佢要學習成長,自己照顧自己,如果吓吓都要你幫,第時點照顧老婆仔女,每個人都要承担一D野..........

首頁

尾頁

跳至