自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

琴日同老爺一齊出去探奶奶(佢地分開左好耐,我同老爺都分別住向元朗,奶奶住將軍澳)
老爺平時見親阿b已經成日用零食,sweet黎引阿b痴佢

琴日一齊出去飲茶又係咁,
坐車時用零食引阿b,搞到阿b發晒癲
我幾經辛苦先令到阿b乖乖坐定定向度,
轉頭佢又拎零食出黎引佢落地行去佢到(打對面坐)
但阿b一嘈d就即刻鬧

去到飲茶
見阿仔一痴奶奶佢就拎零食出黎,
咁我已經開左口話食緊飯架.........
佢都唔理我,但我又無理由罵佢姐....

上到奶奶屋企又係咁拎野食出黎比佢...唔比阿仔痴奶奶

走既時候,阿仔已然黑到眼都"抺唔大",
佢坐我後而,阿仔訓左向我駁頭,
佢仲要得登拍聲佢玩...(我個下真係想打佢咁濟)

平時同佢同阿仔,無奶奶向度,阿仔嘈少少佢就即鬧,係鬧我地唔知點教
但我大聲少少同阿仔講野,或者輕力兇佢咁打佢,佢就即刻話教仔唔係咁教,細路仔唔打得...

我真係火到黎...
個仔有咩問題係我2公婆去撿手尾
但我教仔時佢又會當住個仔話我地唔啱,
但阿仔一唔順佢意又話我地2公婆唔知點教仔....

我同老公講,老公話老人家係咁架啦

奶奶喱排身體唔好,要多d去探下佢..
佢又暗示我地唔帶個孫見佢...
同佢一齊出去探奶奶,佢就會同奶奶爭到出晒面..
但佢已經一星期見阿仔見2-3次
奶奶成個月先見得1,2次

如果你老爺係咁樣,你會點處理?

我唸緊唔帶個孫比佢見,少d見...
但到時佢又話我地後生既唔理佢.....:-| :-|

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 hiuhiues 於 08-7-7 13:19 發表
琴日同老爺一齊出去探奶奶(佢地分開左好耐,我同老爺都分別住向元朗,奶奶住將軍澳)

我幾經辛苦先令到阿b ...

老人家再難搞都忍下佢...............我老爺唔係度啦...我成日都有掛住佢..............可能你老爺同我老爺唔同......但係都唔會對好耐,你自己有無咁激氣啦

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果佢係我面前鬧佢個孫......我會話你甘樣會嚇親佢架....到時你搵零食....引佢...佢都唔鬼理你呀
再唔係dup返佢一句......你話我地唔識教佢....
我見你都係甘 '教' 佢啦 :;pppp: :;pppp:

珍珠宮

新抱仔, 忍下氣啦.. 老人家(62&99)有d想搶孫仔既心, 先會咁茅盾既者... 如果同佢真係咁難纏既, 盡量見少dd咯...

水晶宮

環保接龍勳章

始終都係要尊重佢...

珍珠宮

畀面勳章

我會同老公講,叫老公同佢老豆傾下囉。

別墅

D老人家都係咁, 忍到就當然好, 但係好似你62咁,就有問題啦。

其實係車上你可以叫C6同62講番(千祈唔好自已出口),話係車度行黎行去好危險,落車先再玩。見62前亦可先同囝囝講明可以食幾多零食,其餘比個袋佢裝住留返第二日食(通常唔可以即刻食,小朋友唔會咁雀躍)。

我囝囝細細個果陣, 我99都係咁,好縱佢,又偷偷地比糖呀雪糕佢食(但我囝有哮喘架),我唔會係BB面前話佢(比個面佢),但事後我要C6同佢講番,話唔好咁樣做,之後佢會收歛D。至於教細路仔D野,同佢講最好等BB目訓左或返左學先同我地講,如果唔係我地好難教仔....。

不過我都試過忍唔住,係飯台同佢講,教囝點食飯,請你留番比我教.....佢面都黑晒!

原文章由 hiuhiues 於 08-7-7 13:19 發表

我幾經辛苦先令到阿b ...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Next time, go visit 99 without 62

伯爵府

可以少見避得到就話o者
唉~

大宅

始終都係要尊重佢,少見些吧!

首頁

尾頁

跳至