跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

我個囡囡14個月啦,
仲未肯放開手自己行!
你地d小朋友識行未?
大家分享吓...

複式洋房

我個B都係要扶住先肯行,本來都唔係好担心,不過見好多B都比佢早識行,又有D担心. 所以依兩日都train 多咗佢行

大宅

我個女都14個月啦, 又係未肯放手自己行呀,如果拖住我哋行, 就可以行得好快喎, 但一離手就即刻唔行兼坐低喺地

大宅

我阿女都係呀!!! 仲未肯放手自己行.
試過搵d嘢吸引佢行過嚟, 兩步就跌低然後爬啦…

唉~ 佢真係好細膽, 好”蛇quare”~

大宅

回覆 #1 duck.popo 的文章

我囡都唔懂行, 只懂企, 同埋鐘意先係坐的姿態
跟住企係到, 即刻跟住就"卜" 個身向前, 但對腳係只懂向前一步, 成個身就失重心, 向前卜, 完全唔懂一步步行, 點算呀 ?托住對手臂, 就好似芭蕾舞咁腳尖jump 前, 唉, 人地個個都懂行, 我個囡連自己企都未得, 駛唔駛帶她看下e生呢 ??

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

我問過醫生架啦!
佢話唔急得, 要等bb自己慢慢嚟,
不過個醫生話如果阿囡歲半都未識,
就比較麻煩, 就要見佢地check下咩問題!
其實我都係好擔心, 身邊d朋友嘅bb都識行咁滯,
而阿囡仲係未識, 真係唔知點算好...

原文章由 露比媽媽 於 08-7-8 14:41 發表
我囡都唔懂行, 只懂企, 同埋鐘意先係坐的姿態
跟住企係到, 即刻跟住就"卜" 個身向前, 但對腳係只懂向前一步, 成個身就失重心, 向前卜, 完全唔懂一步步行, 點算呀 ?托住對手臂, 就好似芭蕾舞咁腳尖jump 前, 唉, 人地 ...

子爵府

講下我個仔先好神奇架,13個月都唔識爬只係好似游水咁貼地爬行,又唔識自己企連扶住都好免強,扶野企起身就更加唔得,我都好擔心教極都唔得,到佢13個一星期帶佢去playgroup玩,過幾日就識爬,可能有同齡既無妨啦,之後就成日帶佢去公園要選擇多小朋友既公園,我去果個公園一般都係幾個月到三歲既小朋友,過左幾日佢開始識企,再過多幾日就行倒幾步,過幾日又可以自己扶野起身行,呢幾日重大膽自己行左黎我度,我轉頭望佢,佢已經行緊過黎..................估唔到佢進步得咁快.

大宅

醒目開學勳章

阿仔已經識自己行喇,同佢去街拖住佢行,佢有時重會fing開我隻手自己走咗去tim

男爵府

我個女都係, 就算拖都淨係比拖一隻手, 同爸爸一齊拖佢,佢實放開其中一個唔比拖...不過我個女仲未識講野,, 就算bb話都好少講, 成日都只係wu wu wu/ ba ba ba /mao mao mao / ma ma ma咁你地的bb係咪已經識講好多野呢?

原文章由 samantha. 於 08-7-9 00:23 發表
阿仔已經識自己行喇,同佢去街拖住佢行,佢有時重會fing開我隻手自己走咗去tim

大宅

回覆 #7 pollybell 的文章

我囡都係唔扒, 她鐘意坐係到, 用雙腳好似撥水咁向前, 總知就係好似"划艇動作" , 真係見都未見過, 又唔肯學行, 都唔知她想點

我囡懂叫"爸爸" 不過係人都叫"爸爸" 對住的毛公仔, 她會叫"汪汪" 對住工人就懂叫 "tata" 對住食的叫 "mu mu"
ma ma 除了哭個時聽到外, 其餘時間係唔駛指意聽到

係唔係有樣叫 "學習遲緩" ?

[ 本文章最後由 露比媽媽 於 08-7-9 09:47 編輯 ]

禁止發言

男爵府

畀面勳章

我個囡9個半月開始要自己行, 不過到而家好多時會跌, 唔夠遲識行既咁穩陣。

原文章由 HappyHelena 於 08-7-9 09:48 發表
我個囡12個月多d就識行啦, 而家一出街抱都吾比一定要行, 又吾比人拖....開始煩煩地.

反而呀仔而家4歲, 佢就16個月至行 (10個月開始爬), 不過真係同性格有關架, 哥哥細個吾百厭, 又吾擒野, 所以好少驚佢會趺親, 可能 ...

子爵府

我個仔之前都係用個pat pat向前行架,你可以試下買架推既車仔比佢學行,之前上網睇過原來醫生都係用呢個方法去幫助行路遲緩既小朋友,訓練都係用類似既物件附助,當然你個女未係遲緩但可以訓練下玩下,訓練佢既大腿肌肉.
我個仔都係無意識咁講野架,佢自己既時間表ready就識講架啦,好似我個朋友個仔兩歲單字都唔識,諗住要帶佢睇醫生,點知同佢攪完兩歲生日會第二日就奇怪,不停講野,好多野講添,好多時佢地都突然識一樣野事,之前無先兆咁,所以唔需要擔心太多啦,順其自己羅如果係真係智力有問題既都已經成為事實擔心都無用我自己係咁諗架.

原文章由 露比媽媽 於 08-7-9 09:42 發表
我囡都係唔扒, 她鐘意坐係到, 用雙腳好似撥水咁向前, 總知就係好似"划艇動作" , 真係見都未見過, 又唔肯學行, 都唔知她想點

我囡懂叫"爸爸" 不過係人都叫"爸爸" 對住的毛公仔, 她會叫"汪汪" 對住工人就懂叫 ...

大宅

其實看書話有D小朋友要成16-18個月至完全識行,我個女其實都可以話叫識,所以我都好耐無扶住佢,但就要看緊D,因為有時都會腳陣陣搖來搖去o家。

大宅

我個囡接近 13個月就職行, 又係唔鍾意人地拖 , 最多都係一個拖, 第二個同佢一齊拖就一定 fing 開. (賴醒咁)
不過, 佢好細粒 , 人地見到佢 , 覺得佢好cute!
好多時都聽到人地話 : 點解咁細個都識行 ?

首頁

尾頁

跳至