論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人放完假, 特別多新建議~

我工人放完端午假後, 返到黎第2日就同我講想月頭出糧(而家係月中出的, 之前佢o岩o岩到步我都提議過, 不過好耐無講過喇~), 又話叫我(我要返工, 咁即係佢帶啦~:-x)每日4-5點帶bb落公園平台玩, 學行, 同埋吸下新鮮空氣喎, 真奇怪, 咁我咪答佢話唔好囉, 佢仲問我"why?", 我就再答佢下午好熱, 而且bb又未識行, 但係佢仲有好多問號o係佢面上, 我就講, "我問左阿sir先啦~~~~~!" :-x

唔知佢有無景"滾"~~?? , 因我平時唔比佢同bb單獨落街的.

你地d工人又會唔會咁呢??

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 工人放完假, 特別多新建議~

一一B,

有可能佢放假時有朋友同佢講過, 不過冇所謂啦, 等佢帶小朋友出去吸下新鮮空氣同埋睇下的哥哥姐姐玩都好架, 我個賓賓由亞女六個月大開始我就叫佢每日五點左右帶佢去公園, 一來帶小朋友見多的人好的, 等佢第日出街冇咁驚, 二來我知好多賓賓每日都差唔多時間係下面公園聚集, 咪當俾佢抖下氣囉. 咁番來屋企做野煮飯都開心的麻.

大宅

我諗你個工人十居其九都係想落街打牙較,你個B咁細,佢就更加想落去啦,點解?因為BB唔識行,咁佢就可以將BB放喺BB車或抱住,就可以坐低慢慢傾,我相信佢唔會真係教BB行路的,呢類工人我真係見唔少,仲有,如果你個B得意嘅,成班工人走埋來搣吓佢,仲得了,況且依家啲蚊咁勁,唔好話咁細個BB丫,我個女咁大(6歲),上個禮拜落一落公園,都畀蚊針到隻手腫左,如果係我,我就一定唔畀佢落去,你一於話啲蚊勁,唔畀落公園,仲要叫埋佢小心自己條命仔,放假時都唔好去公園,因為之前已有一個印印就咁死左架喇,總之一定要嚇佢.

至於幾時出糧,就更係僱主話事啦.

水晶宮

一一B,
我覺得你個工人好想落街打牙’較’wor.

我都曾經諗過好唔好比個工人帶阿仔日頭落街晒太陽. 我個friend (佢係我個工人o既前僱主), 就叫我唔好, 唔好做慣個工人鍾意帶bb落街就落街. 又係o既, 真係唔知個工人會唔會掛住傾計, 阿b扑親都唔知. 我個工人又唔係咁醒, 又唔識執生, 所以我都係唔比佢帶bb落街.

至於出糧時間, 都可以有得傾o既, 但係無端端有咁o既要求, 又冇得別reason, 個工人真係有d 古怪.

複式洋房

我個囡每日下午五點左右都會由賓賓帶去公園玩,落雨除外,
我會叫佢睇實囡囡,試過有一次我撞見她在傾計,冇睇住囡囡,囡囡走左出公園範圍佢都唔知,我等她們回家後,立即教訓左佢一輪,但我諗好難唔比囡囡去公園玩,因為她在公園可以識到新朋友,有小朋友同佢玩,佢會開心D

侯爵府

我覺得小朋友真係要出街抖下氣, but不係同工人, 而係同父母, 佢地出街的目的都係傾計, not for bb 抖下氣 or 教佢行.

你不如放工幸苦d, 佢煮飯時, 帶bb落平台行一陣, 好過靠工人. 既可親子又可以比bb抖下氣. 還可以等bb知道邊個先係媽媽可以帶佢出街, 分得出工人只可以係屋企, 而出街就要搵媽媽.

至於出糧我就本身鍾意月頭, 因為易記, 我出糧就佢出糧, 但如果之前我request過, 佢又反應, 到依家又要求返, 我不會這易比佢得手, 等佢知道邊個先係太太.

男爵府

多謝各位媽咪o既意見, 我一來係驚工人開始多攪作, 到時我就煩喇, 而且我bb仲細呀, 我唔放心比佢自己帶佢出街, 同埋佢到時實同佢d同鄉打牙較啦(比著我自己都會~)~~ 我bb到時就慘喇~~ 同埋我都唔想比工人知道我唔係咁信佢囉, 我講野又要就住就住~~ 有時都好懊惱. :-|

hinhinmummy o既提議都好, bb落街, 得.... 等我放左工返到屋企, 我自己帶佢~

民房

係咁啦, 因放假時多有經驗的僱友教佢地, 佢又撞正係d好似好聰明, 加上又唔驚你咪試下同你講, 你記得不要每件事都就佢, 你要比佢知道邊個係主人, 不然你就慘, 有時可以用第三者角度同佢講佢d古惑, 等佢吾好當你lu lu, 你咪扮傻同佢講你有個朋友個工人....原來跟本就是...., 篤爆佢, 但切記不要話係佢, 等佢心虛, 同埋同佢話若發現佢有不乖時就不會比佢放假, 直至你乖才比你放假, 若可以, 裝眼仔睇下佢有無係屋企做d古惑事或對你小孩點, 我已請了我工人三年, 一年前都有類似你情況, 跟著我唔比佢放假三次, 到現在還算過得去, 你可以參考, 都有幾個朋友試過, 都work

大宅

工人放完假, 特別多新建議 <--- agree!!!!

男爵府

我终於發覺佢點解要求落街喇, 原來佢有個朋友住我隔離屋苑, 唔怪得啦~~

別墅

if that is the case, then you should talk to her again your houserules (if there are any) about
(a) not to go out without your permission and
(b) not to let anybody coming inside house without your permission.

These are to safeguard your bb when you are not at home.

禁止訪問

男爵府

我絕對唔會比工人一個人帶bb出街, 工人係冇自制能力, 你估佢去到公園會同bb玩咩, 咪又係掛住同其工人傾計, 萬一bb有咩事發生左點算呀? 如佢要吸新鮮空氣, 叫佢係窗邊吸多d新鮮空氣囉, bb要玩你咪自己帶佢去, 千祈唔錯第一次, 之後便好難唔準佢去架.
至於出糧問題, 就要睇自己情況而定.

複式洋房

我就見過好多次, 樓下花園同會所, D工人掛住傾計. D 細路同bb 周圍行, 重有幾次個小朋友由高處趺落下(如Sir滑梯頂,鐵架,膠屋屋頂),個工人都未知.真係想打佢. 在BB五歲前,我唸我都唔比工人一個人帶bb落街玩, 出街meet我就得.

三思...三思...不要後悔莫及...

男爵府

多謝你地o既提點呀~ 我都好驚有你地講o既情況發生, 我都係唔會比佢同bb單獨落街架喇~ 不過佢地真係好古靈精怪囉, 我地真係要見招拆招, 好彩好多我都o係bk呢個家傭topic學到不少招數, 等我即時有招架o既能力~

侯爵府

我個仔還細時, 我真係一步都不比個工人帶個仔落街的, 所以以前個工人成日投訴話似坐監甘, 我反窒佢, 坐監有坐得甘舒服? 有冷氣你嘆, 有電話你傾?

到依家個女大左, 個仔又大, 我先夠謄有時比佢帶兩隻小麻煩去公園玩, 因為大女可以照顧自己, 又可以講是非比我聽, 佢會同我講姐姐有無看住細佬.

一一b

八卦下, 你點知佢有個friend係隔離村度做? 佢主動同你講?

男爵府

hinhinmummy,

佢o岩o岩黎hk時, 同我講過話, 佢有次落樓下買送, 見到個"long lost friend", 個朋友又係o係同一區打工. 咁.... 前兩日佢比d相我同bb睇, 咁我問佢, 你朋友o係邊到打工呀, 佢就好直接同我講, 咁我就知囉~~~

首頁

尾頁

跳至