論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地會唔會成日( 昅 實) 個工人有冇用你地D cream or 食左或飲左你地D野架 ??????

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

冇喎, 我又唔覺佢用我d cream喎! (反而我有用佢d cream )
我買lai自用果d shampoo/洗澡液佢都唔'house' tim! (佢話中意用肥皂) 同埋d飲品,佢開一can都分2,3日飲。所以我又ok喎! :-P 唯一是早餐佢一定會沖杯嘢飲(coffee/tea/好立克..)lee d習慣我都ok!

別墅

原文章由 fskaren2002 於 08-7-11 15:43 發表
冇喎, 我又唔覺佢用我d cream喎! (反而我有用佢d cream )
我買lai自用果d shampoo/洗澡液佢都唔'house' tim! (佢話中意用肥皂) 同埋d飲品,佢開一can都分2,3日飲。所以我又ok喎! :-P 唯一是早餐佢一定會 ...

Hello,

其實我自己就唔check 既, 一早就返工, 晚黑返屋企都7點幾啦, 得鬼閒 check 佢咩, 只係我姑奶剛剛又炒左個印印話佢用佢D好私人既物品同偷食佢D野. 個工人整唔見佢D野佢出WARNING LETTER 比佢話要佢賠, 跟住個工人即刻汁起哂D行李然後坐左係樹咩都唔做 ..........咁就又走一個姐姐.............................

唉佢又要換工人只係 鄧佢煩姐, 我知其實唔係咩咁大件事只係D工人一話賠錢就即刻返面 , 有時係唔係真係要隻眼開隻眼閉先得呀

大宅

通常初黎既工人我會昅得比較實, 原因唔係o個幾蚊食物, 而係我想知佢個人既操手同誠信問題囉, 如果佢做落都無咩大錯我自然都會鬆d唔會刻意去check, 除非好明顯少咗啦.

至於護膚品, 化粧品我放係自己房, 佢都好難偷用囉.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

冇喎, 我又唔覺佢用我d cream喎! 亞 bun 用我地買shampoo/洗澡液 (我都係用普通夥), 飲品又時會每日一can +早餐佢一定會沖杯嘢飲(coffee/tea), 食野又時即食麵 , 隔夜餸 , 麵包 , 杯麵 , 腸粉吾定的, 我都OK

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

[quote]原文章由 pearjadema 於 08-7-11 15:59 發表

佢又要換工人只係 鄧佢煩姐, 我知其實唔係咩咁大件事只係D工人一話賠錢就即刻返面 , 有時係唔係真係要隻眼開隻眼閉先得呀

我認同

別墅

係呀,一講到要賠 就反面,我家住頂樓,買咗兩合個帳篷千幾蚊,有一天開咗一個,到第二日我個姐姐10點多上天台灑衫,佢無講有問題,但12點多個天想下雨似的,佢走咗上去,但無收衫就落番來同我講個帳篷爛了,但她竟然話之前灑衫時已爛但忘了說,我真係好奇怪,點會咁化學,我話會叫我c6睇係咪人為,係就要賠,點知佢就喊哂口,又話我唔信佢又這又那,大佬呀,我千幾蚊買番嚟,廿四小時都用唔到就爛了~唔 就奇啦~其他啲野爛了壞了更加無得計~唉

大宅

好媽媽勳章

成日都偷la, 我咪加咗d白膠張落去D cream到比佢偷用law!:;pppp:

男爵府

醒目開學勳章

哈哈, 好玩呀!!!!!!!!!!!!!!

原文章由 mtqueenie 於 08-7-11 19:22 發表
成日都偷la, 我咪加咗d白膠張落去D cream到比佢偷用law!:;pppp:

公爵府

原文章由 mtqueenie 於 08-7-11 19:22 發表

哈哈~ 好好笑呀~ 之後佢重夠唔夠膽用你d野呀?

大宅

好媽媽勳章

有呀! 不過都係小意思, 炒佢重傷呀! 打苦頭呀! 食哂我所有辣醬姐(每樽剩番dd);用我個shave剃佢個加拿大呀!等等law!

大宅

畀面勳章

原文章由 mtqueenie 於 08-7-11 22:44 發表
有呀! 不過都係小意思, 炒佢重傷呀! 打苦頭呀! 食哂我所有辣醬姐(每樽剩番dd);用我個shave剃佢個加拿大呀!等等law!

咁都得~~

男爵府

好媽媽勳章

有時唔係想昅實佢, 但係有時真係好嬲架, 好似我工人咁, 似過用我既沐浴球沖涼, 比我無意中發現, 直接問佢, 佢認架, 咁又點, 可以比咩反應佢oY, 最多只能叫佢下次唔好, 閙佢咩, 咪最多講句sorry lor
所以我已經隻眼開, 隻眼閉左好耐, 唔過份都算數
反而我又無發現佢用我d cream ar, 不過BB支johnson lotton唔見左lor, 佢有買過支一樣既回來架, 可能佢見我無比BB用, 已經據為已有lu
洗頭水佢yim我隻cheap tim,用用o下自已買過支, 仲好
阿pye媽用品屋

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我會買d cheap嘢for佢!

別墅

原文章由 bingsugar 於 08-7-11 16:49 發表
[quote]原文章由 pearjadema 於 08-7-11 15:59 發表

佢又要換工人只係 鄧佢煩姐, 我知其實唔係咩咁大件事只係D工人一話賠錢就即刻返面 , 有時係唔係真係要隻 ...

係呀成日為D小事換工人好傷架, 佢做得掂屋企D野就算

伯爵府

toilet paper

Now the toilet paper is so expensive ($30+), do you buy the same brand for your maid? Or you use better ones, she uses cheap ones ($10+)?

伯爵府

Sorry, post it wrong...

大宅

佢地大既唔偷, 但偷日用品, 點解我會發現, 就係因為要成日買。

1. 尿片一個星期一包 (68片)
2. d 洗潔精好快就用完
3. 徐塵紙好快又用完一盒
4. 垃圾袋又係好快一袋
5. 比支shower gel 佢用, 好快就無晒, 我懷疑佢拿走d, 跟住自己用肥皂

點解發現, 就係我見我支shower gel, 又稀又少, 咁我就出聲講,
就問佢有無清潔既時候入左d 水, 佢話無。
結果我走入kitchen 睇下, 見到支洗潔精得返一半, 心唸又要買。
點知第日我用, 又多返一半喎。好明顯佢知我留意, 佢驚, 所以偷左又拿返出來。

對策就係:
1. 尿片, 每10片入住一包, 用完一袋再拿一袋, 不能refill, 一開一包就寫低佢
2. 所有垃圾袋一日一個, 用多過一個就要寫
3. 所以罐頭都寫好有幾多存貨, 幾時食就幾時寫

我同佢講, 咁樣會公平d, 我又唔想誤會佢!

別墅

我之前個工人都係成日偷食野 ..
雖然係果幾蚊雞野 .. 但我覺得佢誠信唔好囉 ..
但我都無話佢 .. 只係同佢講 ..
如果想食就同我講聲就 ok ..
但佢死口都話無 ..

最後我就用紙寫明每樣食物仲有幾多 ..
食咗幾多就減數 .. 貼於雪櫃門前 ..
咁樣我又清楚幾時要入貨 ..
佢又偷唔到食 .. 大家都開心啦 ..

首頁

尾頁

跳至