親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

BK Milk勳章

想同媽咪去,行路ok,有咩景點啱?

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:台灣適合老人家去嗎?

我覺得岩老人家去,短途機又有好多美食

我上次有老有老嫩,去左宜蘭,日月潭,九份,淡水,台北既夜市......

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:我覺得岩老人家去,短途機又有好多美食我上

原帖由 lost201103 於 15-09-28 發表
我覺得岩老人家去,短途機又有好多美食

我上次有老有老嫩,去左宜蘭,日月潭,九份,淡水,台北 ...
thanks, 可以分享個行程參考吓嗎?

伯爵府

回覆 siujanjan 的帖子

以我媽咪為例
前年同佢去泰國6日(3晚芭堤雅,2晚曼谷)
上年同佢去台灣6日(2晚宜蘭,3晚台北)
媽咪覺得台灣好玩過泰國(不過佢好欣賞泰國個人妖show),佢話台灣D嘢啱食D,景點多D,多D地方可以影下相,又可能因為試過去泰國嗰次好難搵廁所去,所以我上年同佢去台灣為免麻煩就包車,因為知道老人家急起上嚟好難忍,包車沿途大部份便利店都有廁所去!
我上次帶媽咪去

宜蘭
礁溪,羅東,伯朗咖啡城堡,蘭陽博物館,四圍堡車站,幾米廣場,國立傳統藝術中心(媽咪最鍾意呢度,可能有show睇關係),蔥仔寮等等!
台北
動物園,貓空,九份,十分,陰陽海,黃金瀑布,青桐,淡水,漁人碼頭,夜市等!

侯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:+本帖最後由+yyoouu+於+15-9-28+18:23+編輯

原帖由 yyoouu 於 15-09-28 發表

回覆 siujanjan 的帖子
Very good ! I think taiwan is more suitable than Thailand

公爵府

siujanjan 發表於 15-9-28 11:43
想同媽咪去,行路ok,有咩景點啱?
睇下老人家嘅喜好,我兩個禮拜後都帶媽咪同奶奶去台灣 8 日,佢地都鍾意睇風景,我計劃行程時就儘量滿足佢地喜好

我八日嘅行程係:台北-》台中-》阿里山-》日月潭-》太魯閣國家公園-》宜蘭-》野柳/十分-》台北,全程包車。你睇得出整個行程都係風景為主,沿途會食下地道嘢,但冇乜 shopping 時間,因為兩個阿媽都唔好,費事晒時間

首頁

尾頁

跳至