懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

想問下各位媽媽有冇試過bb 照結構時,心臟有白點,醫生話唐氏風險高少少,但我係醫院唐氏籂查個結果係1:7100,醫生聽完又話吾洗太擔心,白點有機會自己消失,叫我地4星期後再番去照過,但4星期後,我已經26w,如果真係有咩問題,都吾知點算,所以我同c6都聽完都係仲係擔心,吾知點做好!有冇媽媽有類似經驗,可以分享下?吾該🙏🙏

大宅

我之前照結構都照到bb心臟有白點,但係我驗過血bb係冇唐氏基因問題,醫生就直情叫我唔使擔心啦,話呢個只係以前check唐氏既其中一個指標,唔代表中左。如果你有驗過t21嗰啲test,度頸皮又正常,其實唔使咁擔心。

大宅

畀面勳章

回覆:Bb 照結構,心臟有白點

我囡照結構都話心臟有白點,醫生無特別話我知,我拎埋報告比婦產科醫生睇,係佢話我知,不過remark寫咗無問題。囡囡出咗世就黎兩個月,正正常常。

洋房

回覆 haha.ginger 的帖子

感謝媽媽回答,我淨係係屯醫做過唐氏籂選,驗過血同度頸皮,結果出黎係1:7100。有冇雖要做t21 test??

洋房

回覆 愛麗斯傳說 的帖子

感謝媽媽回答。我係馮樹明醫生度照結構,佢同我地講到無0兩可甘,又話高風險,又叫我地吾洗擔心,所以我都吾知點好,吾知洗吾洗講俾醫院果邊聽。

大宅

我都試過,仲好擔心,你可check t21 or ninfty,我當時去了劉子健check,話唔覺b有問題,最後因唔夠時間,因就24w,我去抽胎水,最後正常,但我就傻,應該一開始就做t21 or ninfty,就唔洗抽胎水

伯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 陪月勳章

回覆:Jkman 的帖子

我試過,之後醫生話好普遍。之後keep 住照係兩週後白點少左…bb 岩岩出左世2個月。好正常呀

複式洋房

我之前21週照結構時都照到bb心臟有白點,當時又係擔心死我,因為我唔知醫院果唐氏比例係幾多,醫生又話同唐氏有關,於是我地再做nifty,結果係低風險,而且去到28w到我地再照時粒白點都冇埋,bb係9月頭平安出世喇,所以媽媽加油呀!

複式洋房

引用:回覆 haha.ginger 的帖子感謝媽媽回答,我

原帖由 Jkman 於 15-10-01 發表
回覆 haha.ginger 的帖子

感謝媽媽回答,我淨係係屯醫做過唐氏籂選,驗過血同度頸皮,結果出黎係1:7100。 ...
我都淨係喺屯門醫院做唐氐+照結構心有白點,醫生話亞洲人基人好多都會有白點,而且只係其中一個指標,如果鼻骨正常政府又係低風險,都唔洗太膽心。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

男爵府

我囡照結構時都有白點,出世後好健康冇問題,醫生幫我照時都話好多中國人BB都有,因我已做Nifty, 所以冇擔心呀!

如果你唔放心,問下醫生有冇test可以做

大宅

我覺得你真係擔心就去做個test啦,幾千蚊除左買個安心,仲可以check埋bb有冇其他基因或者染色體問題,我覺得係值!而且抽血點都好過抽胎水驗,對bb和媽媽都係無風險

複式洋房

如果擔心可以即book 劉醫生,我上星期因為bb 有水泡而上去,而佢睇左覺得9成幾無事,所以都定晒。本身自己勁驚,想再係佢度做dna 檢查都無做到。
同佢好好,知你特別情況會攝個位俾你

首頁

尾頁

跳至