論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

有兩年都叫好, 真係食左一粒糖!

點解d錢儲埋儲埋有咁多盈餘又無用, 唔會永久豁免?:;pppp:

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 poohpooh123 於 08-7-17 08:13 發表
啱啱睇到蘋果報紙如下, 我一定唔會俾, 根本政府o向度捉字室, 所以唔好甘快開心住

10 項 紓 緩 民 困 措 施 簡 介措 施 1 : 豁 免 僱 員 再 培 訓 徵 款 兩 年 ( 涉 款 : 22 億 )
實 ...

係呀! 睇清先知原來要9月新簽or 續約先有呀!
真係連粒糖都無埋!!

住公屋成日都有得免租, 低/ 無收入人士又有bonus, 不如減稅比我哋仲實際啦!!

珍珠宮

原文章由 amysnlee 於 08-7-17 10:54 發表

我又係6月先簽左個新工人呀,上星期先出左visa,我仲未去攞添,咁而家都要交左一期先,但條就好唔順囉!
政府咁攪法,未來實好多工人比人炒,到時仲頭痕過而家,如果我而家個工人唔係8月就走,又無人同我睇 ...

唉! 剛聽埋新聞, 由入境處講出口喇! 真係100% 9月後先食盡!

我哋 "政苦" 真揾笨!! 尋日大大聲講出來幾咁好聽!!

等我尋日聽到仲鬼咁開心!! 稔住慳左d, 今個月比少少bonus 姐姐添! 而家真係稔過先!!!

珍珠宮

唔公平!

好想去平機會告"正苦" 對我們請外傭的僱主"其視"

1. 人地傭主無最低工資限制, 但家傭僱主就有.
2. 人地傭主請工人可以報稅, 家傭僱主唔得.
3. 人地傭主請工人可以有試用期, 家傭僱主無.
4. 人地傭主炒工人補一個月就得, 家傭僱主無論炒工人還是工人
自己辭職都要比机票和內陸旅費及額外$100食物費.

5. 人地僱主炒工人補晒錢就ok, 去到勞工處都無得拗, 家傭僱主比工人乜都屈一餐, 一句說話就 r r腳唔洗理; 僱主就要四圍証明自己清白, 唔夠佢多時間晌度玩, 就自己當跌左錢! (完全無証據由控方提出呢樣法律道理!)

珍珠宮

原文章由 LING0601 於 08-7-17 11:39 發表
咁我7月簽約, 9月工人黎, 咁即係都要交4期錢啦wo?

YES YES!

兩年後7月, 即2010年7月到9月期間, 你就有得免o勒!

首頁

尾頁

跳至