論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我剛上左國務院港澳事務辦公室條link: http://218.247.147.237/index.htm , 系左下方有個叫"信訪郵箱"(黃色). 我經郵箱sent個email去比主席, 當然唔知得唔得, 收唔收到, 但都要試. 可能好似阿嬌話齋: "好傻, 好天真." 但真係希望中央知道特區有班狗官, 同基層真正既心聲, 我地既不滿及失望. 電郵如下: (Part 1)

發件人: 其中一個絕望的香港特區基層媽媽

[ 本文章最後由 bigbigfamily 於 08-7-20 23:38 編輯 ]
I love my hubby and my boy. XOXOXO

男爵府

(Part 2)

親愛的胡錦濤主席,
首先要說聲不好意思,我深知你因政事繁忙,東卉西跑.但我只是一個小小婦孺,一個基層小市民,我就像很多香港市民一樣,對特區政府失去了信心及希望.
曾特首是一個愛權力而無實力的領導者,由他帶領的領導班子也一樣.他們不實,愛拍馬庇,愛權貴,官商勾結,我們真的生活在民不撩生的社會裏.我和丈夫都是要工作的,寶寶在沒選擇下也要雇用外傭來照顧.但現時物價高漲,要一家人有安穩日子談何容易?
曾特首承諾的紓困措施一點也幫不了我們有外傭的家庭,我們不是乞丐,不是愚笨的人.我們大多是納稅人,好市民.我們不用政府施捨,亦希望政府不要一次又一次的愚弄我們.

I love my hubby and my boy. XOXOXO

複式洋房

唔好意思...見到你SEND俾...最高領導人.....我笑左...
佢睬你都傻....計我話,SEND俾各大報館有用D,我都SEND左某好幾位議員同報館,不過你既努力一定唔會白費,等我幫你FORWARD俾報館啦

男爵府

原文章由 lok.com 於 08-7-20 23:27 發表
唔好意思...見到你SEND俾...最高領導人.....我笑左...
佢睬你都傻....計我話,SEND俾各大報館有用D,我都SEND左某好幾位議員同報館,不過你既努力一定唔會白費,等我幫你FORWARD俾報館啦 ...

多謝你 ,因我真係從未試過吟激氣 . 而家我地咦班外傭僱主真係有苦自己知, 真希望用盡各種方法去令咦個世界既人都知個真相, 正苦有多賤.

男爵府

支持你呀!

男爵府

原文章由 lokjudy 於 08-7-20 23:38 發表
支持你呀!

多謝妳. 大家繼續努力啦, 要團結!

首頁

尾頁

跳至