嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醫生話我個女有哮喘, 雖然我有睇醫生,但我都想知多D.
如果大家有幼兒哮喘既心得,麻煩POST出來,謝謝~
等陣又去睇醫生.
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

民房

回覆 #1 060228 的文章

你個女應該是不足1ys吧, 如果我沒有記錯, 如果是, 那麼小, 一般醫生不是那麼早診斷, 太小了, 因為我兒子小時候, 我問過醫生是否哮喘, 醫生說太小不能斷定

民房

最好睇多個醫生參考

原文章由 060228 於 08-7-26 10:15 發表
醫生話我個女有哮喘, 雖然我有睇醫生,但我都想知多D.
如果大家有幼兒哮喘既心得,麻煩POST出來,謝謝~
等陣又去睇醫生.

男爵府

你囡囡幾大? 試過聞氣未?
我細女又係氣管敏感, 第一次喘時約一歲半. 啱啱上星期入過院...
我老公又係哮喘, 廿幾三十歲都仲有發作mouth:
得閒傾下吖!

男爵府

我個女現2歲半,其實作為媽媽我唔想相信的。
每次轉天氣,佢都叫0K,大熱天哮喘,真係唔理解
所以醫好呢次,我會再小心處理的.

醫生原本寫紙我地去醫院,聞幾日氣.
不過上次入院,住醫院觀察仲辛苦過在家休養,
所以同醫生講....可否好緊急才入院~
最後醫生教左我如何幫BB在家聞氣,
剛剛覆診及糾正我的用法mouth:
如一切安好,聞幾日希望OK, 希望冇甘易再翻發啦,怕怕~

佢呢幾日知自己辛苦
佢找D相出來睇,流2行眼流指住相中自己話「(以前)好開心」
又話自己曳曳(因病病),又話要飲水水,食菜菜(想快D好番)
頭先佢仲同醫生講想搭船船,醫生話準時聞氣冇問題,
不過佢一聞氣就好抗拒,C6&工人即彈開,我做衰人。
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

複式洋房

改善空氣就能改善哮喘

大宅

我由細到大都仲有哮喘,無甩過,不過有幾樣野可以預防,屋企收起晒所有地毯,毛公仔,甩毛0既毛巾,用D只索水0既巾比BB沖涼,3日換一次床單被鋪,一入商場或冷氣地方要用薄薄0既頸巾圍一圍住條頸等佢唔洗即時收縮氣管,戒凍飲,屋企唔好養貓狗,用吸塵機唔好用掃把,因為掃把會飛起晒D塵,塵埃會飄浮成粒鐘先落番地,所以好易引發哮喘,屋企仲要日日抹塵,你個女咁細個會甩得倒,只要你好好照顧佢年幾兩年都KEEP佢冇發作就唔會再番發,依家辛苦D好過將來好似我地呢D哮喘病人成日帶住枝藥出街,成日出入醫院!

男爵府

我個女細少少, 而家2歲3個月.
我都覺得在家聞氣休養, 比較舒服, 但因為上次發作得太快, 加上高燒, 好驚, 所以入左院.
點解你囡囡咁抗拒聞氣? 聞氣應該幾舒服架! 我個女開頭都好抗拒, 但試得一兩次, 知道聞左會舒服D, 就好鍾意聞, 仲好招積咁一路聞一路搞部機
有時連大女都想聞埋一份

複式洋房

清除污染源,令屋企環境乾淨d一定可以舒緩到哮喘同呼吸道問題。
其實聞多d新鮮空氣比聞氣好掛.....
認真考慮一下我既意見吧~

首頁

尾頁

跳至