自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我大佬係大陸娶咗個老婆, 生咗個女, 個女e+3歲, 係大陸比個大陸老婆湊, 但係成日打佢.

我老豆阿媽前兩日返大陸探個孫, 返來香港, 見佢地心事重重, 一問之下, 佢地話, b 女比佢阿媽打, 連剛出來的門牙也給她打掉, 半邊面腫起來, 一邊眼腫到睜唔開, 周身都係滕條印.

我父母想把孫女帶回香港, 免受皮肉之苦, 點知比個女人趕走(間屋係我阿爸阿媽的, 就是這個大陸女人, 每次我阿爸阿媽返鄉下都要住酒店~~~ 咩道理~~~間屋成2000呎, 比一間房兩個老人家留宿都唔比~~~~~~~一提到就好嬲~~~~)

b 女老豆(即係我個無能大佬- 我好憎佢)又唔理, 又企係佢老婆個邊, 話因為個女太百厭, 唔打唔得!

打還打, 打到個小朋友面都腫埋真係好過份~~~

日日見我阿媽老豆係度唉聲嘆氣, 日日擔心個孫女, 我見到都心痛.

雖然我唔鐘意佢地兩公婆, 佢地生出來的我都唔係好鐘意, 但係始終係小生命, 我都唔忍心, 可唔可以告佢地呢!!?!?

(我遇過咁多大陸婆, 真係冇個好人!!! 唔好意思, 我唔想一竹桿"辦"埋一船人, 唔好意思, 因為我識得人少, 我未遇過好law)

[ 本文章最後由 mastergirl 於 08-7-26 12:50 編輯 ]

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

聽到好肉痛 , 叫你亞哥幫人幫到底 , 偷偷帶個女返香港

大宅

你亞哥唔出面, 無法帶佢返hk bor

聽到都好心痛......

不如話帶佢返hk讀書咁, 得唔得?
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

珍珠宮

本身個小朋友係唔係香港出世? 如果係, 都易d帶返香港。
如果唔係, 申請(幾快都好)都要等....
況且, 如果阿爸唔肯, 外人(even祖父母)真係好難帶小朋友返香港, (以乜身份呢? 家長又唔係, 監護人又唔係)
有冇聯絡下d政黨? 我知部份政黨係大陸有辦事處, 專幫香港人。佢地應該比較熟識大陸法律等等, 試下搵佢地問下可以點lor。

伯爵府

雖然小朋友頑皮,但都不致於打到佢面腫,咁樣真係對小朋友心靈同將來有陰形。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

男爵府

門牙都打甩,使唔使咁勁呀

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

報大陸公安得吾得??

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

試下搵公安啦!! 想帶佢來港, 真係好難~~就算係香港出生, 都要佢肯比返個回鄉証及回港証先返得來 HK

衰 D 咪叫你父母同你大佬講數, 唔比姪女帶回 HK, 就搵人 或 國內既部門收返間屋, 等條大 6 婆無得住

提外話: 你姪女3歲+, 剛剛先出門牙??? 門牙多得1歲前出左

大宅

打個個人都心理變態,
你大嫂...

侯爵府

你阿哥唔肯做野,無辦法......

想問問...你哥同嫂會否係重男輕女既人?...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好慘。

珍珠宮

原文章由 szeszes 於 08-7-26 14:52 發表
試下搵公安啦!! 想帶佢來港, 真係好難~~就算係香港出生, 都要佢肯比返個回鄉証及回港証先返得來 HK

衰 D 咪叫你父母同你大佬講數, 唔比姪女帶回 HK, 就搵人 或 國內既部門收返間屋, 等條大 6 婆無得住

提外話: 你 ...

但我覺得收屋都唔係好方法, 佢大嫂可以帶埋個女去第二度住姐(eg, 佢外家)。
短期方案, 搵公安係暫時最好o既方法....
中期方案, 但始終唔熟大陸法律, 我都係覺得搵係大陸有辦事處o既政黨幫手會好d(邊個政黨大家都知喇)。而家就快選舉, 佢地點都會落力d。
長期方案, 希望樓主大嫂/大哥轉性啦

[ 本文章最後由 goat 於 08-7-26 23:39 編輯 ]

大宅

聽到好心up....點會打到人地甩牙+面腫晒wor~~你勸下你ar哥啦~~帶返嚟hk先算啦~~

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 mastergirl 於 08-7-26 12:46 發表
我大佬係大陸娶咗個老婆, 生咗個女, 個女e+3歲, 係大陸比個大陸老婆湊, 但係成日打佢.

我老豆阿媽前兩日返大陸探個孫, 返來香港, 見佢地心事重重, 一問之下, 佢地話, b 女比佢阿媽打, 連剛出來的門牙也給她打掉, 半 ...

間屋係你爸爸媽媽架喎,why咁Q惡唔比6299住,威脅佢,唔帶個女黎HK立即賣樓唔比佢住:;pppp:

大宅

都唔知你大佬有冇份打個女架o者
如果唔係點會大力到連牙都打甩
正變態架, 睇下第日有冇人打甩佢棚牙
戥你父母同姪女可憐啊樓主

子爵府

D 大陸女人呢...嗯....
係好鐘意打女架
我表妹真係....
仲要日日比個阿媽話蠢話無用

個大陸女人成日都話要"隊淋我"
我錄埋音

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 陳美嬌 於 08-7-26 21:25 發表
D 大陸女人呢...嗯....
係好鐘意打女架
我表妹真係....
仲要日日比個阿媽話蠢話無用

個大陸女人成日都話要"隊淋我"
我錄埋音

哇, 出埋口恐嚇, 仲有皇法嘅????

另外樓主, 如果姪女係香港出世, 想辦法帶佢黎香港啦
點解會有d咁嘅阿媽, 十月懷胎, 點可以打到佢面腫甩牙??
好陰功呀, 親生女點解打得落手架.....
不過做野前, 都要知道下個女人咩背景先

子爵府

係呀,我報晒警,詳情click下面的link
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1205064&page=1&extra=page%3D1#pid19917525

佢地真係好難講架
我個表妹都試過比阿媽掌摑
又係個老豆唔出聲
我地又好耐之後表妹唔小心講左出黎先知

否則 我一定報警!

原文章由 ellawyc 於 08-7-26 21:33 發表

哇, 出埋口恐嚇, 仲有皇法嘅????

另外樓主, 如果姪女係香港出世, 想辦法帶佢黎香港啦
點解會有d咁嘅阿媽, 十月懷胎, 點可以打到佢面腫甩牙??
好陰功呀, 親生女點解打得落手架.....
不過做野前, 都要知道下個女人咩 ...

大宅

你個CASE我都好有印象, 仲聽埋個錄音, 你報左警後佢死狗咁

原文章由 陳美嬌 於 08-7-26 21:36 發表
係呀,我報晒警,詳情click下面的link
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1205064&page=1&extra=page%3D1#pid19917525

佢地真係好難講架
我個表妹都試過比阿媽掌摑
又係個老豆唔出聲
我地又好耐之後 ...

子爵府

但呢排又發癲了
周不時單打我阿婆唔幫佢買送湊女
我打親電話過去都聽到佢係後面講野
(我叫我阿婆阿公一晨運完就上我屋企直到食完晚飯)

原文章由 jutaubing 於 08-7-26 21:52 發表
你個CASE我都好有印象, 仲聽埋個錄音, 你報左警後佢死狗咁

首頁

尾頁

跳至