跳至

首頁

尾頁

民房

原文章由 MingMami 於 08-7-29 04:01 發表

我小朋友讀N班, 我覺得這間學校既老師同"姐姐" 都好好, 我好喜歡她們, 還好喜歡學校早返學既小朋友會安排做早操 - 有音樂+做運動好健康.

但是我覺得他們制度比較公式和僵化, 因我早前約7時50分帶孩子回到學校門外 ...

很明白你的心情呢...
當一個又琅兼顧工作...家務...夫妻及子女關係的媽媽來說...真的很辛苦的...

我之前亦都有遇過類似情況呢...
亦就事情問過:點解爭幾分鐘也不可以?
之後發現原來是有原因的!!!讓我嘗試就我理解到的原因解釋比你知啦:
門口當值的老師是返8:00的...不過她們都會早一點回去預備開門後的工作,有D老師住得近D...有D會遠D...但總不可能確保她們天天都可以早咁多回去吧?(有時可能會遇到交通擠塞之問題)
但試問...如果比其他家長見到咁既情況...人地會點諗...?豈不是個個都會早D帶個小朋友回校????咁老師要早到幾點回校準備呢??
另外是保障小朋友的...因為確實學校寫明是8:00才讓學生回校...如果你的小朋友真的7:50就入左去...又萬一出左咩事...保險會受理嗎???
如果仲係有咩唔明白...其實可以回校問問呢~佢地都好樂意解答家長既查詢~(因為我遇到有咩唔明就會問)~這是我們的權利呢!!!

另外...好似DAVIDMA同HERNYBOBO咁講...做多D義工...參加家教組會令係更明白學校既運作呢

民房

原文章由 miclui 於 08-8-4 14:26 發表

校長有咩問題??? 我bb9月返n班, 我想知多d......

以我平時接觸既校長...我覺得冇乜野喎...
佢對小朋友好好...好有心!!
佢雖然好忙(我有時打電話去搵佢...好多時都係開緊會...有時延展時接小朋友走,佢都仲未走)...不過佢都好努力去為老師、為小朋友爭取多D福利(例如今年增加多左有機食物比小朋友、有爭取請助教幫輕老師既工作量)...以我所睇...都唔話得喇...

有時...學校流動既原因未必因為校長有問題既...
我有朋友都係做幼師...O係九龍區...佢話流失率高係呢個行業既問題...唔止係一兩間學校係咁呢...原來有好多都係的...只不過我地唔係果間學校既家長我地唔知遮...因為而家既老師大部分都要放左工去進修...又多野做...壓力好大呢...咁我又睇返呢間學校既老師又真係喎...有時朝早見到門口個老師...延展又係佢...豈不是8:00A.M-8:00P.M 都咪話唔辛苦...我有時5點幾6點去接小朋友放學...隔離學校已經拉哂閘,D人走哂...但去到學校可能仲有10幾20個小朋友...都「鄧」D老師辛苦呢...

之前睇到MINGMAMI既文章...如果你有參加PTA...你就會知道呢間學校唔係校長話哂事...好多野要再經校長既上頭「UP」頭呢...
呢間學校學費25,560(除12個月)...而我睇到樓下D有全日班既幼稚園係收29XXX(除11個月)<我O係教育局既網頁度睇到>...呢間學校又買有機食物比小朋友...開支自然會大呢...加埋朝八晚八...燈油火蠟(富東街市又樣樣都貴)...真係唔野少~哈哈

民房

原文章由 henrybobo 於 08-8-8 00:14 發表
chun322,
Agree with you.
你小朋友讀那一班?

我小朋友升K3喇~真係話咁快...下年就畢業...

民房

原文章由 henrybobo 於 08-8-8 00:28 發表
去年我帶阿仔去in其他2間K1, accept 比張書單同雜費breakdown. 比我地多好多!

係呀...
剩係雜費簿費...一年都交好幾次...另外膳食費又分開...冷氣費又分開...收多好多呢!!!

你去年諗住轉校嗎?

民房

原文章由 henrybobo 於 08-8-8 00:31 發表
我覺得小朋友大得好快, 你今年未要揀學校? 有心水未?

都有一兩間啦...
不過最重要係揀一間適合小朋友...
而小朋友又鍾意的...
所以都帶左佢去過唔同學校睇下

民房

原文章由 henrybobo 於 08-8-8 13:06 發表
其實讀落都好鐘意間學校, Daddy 但又想睇吓其他係唔係咁好同合適, 未比佢試吓in 0羅!
我0地以前都有想過搬出九龍, 不過呢間學校又真係幾好, 好想佢在這校畢業, 我相信每一個區都有好學校0既,或者到時先算,裝備0左自 ...

哦~~
我相信好多住O係東涌既家長都好有同感...
好想揀九龍既小學...奈何又唔同網...東涌區內既選擇確實比較少...
真係諗到頭都大埋呢!!!

我相信每間學校都會有好同唔好既~
不過要搵一間夾到小朋友既...家校合作愉快既...真係可遇不可求呢~!

首頁

尾頁

跳至