論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨日我個印印放假, 但我一家大細要回公公 (土瓜灣)度做生日, 咁我叫印印 8:30 係食飯既酒樓等

咁佢昨日未夠 8:30 已經到, 點知佢係我地食飽飯既空檔同我講:

印印: 太太, 我剛才唔知係唔係俾個的士司機扼呀?

我: 的士司機?

印印: 係呀, 我係銅鑼灣行左好耐, 搵唔到巴士 116, 106 個d, 咁我等 108, 但係等左好耐無車, 咁我搭的士囉, 個錶係 $6x.xx, 但我落左車先知個司機找番 $12俾我咋

我: 咁你可以等唔到車, 可以打俾我話遲d到架麻 (佢都試過遲返屋企架), 咁就唔駛搭的士啦, 你真富貴喎?!

印印: 我唔想遲吖麻 (????)

咁我家姐聽到我地既對話, 佢就同我個印印解釋, 你過海的士係要俾多 $20 作為隧道費架

我: 咁即係個司機無扼你, 咁都無計啦

印印: (好勉強話) 係囉~~

你地話, 我應唔應該俾番車錢佢呢? 但我就覺得好奇怪囉, 108好似假日無車, 佢亦都唔係第 1 次由銅鑼灣去土瓜灣, 點解唔搭其他車? 點解佢唔識搭車, 又唔問我呢? 佢以前都有問過我家姐既印印點去土瓜灣, 點解今次又唔問呢?

我昨晚都同老公商量, 好唔好俾番錢佢, 老公就話俾一半囉, 都無叫佢搭的士。

但我今日諗下諗下, 會唔會個印印扼我呢?

第 1: 我都唔知佢係唔係真係搭的士
第 2: 佢試過私自用左我俾佢既八達通搭車 (約 $20), 我無收番佢錢

你地係我, 會點呢????

男爵府

好媽媽勳章

樓主, 老實講我就唔會比番佢架, 第一:佢趕唔切可以打電話問你點算, 第二:由頭到尾, 你都無批准過佢可以搭的士, 第三, 你可以問佢喺銅鑼灣邊度搵唔到106&116巴士站......開左第一次頭, 第日旭啲就搭的士你就頭痕喇 !!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我覺得比一半都合理, 因為你無叫佢搭的士, 等佢知道唔好樣樣野都自把自為, 有什麼不明白, 都要問過太太或先生. 我嘅印印都試過話買雞肉整印尼野食, 點知佢買左有機個隻, 起碼貴一倍, 平時我地買都無試過買有機食品, 於是, 我都係比番一半錢佢.
bb Kelvin 係12月12日出世!!!

Kelvin Lai's Blog!!! Welcome!!!

大宅

原文章由 phwong 於 08-7-28 17:30 發表
開左第一次頭, 第日旭啲就搭的士你就頭痕喇 !! ...

其實我依家 CONCERN 就係呢個 PT, 因為佢試過私自用左我俾佢既八達通搭車 (約 $20), 我無收番佢錢

佢會唔會已經覺得我係 LU LU 呢??

男爵府

付給她呢, 不要為了hk$60元與她計較, 傷神又勞氣 - 因她一定不會認為她做錯. 當作買一個經驗, 看她下次用什麼好藉口對妳說.

不過, 說明只此一次, 和要求她不可以楂主意, 要先問準妳才可做.否則后果自負, 和要她寫下此次的經過, 和錯了什麼 - 楂主意.

再發生類似事件, 拿此張紙出來, 叫她讀一次, 看一看她瞼色如何.

例如: 她們喜歡的買錯東西, 都可用此紙處罰她, 因不明白要出聲,是不可亂東西.

她扮做豬, 就給她一次機會做.

我的經驗:

叫她買兩個西蘭花, 應每個價值是不超過hk$5, 但她懶多一檔, 去買了以斤計的西蘭花, 每斤是hk$13, 故買貴了hk$8 . 當時, 我要求她: 超過hk$10一斤的菜須先問準我, 才可購買. 如沒有, 多了的錢由她支付. 自此之後, 她沒有再犯.

[ 本文章最後由 jadechant 於 08-7-28 17:49 編輯 ]

大宅

我同意你老公話比一半,但要講明下次再搭的士你不會負責.

如果今次唔比怕她沒心機做嘢.

大宅

如果係我, 我都會比佢全數, 之但係 ....
我無比 ....
點解 ?? 當時佢係第一日放假, 我估係佢 d 姊妹教佢既, 佢响個電話度同我講, 太太, 我响佐敦坐緊的士返緊黎呀, 塞車呀, 唔好意思, 我驚你鬧所以坐的士, 但係 back ground 係, "next station is shet kip mei" 嘿嘿 ~~~ 我無問佢點解, 只係擺出一副好懷疑既 姿態咁對佢一日, 間唔中問下佢你真係响佐敦坐的士返黎?? 嘿嘿
e+我呢個姐姐, 好左好多喇, 無乜點講大話, 可能講左我唔知啦, 希望佢維持到完約我都好滿足, 到時你再封大利是比佢, 佢仲開心啦 ...

男爵府

我就唔會比, 唔可以寵慣佢, 生日叫埋佢已經係比面, 而且你無叫佢, 佢又無你批準之下就坐的士, 咁同哄騙有乜分別?

大宅

Agreed!!

原文章由 MavisNg 於 08-7-28 18:15 發表
我就唔會比, 唔可以寵慣佢, 生日叫埋佢已經係比面, 而且你無叫佢, 佢又無你批準之下就坐的士, 咁同哄騙有乜分別?

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我會比番一半, 會唔會工人諗住生日飯唔好意思遲到呢? 若果真係搭咗的士又真係幾橙喎, 差唔多1日人工架, 其實工人平時份人點呢? 若果唔太差無謂令工人唔開心囉, 當然工人平時斤斤計較的話, 咁就連一半錢都唔好比...
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

禁止訪問

別墅

我就唔會比. 佢有無試過放假為怕遲返屋企而搭的士?

還有我不明你為何要負責這筆費用, 正如你請飲, 朋友搭的士來, 是否要你比錢?

禁止訪問

大宅

No way! I'll never pay in this situation. She should have asked me first! I'll pay the amount of bus fare only. Further, I don't believe in the story!

別墅

我都不會。

因為印印頭腦簡單,好straight forward,你給她一次,無論你再說甚麼也好,她也只知道如果她繼續這樣做,你依然繼續給她車費。

此外,她找不到車,但也不給你電話問你怎樣做,這點絕對百分百有問題!

原文章由 lormy 於 08-7-28 23:46 發表

同意, 一定唔會俾, 佢話怕遲到係藉口, 主要係搭的士舒服d, 唔駛等車唔駛同人迫!
代碼 效果
Chu Chu Ma Ma

大宅

原文章由 平安 於 08-7-28 17:12 發表
昨日我個印印放假, 但我一家大細要回公公 (土瓜灣)度做生日, 咁我叫印印 8:30 係食飯既酒樓等

咁佢昨日未夠 8:30 已經到, 點知佢係我地食飽飯既空檔同我講:

印印: 太太, 我剛才唔知係唔係俾個的士司機扼呀?

我: ...

I would not pay for her, it's none of my business and I would only cosole her. She have to pick up car herself. If she get early to come back, sh would not take taxi...
My big daughter (Tavy) : 2003-09-24 (3.14 kg)
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25 (3.56  kg)
My third son (Yu Yu) : 2008-08-21 (3.46 kg)

大宅

經過我同老公再商量, 我地都係決定連一半都唔俾啦

因為疑點:

1. 點解佢唔打電話問左我點去土瓜灣先呢?
2. 佢13號個星期日都已經無咩錢, 要問我借糧 ($200), 咁點解無錢仲要搭的士呢?
3. 佢之前都有試過遲到返屋企, 我又唔覺佢係搭的士返元朗囉

其實此妹係 十月底會完約, 佢都講明唔會同我續約 (亦唔會同搵現在那個 agent 找僱主), 佢話呢個 agent 食水深, 又想搵個僱主係 causeway bay 近佢返學喎, 我都話無所謂, 咁我都唔擔心請唔到人 (係擔心請到個衰人 <-- 呢句係心度講)

之前佢試過用我俾佢既八達通俾自己放假既交通費, 我都無收番佢錢, 只係叫佢唔好再用 (but 前後都用左 2-3次), 可能佢見我俾得順攤掛, 加上此妹現在經常出入 causeway bay, 唔排除識到d外人, 教左好多野俾佢 (佢係 5月偷拿左我一封廣告信出去出手機, 初時仲話係寄信, 點知又唔識中文, 英文又唔點, 唔知張 sim 咭因為無住址証明, 要再收信打電話去確認張咭, 結果勞煩我去幫佢攪

點都好啦, 因為係佢走之前, 仲有個中秋節要返外家食飯, 都怕佢今次俾得爽, 佢下次又黎一鑊

大宅

原文章由 平安 於 08-7-29 10:19 發表

經過我同老公再商量, 我地都係決定連一半都唔俾啦

因為疑點:

1. 點解佢唔打電話問左我點去土瓜灣先呢?
2. 佢13號個星期日都已經無咩錢, 要問我借糧 ($200), 咁點解無錢仲要搭 ...

其實佢放假返嚟你仲提供咪餐飯都算係咁啦,仲要俾埋的士錢?咁佢 放家係咪幫你做晒所有家務先?雖然無謂計到咁盡,但將心比己佢點都唔應該搭的士,就算緊急情況,都應問準你先啦。所以我一定唔俾,支持你。

首頁

尾頁

跳至